Als Franciscus van Assisi na een mislukte kruistocht en lange revalidatie terugkomt in zijn geboortestad, is hij niet langer de onbekommerde jongeling met ridderidealen. Na zijn legendarische ontmoeting met een melaatse, voor wie hij van zijn paard stapt en die hij omhelst, besluit hij in 1206 radicaal te kiezen voor een leven van gebed, soberheid en dienstbaarheid. Twee jaar later heeft hij al enkele volgelingen. In 1209 krijgt hij pauselijke steun voor zijn eerste regel, een datum die geldt als stichtingsdatum voor zijn orde.
Franciscaanse familie
De eerste orde wordt gevormd door mannelijke religieuzen en telt 3 takken:
- Minderbroeders: gaan terug op eerste grote afsplitsing van observanten in de 14de eeuw
- Conventuelen: destijds te onderscheiden van de spirituelen; ze woonden in kloosters terwijl de spirituelen als bedelorde wilden blijven bestaan
- Kapucijnen: hervormingsbeweging uit de 16de eeuw
De tweede orde wordt onder meer gevormd door de clarissen, genoemd naar de heilige Clara die van in het begin bij Franciscus’ beweging betrokken was en haar orde stichtte in 1212.
De derde orde bestaat uit leken die volgens het franciscaans ideeëngoed leven:
- Seculiere derde orde: leggen geen kloostergeloften af, zoals de franciscaanse jongerenbeweging YouFra
- Reguliere derde orde: omvat meerdere vrouwelijke congregaties, vaak actief in de zorg
Meer weten
- De franciscaanse familie omvat meerdere orden en congregaties. In Vlaanderen vind je bijvoorbeeld kapucijnen, minderbroeders, clarissen en Mariazusters van Franciscus. Samen richtten de minderbroeders franciscanen en kapucijnen TAU op (naar het t-vormige kruis dat Franciscus gebruikte), een spiritualiteits- en vormingsbeweging.
- Franciscaanse jongerenbeweging YouFra
- Internationale franciscanenorde
- Clara van Assisi. Geschriften en oudste bronnen. Uit het Latijn vertaald door G.P. Freeman, A. Holleboom, B. Corveleyn, M. Bouritius en E. van de Vrie. Valkhof Pers, 2015.