BRIEF HERBESTEMMING ONZE-LIEVE-VROUWEKERK LEFFINGE | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
PE Sint-Andreas Middelkerke

PE Sint-Andreas Middelkerke

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Pastoraal Team SINT-ANDREAS Missie en visie Parochies in de pastorale eenheid Doopaanvraag Officiële Documenten Gezinsvieringen Erfgoed Digitale nieuwsbrief Weekendvieringen

BRIEF HERBESTEMMING ONZE-LIEVE-VROUWEKERK LEFFINGE

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 23 april 2021 - 20:23
Afdrukken

Beste parochianen van Leffinge en van de federatie Middelkerke-Spermalie

 

Op 12 april 2021 heeft Mgr. Lode Aerts, bisschop van Brugge, twee decreten ondertekend omtrent de parochie en het kerkgebouw Onze-Lieve-Vrouw in Leffinge. De bisschop neemt de beslissing om met ingang van 1 juli 2021 de parochie Onze-Lieve-Vrouw in Leffinge op te heffen en te voegen bij de parochie Sint-Willibrordus in Middelkerke en het kerkgebouw te onttrekken aan de eredienst en terug te brengen tot een profaan en niet onwaardig gebruik waarna het – na het volledig doorlopen van de burgerrechtelijke procedure – opnieuw volledig ter beschikking komt van de gemeente Middelkerke, die vervolgens vrij kan beschikken over de volle eigendom.

 

Initiatief van de gemeente Middelkerke

De aanvraag tot het opstarten van de procedure om de kerk te onttrekken aan de eredienst werd bij het bisdom ingediend door het college van burgemeester en schepenen. Het college is van mening dat de huidige invulling die de federatie Middelkerke-Spermalie geeft aan het kerkgebouw (gebedshuis met mogelijkheid tot het vieren van een doopsel, huwelijk, uitvaart of occasionele vieringen), ruim onvoldoende is om de belangrijke investeringen die de restauratie van de kerk heeft gevergd en nog zal vergen te verantwoorden. Het gemeentebestuur is dan ook zelf op zoek gegaan naar een passende herbestemming voor dit historisch waardevol gebouw en oordeelt dat het beter dienst kan doen als een permanente expositieruimte.

 

Advies kerkfabriek en federaal team

Aan de leden van de kerkfabriek van Leffinge en de leden van het federaal team werd een advies gevraagd. In de besprekingen werd lang stilgestaan bij de pijn die het loslaten van de parochiekerk met zich meebrengt. Heel wat mensen hebben zich in de vele voorbije decennia en eeuwen ingezet voor de kerk en de parochie. Dat de kerk nu onherroepelijk dichtgaat en er zich geen parochiaal leven meer kan afspelen in het centrum van het dorp, roept heel veel vragen op en maakt terecht heel wat emoties los. De kerkverantwoordelijken stellen echter ook vast dat het parochiaal leven zodanig is ingekrompen dat het niet langer nodig is om alle kerkgebouwen op het grondgebied Middelkerke voor de eredienst te behouden. Wanneer de druk stelselmatig vanuit het gemeentebestuur wordt opgedreven om de kerk – waarvan het eigenaar is – terug over te dragen, wordt het heel lastig om zich daar blijvend tegen te verzetten. Zowel de kerkfabriek als het federaal team hebben dan ook met spijt in het hart een gunstig advies gegeven aan de bisschop om de kerk te onttrekken aan de eredienst. Na het inwinnen van het advies van de priesterraad van het bisdom (een verkozen raad die de bisschop adviseert in verband met het pastoraal en kerkelijk beleid) heeft de bisschop de definitieve beslissing genomen.

 

Bouwen aan een nieuwe kerkgemeenschap

Net als de maatschappij is ook het parochielandschap vandaag in volle beweging. Het socio-culturele leven is steeds minder lokaal verankerd. Ook onze lokale kerkgemeenschappen ontsnappen niet aan deze maatschappelijke trend. Het dalend aantal kerkgangers en de moeizame zoektocht naar geëngageerde medewerkers om de parochiepastoraal te ondersteunen laten ons niet meer toe om overal de lokale parochies in stand te houden. De herbestemming van sommige kerken is daar het rechtstreekse gevolg van. Daarom zetten bisschop Lode Aerts en zijn beleidsgroep volop in op het creëren van pastorale eenheden waarbij verschillende parochies voor de pastoraal worden samengevoegd tot één nieuwe parochie. Ook in Middelkerke zullen we die stap binnenkort zetten.

Toch zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet en bouwen we hoopvol aan een nieuwe kerkgemeenschap.

In Middelkerke zullen we in verschillende kerken blijven samenkomen om de eucharistie en de sacramenten te vieren. De Sint-Willibrorduskerk te Middelkerke zal daarin een centrale rol spelen. Daarom zal deze kerk grondig gerenoveerd worden en een gastvrije gemeenschapskerk worden, waarin we ons geloof en ons leven met elkaar kunnen delen. We vertrouwen erop dat de nieuwe wegen die God ons wijst, goede en betrouwbare wegen zullen zijn.

 

Met vriendelijke groeten

 

Bart Lagrange, pastoor-moderator

Luc De Baene, pastoor

Sylvia Bekaert, Jo Broucke, Francine Duron en Lieve Vermander, leden van het federaal team

 

Beknopte geschiedenis van de kerk van Leffinge

Vermoedelijk is de parochie Latfinga (Leffinge) en het eerste kerkje ontstaan omstreeks 850 (9de eeuw). Na de verwoestende veroveringstochten van de Noormannen bouwt men een nieuwe kerk (2), de parochie Leffinge wordt in 988 erkend door de bisschop van Noyon/Doornik. In 1072 trekt men een houten kerkje (3) op en in 1172 gaat er een driedaagse synode door, de parochie heeft dan 4 priesters. Omstreeks 1250 wordt een 4de kerk opgetrokken in Romaanse stijl. Na de militaire troebelen herbouwt men de  kerk, het wordt een hallenkerk (5). Het dorp krijgt het zwaar te verduren tijdens het beleg van Oostende (1600-1604), pas in 1617 wijdt men de nieuwe kerk (6) in. Onder impuls van de Brugse bisschop J.J.Faict (afkomstig van Leffinge) wordt een 7de kerkgebouw opgetrokken van 1877 tot 1879. Door de onstabiele ondergrond en de bombardementen tijdens WOI kent het gebouw veel ellende en ondergaat sinds zijn klassering in 1976 een langdurige, nog steeds lopende restauratie.

 

Gepubliceerd door

PE Sint-Andreas Middelkerke

Meer

Kerk in Vlaanderen
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Katholieke Kerk tegen geweld op en discriminatie van lgbti+'ers

icon-icon-persbericht
Meer dan 1 op 5 Vlamingen las in 2022 Kerknet of Kerk & Leven
readmore

Meer dan 1 op 5 Vlamingen leest Kerknet of Kerk & Leven

icon-icon-nieuws
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Bisschoppen over verregaande verruiming toegang tot abortus

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook