2. In de Bijbel
De betekenis van het Pinksterfeest komt aan het licht in de Bijbellezingen uit de liturgie. In de Bijbel klinkt het woord Pinksteren in eenklank met Geest en met Wijsheid. Wil je je Bijbels voorbereiden op het feest, duik dan onder in de Bijbel en zoek waar je Geest en Wijsheid vindt. Ver hoef je niet te zoeken: reeds op de allereerste bladzijde kom je Gods Geest op het spoor.
De allereerste woorden van het allereerste boek van de Bijbel – het boek Genesis – spreken al over Gods Geest: ‘De aarde was woest en leeg; duisternis lag over de diepte, en de Geest van God zweefde over de wateren.’ In het Frans klinkt het poëtisch: Les ténèbres couvraient l'abîme et un souffle de Dieu agitait la surface des eaux.
'Duisternis hing over de grondeloze diepte, en Gods adem beroerde de wateren.'
De allerlaatste woorden van het allerlaatste boek van de Bijbel – de Apocalyps – luiden dan weer:
‘De Geest en de bruid zeggen: Kom!’ Wie dorst heeft kome. Wie wil, neme het water dat leven geeft, voor niets.’
Tussen de allereerste en de allerlaatste woorden van de Bijbel, tussen begin en einde, loopt de geschiedenis van God met zijn mensen. Doorheen heel deze heilsgeschiedenis is de Geest zowat overal en altijd aanwezig. We vinden Hem terug bij de profeten en bij Mozes, bij Jezus en zijn leerlingen. In het relaas van het reilen en zeilen van de vroegste Kerk komt Hij liefst een veertigtal keren ter sprake!