Impuls 1: Hoe heb jij de liturgische lockdown beleefd?
Impuls 2: Zocht je alternatieven om je geestelijk te voeden?
Impuls 3: Heb jij online vieringen gevolgd?
De coronacrisis plaatste de liturgie hoog op de agenda. We hebben tijdens de lockdown ondervonden wat het betekent niet meer te kunnen samenkomen om te bidden, eucharistie te vieren, een uitvaart bij te wonen, de ziekencommunie te ontvangen, enz.
Tal van initiatieven kwamen tot stand: interdiocesaan via Kerknet, maar ook lokaal, in verschillende parochies. Vaak werd gezorgd voor streaming van de eucharistie. De reacties daarop zijn uiteenlopend: sommigen spreken van nieuwe vormen van gemeenschapsvorming en van verbondenheid (bijv. met woonzorgcentra), anderen wijzen op een verschraling van de liturgie tot een louter verbaal optreden van één of enkele actoren.
Eens de lockdown voorbij, bleven er strikte maatregelen gelden voor het vieren van de liturgie, die soms ook gezorgd hebben voor ongeduld en spanningen. De een achtte het niet mogelijk om eucharistie te vieren conform de coronamaatregelen, een ander zag er geen graten in. Op sommige plaatsen blijven de gestreamde vieringen doorlopen, ook daar hebben weer anderen vragen bij.
- Niet meer kunnen vieren
- een liturgisch aanbod via het internet
- liturgie vieren in beperkende omstandigheden ...
... dit zijn drie verschillende scenario’s die ons voor wezenlijke vragen over liturgie brengen … Precies daar willen we ons over buigen.
Wat is liturgie? Hoe werkt ze? Wat is er dan nodig? Hoe kan een digitaal aanbod ons helpen (en waar zitten er evt. lacunes), en hoe niet? Wat met ‘huisliturgie’?
Dat gebeurt in een webinar, een kortlopend vormingstraject via het internet. Het vervangt het jaarlijkse Liturgisch congres in Blankenberge, dat omwille van corona niet in fysieke vorm kan plaatshebben. Tot het traject behoren onder mee een (digitale) impuls op 9 november en een (digitale) uitwisseling in gespreksgroep in de week van 23 november.
Dit webinar richt zich tot alle actoren in de liturgie (priesters, diakens, lectoren, kerkmusici, gebedsleiders, …) maar zeker ook tot parochieploegen en ruimer, tot allen die willen nadenken over het eigene van de liturgie.
De bedoeling is dat je van achter de computer thuis kan deelnemen, of eventueel met enkelen samen op één plek in de parochie.
Webinar: LITURGIE IN TIJDEN VAN CORONA (9 november 2020)
Klik op een titel voor video.
- Inleiding en probleemstelling (Dieter Van Belle)
- De liturgie en de Kerk (Joris Polfliet)
- Vieren met ons lichaam en onze zintuigen (Joris Geldhof)
- Thuis vieren en bidden (Liesbeth Degryse)
- Al ontdekt dankzij corona (Gino Mattheeuws)
Of bekijk het volledige webinar hier:
Per bisdom worden de deelnemers – na 9 november – uitgenodigd om in te schrijven voor een zoomsessie. In de week van 23 november vindt die uitwisseling in de diverse bisdommen plaats in kleine gespreksgroepen van circa 10 deelnemers. Soms zijn er verschillende momenten waaruit je er een kan kiezen. In die zoomsessie wordt gepeild naar hoe de impuls van 9 november is onthaald en welke inzichten ons vooruit kunnen helpen in de praktijk van onze parochie.
Info per bisdom
Aartsbisdom Mechelen-Brussel
Vicariaat Brussel
- Contactpersoon: gino.mattheeuws@ccv.be
- Zoomsessie op woensdagavond 25 november om 19u30
Vicariaat Vlaams Brabant-Mechelen
- Contactpersoon: geert.narinx@vlbm.be
- Zoomsessie op maandagavond 23 november om 19u30
Bisdom Antwerpen
- Contactpersoon: lieve.gommers@bisdomantwerpen.be
- Zoomsessie op maandagavond 23 november
Bisdom Brugge
- Contactpersoon: liesbeth.degryse@ccv.be
- Zoomsessie te kiezen uit
o Dinsdagavond 24 november om 19u30
o Donderdagavond 26 november om 19u30
Bisdom Gent
- Contactpersoon: dieter.van.belle@ccv.be (09 235 78 52)
- Zoomsessie te kiezen uit
o Maandagavond 23 november om 19u30
o Dinsdagnamiddag 24 november om 15u00
o Dinsdagavond 24 november om 19u30
Bisdom Hasselt
- Contactpersoon: machteld.reynaert@ccv.be
- Zoomsessie op woensdagavond 25 november om 19u30
Hou deze pagina in de gaten. Ze wordt nog verder aangevuld.