Tony Dupont | Het Diocesaan Pastoraal Centrum (DPC) in Mechelen verhuurt momenteel zestien studentenkamers. Behalve studeren – uiteraard – engageren tien jongeren zich ertoe om zich wekelijks als vrijwilliger in te zetten voor een sociaal project. Zes anderen verblijven dan weer in de nieuwe studentenvoorziening Horizon en komen wekelijks samen om te praten over spiritualiteit en geloof. „Sinds het begin van het academiejaar voegen we dat extra project toe aan ons studentenaanbod. Horizon is een studentenhuis waarin de zoektocht naar een gelovige identiteit centraal staat”, zegt diaken Paul Van Assche, directeur van het DPC.
Het is dinsdagavond. De jongeren in Horizon hebben er net een Taizéviering opzitten en komen nog even samen om ongedwongen na te praten. Onder hen ook twee Mechelse studenten aan de Thomas More Hogeschool, Assyrische christenen die niet verblijven in de studentenvoorziening, maar die de maandelijkse Taizéviering wilden bijwonen. Horizon is dan ook een project in samenwerking met de Thomas More Hogeschool en enkele ‘DPC-huisgenoten’, de zustergemeenschap Elia, de FIAT-vereniging en IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen.
„We komen wekelijks samen bij een gezamenlijke maaltijd. Vervolgens is er een inhoudelijk deel en we sluiten af met een gebedsmoment”, legt Krista Voet van de begeleidende werkgroep uit. „Zo waren er verscheidene getuigenissen over diverse thema’s zoals armoede en interlevensbeschouwelijke dialoog en kwam Jürgen Mettepenningen spreken over zijn boek Franciscus. Ook mgr. Koen Vanhoutte is ons komen opzoeken voor een open gesprek.”
„De bisschop maakte wel indruk op me”, lacht Clément Deconinck uit Kortrijk, die international communication & media studeert aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen. „Zonder taboe konden we hem vragen stellen. Aanvankelijk dacht ik dat Horizon te gesloten zou zijn, een plek waar geen plaats is voor debat. Iedereen kan hier echter zichzelf zijn en dus durf ik me best wel kritisch op te stellen. Ik ben katholiek, maar noem me gerust progressief en ruimdenkend. Horizon heeft beslist een toegevoegde waarde voor mijn studies.”
Dat beaamt Arnold Mavuela uit Duffel, een student met Congolese wortels die politieke wetenschappen studeert aan de Université Saint-Louis in Brussel: „God in ons midden, samen gemeenschap vormen en studeren in een rustige omgeving. Voor mij de ideale combinatie.”
„Deze plek nodigt ook uit tot rust en bezinning”, vult Deborah Baeten uit Peer aan. De Limburgse volgt een opleiding interactieve multimedia design aan de Thomas More Hogeschool en heeft naar eigen zeggen nog geen enkel moment spijt van haar keuze om in het DPC ‘op kot’ te gaan. „Het is mijn tweede thuis geworden”, zegt ze. „Mijn ouders merken dat ook. De getuigenissen waren tot nog toe zeer zinvol en helpen me een beter beeld te vormen over bepaalde thema’s. De komende weken bezoeken we onder meer De Passie in Sint-Niklaas, volgen we de kruisweg in het Fort van Breendonk, brengen we een bezoek aan de abdij van Postel en volgen we een debatavond met gevangenen waarbij dader en slachtoffer van hetzelfde delict met elkaar in gesprek gaan (die plannen zijn door het coronavirus afgelast of tijdelijk opgeschort, n.v.d.r.).”
„Heel wat jongeren zijn zoekend en vinden hier een aanbod in een open sfeer”, zegt Paul Van Assche. „We willen hen in contact brengen met de schoonheid van het geloof. Wat ze ermee doen, is hun keuze. Geloof moet je niet afdwingen, maar beleven in vrijheid. Het is echter wel onze opdracht het geloof door te geven. Dat deze jongeren het goed oppikken, stemt me gelukkig.”
Artikel op Kerk & Leven online (aanmelden vereist)