Overweging bij gebedsintenties van de Paus voor oktober 2015 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Gebedsnetwerk van de Paus

Gebedsnetwerk van de Paus

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie wij zijn Dagelijkse toewijding (gebed) De weg van het Hart Jezuïeten Bidden Onderweg (dagelijke podcast) Gewijde Ruimte (dagelijke bijbelse meditatie) Ignatiaans bidden (digitale retraites) Verder Kijken (video's) Maandelijkse radio-uitzending over intentie met N. Sintobin sj

Overweging bij gebedsintenties van de Paus voor oktober 2015

Paus Franciscus

Paus Franciscus

icon-icon-inspiratie
Gepubliceerd op donderdag 1 oktober 2015 - 0:00
Afdrukken

Gebedsnetwerk van de Paus

Oktober 2015

Universele intentie: Mensenhandel

Dat de mensenhandel, de moderne vorm van slavernij, uitgeroeid zou worden.

Met ‘mensenhandel’ verwijst de paus naar een misdaad die geen land of streek meer ongemoeid laat. Mensenhandel en mensensmokkel respecteren geen grenzen. De meest ontwikkelde steden van Europa hebben er mee te maken.

Regelmatig komen flagrante schendingen in de media. Maar deze moderne vorm van slavernij is meer verspreid dan we doorgaans vermoeden. Uitbuiting heeft vele gezichten.

Vooral vrouwen en kinderen komen op een soort markt terecht. Misleid door valse beloftes of gedwongen belanden ze in de prostitutie of in dwangarbeid. Ontsnappen is vaak gevaarlijk. Sommigen worden beroofd van hun organen. Sinds geruime tijd is de internationale gemeenschap hiertegen in opstand gekomen met resoluties, verdragen en protocollen. Talloze regeringsleiders zijn de strijd begonnen tegen dit soort misdaad. Ook Paus Franciscus houdt niet op zijn stem te laten horen: “de mens is persoon en geen koopwaar”.

Paus Franciscus is speciaal getroffen door de directe aanval op de waardigheid van de menselijke persoon. Een persoon behandel je niet als marchandise. Met de paus bidden we voor niet minder dan de uitroeiing van elke vorm van uitbuiting. Wij bidden zowel voor de slachtoffers als voor hun beschermers. Met de paus scharen we ons achter allen die zich inzetten in de strijd voor gelijke kansen en menselijke waardigheid. Wij bidden voor talloze moedige mensen, de organisaties, de instellingen en de officiële instanties die dagelijks in het verweer gaan tegen slavernij.

 

Intentie voor de evangelisatie: De zending in Azië.

Dat christelijke gemeenschappen van het Aziatisch continent in een missionaire geest, het Evangelie verkondigen aan de velen die er nog op wachten.

Religies behouden in Azië een vergaande invloed op alle gebieden van het leven. Naast de Islam, het Boeddhisme en het Hindoeïsme heeft ook het christendom diepe wortels in dat continent. Al vanaf de eerste eeuw na Christus verwelkomt Azië het Evangelie. Niet onbelangrijke minderheden zijn vandaag Christen. De Katholieke Kerk is wellicht het sterkst vertegenwoordigd in landen als Zuid-Korea, de Filippijnen en Vietnam.

De houding van de staat ten opzichte van religie verschuift de laatste tijd. In Oost-Azië versterkt de overheid haar greep op de maatschappij. Regeringsleiders ondersteunen daarbij soms de meest brutale ideeën. Wellicht de zwaarste christenvervolging vindt nu plaats in Noord-Korea. Naast het Midden Oosten, ervaren Christenen in China, Maleisië en India een snelle en aanzienlijke toename van pesterijen en dodelijk geweld.

Kerkgemeenschappen in Azië vertonen echter een grote veerkracht. Onze Paus dankt en bidt voor die onmiskenbare missionaire gezindheid onder hen. De enorme bevolkingstoename van de laatste vijftig jaar maakt dat een kleiner deel van de mensheid Jezus kent. Toch is een nieuwe evangelisatie overal aan de gang. Die nieuwe evangelisatie is niet louter gebaseerd op nieuwe strategische plannen, maar op nieuwe mensen. Mensen met een frisse ervaring van Jezus. Mensen die fier zijn mens te zijn omdat God het niet beneden zijn waardigheid vond zelf mens te worden. En zijn leven te geven voor hen.

Wij bidden met de Paus dat men in Azië nog meer van Jezus hoort spreken. Dat men er de Bijbel mag lezen. Niet om meer te weten te komen. Maar om te gaan leven zoals Hij. 

Overweging geschreven door Ludwig Van Heucke sj

 

Gepubliceerd door

Gebedsnetwerk van de Paus

Meer

Wereldkerk
Inspiratie

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

'We moeten de moed vinden om rechtsomkeer te maken'

icon-icon-persbericht
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Bisschoppen betuigen deelneming bij overlijden van Benedictus XVI

icon-icon-persbericht
Paus Franciscus met de emeritus paus Benedictus XVI © Vatican Media
readmore

Bisschoppen roepen op te bidden voor emeritus paus Benedictus XVI

icon-icon-persbericht

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook