Gods Geest op het spoor komen: onbegonnen werk? | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Interdiocesane Commissie voor Liturgie

Interdiocesane Commissie voor Liturgie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Over de ICL Liturgische kalender Liturgische catechese Liturgische zang en muziek
      De eucharistie zingenLiedsuggesties Zingt JubilateAntwoordpsalmen voor de zondagsliturgie
      Aanvullingen missaal en getijdenboek Bijzondere vieringen Uitgaven van de ICL Liturgische suggesties Documenten Bisschoppenconferentie Nuttige links
Pinksteren © Duccio di Buoninsegna, 1308-11, Museo dell'Opera del Duomo, Siena

Gods Geest op het spoor komen: onbegonnen werk?

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 31 mei 2020 - 10:37
Afdrukken
Het gaat Pinksteren. Hoe maken we het innerlijk huis klaar voor de komst van de bijzondere gast?

Pinksteren is het feest van de zending van de Geest. Volgens het verhaal in de Handelingen van de apostelen zijn de leerlingen op de vijftigste dag na Pasen bij elkaar in een huis, ‘wachtend op de dingen die komen’. Want Jezus heeft hen Iemand beloofd die hen zal helpen in hun opdracht: ‘Wanneer de heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en mijn getuigen zijn in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, en tot het uiteinde van de aarde’. 

Het gaat Pinksteren, over enkele dagen. Hoe bereiden wij ons daarop voor?

1. In gebed en bezinning

Pinksteren krijgt liturgisch als vanzelf een inlooptijd. Tussen Hemelvaart en Pinksteren zit immers een noveen: een periode van negen opeenvolgende dagen waarin we bidden met een bepaalde intentie. Vaak wordt dan een noveenkaars ontstoken, een kaars die negen dagen lang onafgebroken brandt.

Het noveen vóór Pinksteren is bestemd om ons op de komst van de Geest voor te bereiden. Tijdens deze dagen bidden we dat de verrezen Heer de Kerk en heel zijn schepping zijn Geest schenkt. ‘Kom, Heilige Geest, en voltooi wat Gij begonnen zijt’ : een smeekgebed opdat Jezus’ Geest in overvloed over ons zou komen. We smeken Hem af over Kerk en wereld, over mensen zonder onderscheid, over het eigen hart dat zich volhardend afstemt op die vervullende komst.

Dulcis hospes animae, zegt een oude hymne, wat zoveel betekent als: ‘Gast van de ziel die tot zachtheid is gebracht’.

Immers, hoe raakt de zachtmoedigheid van de Geest binnen in een wrokkig, nukkig, verbeten hart, vol wroeging of ressentiment? Het innerlijk huis valt dus klaar gemaakt te worden voor de komst van de bijzondere gast! 

Zuid Afrika - Kaapstad © Pixabay

2.  In de Bijbel

De betekenis van het Pinksterfeest komt aan het licht in de Bijbellezingen uit de liturgie. In de Bijbel klinkt het woord Pinksteren in eenklank met Geest en met Wijsheid. Wil je je Bijbels voorbereiden op het feest, duik dan onder in de Bijbel en zoek waar je Geest en Wijsheid vindt. Ver hoef je niet te zoeken: reeds op de allereerste bladzijde kom je Gods Geest op het spoor.

De allereerste woorden van het allereerste boek van de Bijbel – het boek Genesis – spreken al over Gods Geest: ‘De aarde was woest en leeg; duisternis lag over de diepte, en de Geest van God zweefde over de wateren.’ In het Frans klinkt het poëtisch: Les ténèbres couvraient l'abîme et un souffle de Dieu agitait la surface des eaux.

'Duisternis hing over de grondeloze diepte, en Gods adem beroerde de wateren.'

De allerlaatste woorden van het allerlaatste boek van de Bijbel – de Apocalyps – luiden dan weer:

‘De Geest en de bruid zeggen: Kom!’ Wie dorst heeft kome. Wie wil, neme het water dat leven geeft, voor niets.’

Tussen de allereerste en de allerlaatste woorden van de Bijbel, tussen begin en einde, loopt de geschiedenis van God met zijn mensen. Doorheen heel deze heilsgeschiedenis is de Geest zowat overal en altijd aanwezig. We vinden Hem terug bij de profeten en bij Mozes, bij Jezus en zijn leerlingen. In het relaas van het reilen en zeilen van de vroegste Kerk komt Hij liefst een veertigtal keren ter sprake!

'En Gods adem beroerde de wateren' © Pixabay

Meer nog dan over zijn aanwezigheid spreekt de Bijbel ons over het werk van de Geest. Wie alleen al het zondagslectionarium ter hand neemt, maakt kennis met de belangrijkste bladzijden van de Bijbel over de Heilige Geest. De liturgie aan de vooravond van Pinksteren neemt ons bij de hand en gidst ons doorheen het werk van Gods Geest.

Een kleine bloemlezing:

1. Genesis 11, 1-9: het verhaal van de toren van Babel. Toen liep het grondig mis. Een te groot vertrouwen in eigen kunnen en eigen technologie, de Andere (‘in de hemel’) wordt genegeerd. God zag de eigendunk van zijn kinderen en wij lezen: ‘Laten wij neerdalen en verwarring brengen in hun taal, zodat de een niet meer verstaat wat de ander zegt.’ Een andere mensheid wordt verwacht, bezield met een andere Geest. God begint opnieuw, met een enkeling: hij roept Abraham.

Abraham, mozaïek, Ravenna, basilica di San Vitale   © Pixabay

2. Exodus 19, 3-8a.16-20b: het volk is aangekomen bij de berg Sinaï en God sluit zijn verbond. Dit is het eerste Pinksterfeest, waarbij God de twee tafelen van de Wet aanreikt. Het christelijke Pinksteren in Jeruzalem herdenkt het eerste Pinksteren met het volk, in de woestijn van de Sinaï. De Geest is er woord en vuur.

Qumran, Dode zeerollen © Pixabay

3. Ezechiël 37, 1-14: het visioen van de priester-profeet in ballingschap is wellicht één van de meest indrukwekkende uit de hele Bijbel. Eerst zien we een dal vol beenderen, vervolgens een leger dat oprijst, in slagorde, onafzienbaar groot! Dat is het werk van de Geest, ‘mijn Geest’, voor het volk. De profeet getuigt, de Geest doet de rest.

Vision des Ezechiel von der Auferstehung der Gebeine - onbekend, 17de eeuw © Pixabay

4. Joël 3, 1-5: Hier horen we de Godsspraak die Petrus veel later op Pinksteren letterlijk zal citeren: ‘Ik zal mijn Geest uitstorten over alle mensen.’ De hoogste verwachtingen van de profeten worden vervuld. De wervende kracht van de Godsspraak is universeel: ‘Al wie de naam van de Heer aanroept, wordt gered’. Tot in onze dagen.

'Ik zal mijn Geest neerstorten over alle mensen' © Pixabay

5. Psalm 104 (103), 1-2a.24-30: God schept en herschept. Wanneer Hij zijn gelaat afwendt en zijn Geest terugtrekt, dan verkommert alles. Maar wanneer Hij zijn Geest zendt en zijn gelaat naar de schepping keert, dan vernieuwt Hij het gelaat van de aarde en leeft alles weer op. In het Frans klinkt het: ‘Tu reprends leur souffle, ils expirent et retournent à leur poussière. Tu envoies ton souffle: ils sont créés.'

Gelaat en Geest horen bij elkaar, in de schepping en in de liefde. Beminnen is delen in dezelfde adem en voltrekt zich altijd ‘van gelaat tot gelaat’, nooit door zich af te wenden van elkaar. 

Pantocrator, mozaïek uit de Aya Sofia, Istanbul © Pixabay

6. Romeinen 8, 22-27: Paulus vraagt zich af waar wij hoop moeten zoeken in diezelfde schepping. Hij omschrijft de hoop als iets dat bezield is door de Geest, die slechts één ding verlangt: de vrijheid en de schoonheid van Gods kinderen. Die Geest werkt in heel de schepping, en dus ook in ons – wij die gedoopt zijn en toen al de Geest ontvingen.

'Wie op de bodem van zijn verstilde hart dit verlangen van de Geest, dit zuchten en hunkeren heeft (leren) ontdekken, ervaart ten diepste wat Pinksteren betekent.

Hij of zij wordt afgestemd om mens te zijn naar Gods bedoeling', besluit de apostel.

 

Onze hoop is bezield door de Geest © Pixabay

7. Johannes 7, 37-39: tijdens het Joodse Loofhuttenfeest neemt Jezus het woord, in het hartje van de tempel van Jeruzalem. Hij roept zoals hij maar zelden doet. We zijn op de achtste dag, ‘de laatste, de grootste dag van het feest’. En wat zegt hij? ‘Heeft iemand dorst, laat hij dan maar naar mij toe komen. Laat drinken wie in mij gelooft!’

De Jezus die de evangelist Johannes hier beschrijft, reikt wel heel bijzonder water aan. Het is het water dat na Jezus’ dood aan het kruis uit zijn zijde komt. Het is, zoals de profeten Ezechiël en Zacharia het zoveel vroeger al voorspelden, het water dat zij zagen opborrelen vanuit de Tempel. De Schrift is vervuld, Jezus is gestorven op het kruis, er stroomt water uit zijn doorboorde zijde, en pas daarna ontvangen de leerlingen de Geest. Johannes vervolgt: ‘Zoals de Schrift zegt: uit zijn binnenste zullen stromen levend water vloeien. Hiermee doelde Hij op de Geest die men zou ontvangen als men tot geloof in Hem kwam.’

Wie van dat water drinkt, ontwaart een bron in zich die nooit opdroogt en alles nieuw maakt.

Jezus aan het kruis - Sagrada Familia, Barcelona © Mich Leclercq

De Geest is het handelend bezig zijn van God zelf. Gods Geest is voortdurend aan het werk,  alles vernieuwend, steeds toegankelijk, steeds bereikbaar en nooit door wie dan ook uit te putten. Pinksteren blijft dan ook nazinderen, want

wie de Geest ontvangt, leeft voortaan in het alledaagse vervuld met een nieuwe wijsheid, een andere spirit, en dat heeft wel ooit een begin maar nooit meer een einde!

Met bijzondere dank aan p. Benoît Standaert o.s.b.

Gepubliceerd door

Interdiocesane Commissie voor Liturgie

Meer

Pinksteren
Artikel
Heilige Geest
Bijbellezingen
liturgie van Pinksteren

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Moeder van de Kerk © ICL
readmore

Heilige Maagd Maria, Moeder van de Kerk

icon-icon-artikel
Katholieke uitvaartliturgie © liturgie.catholique.fr/
readmore

Met of zonder kruisteken? in de nieuwe 'Zacheüs'!

icon-icon-artikel
Drongen paaswake © ©J.Polfliet
readmore

Liturgische catechese

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook