Zingen we 'liedjes in de mis' of 'zingen we de mis'? | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Interdiocesane Commissie voor Liturgie

Interdiocesane Commissie voor Liturgie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Over de ICL Liturgische kalender Liturgische catechese Liturgische zang en muziek
      De eucharistie zingenLiedsuggesties Zingt JubilateAntwoordpsalmen voor de zondagsliturgie
      Aanvullingen missaal en getijdenboek Bijzondere vieringen Uitgaven van de ICL Liturgische suggesties Documenten Bisschoppenconferentie Nuttige links
De zingende engelen uit 'Lam Gods', Sint-Baafskathedraal, Gent  © www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw, foto's Hugo Maertens

Zingen we 'liedjes in de mis' of 'zingen we de mis'?

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 16 november 2018 - 11:44
Afdrukken
Op het 63ste Liturgisch congres bogen 260 zangleiders, organisten, voorgangers en geëngageerden zich over de plaats van zang en muziek in de liturgie.

Liturgische muziek is er niet om ‘uitgevoerd’ te worden, strikt zoals een partituur gelezen wordt, maar om te zingen in de volle betekenis van het woord, met heel ons hart voor de Heer. Doorheen het congres werd het belang duidelijk van de geestelijke en liturgische vorming voor muzikale actoren in de liturgie omtrent de functie van de liturgische muziek, naast de muzikale vorming. De constitutie Sacrosanctum Concilium (1963) en de instructie Musicam Sacram (1967) vormden hierbij de leidraad voor de sprekers.

DSCN4646.JPG

Liturgisch congres 2018 © Pieter Stevens

Enkele inzichten die aan bod kwamen in de conferenties:

Wie goed zingt, bidt dubbel! (Augustinus)

Zingen bevordert van nature een luisterende houding, een houding van vreugde en mededogen. Dit maakt ons hart open en ontvankelijk voor Gods spreken tot ons. Op die manier wordt ons lichaam de heilige grond waarop we voor God kunnen staan. Ze kan, als ‘gebedsorgaan’, een plaats worden van godsontmoeting. Zingen mobiliseert ons helemaal: niet enkel ons lichaam wordt betrokken, ook ons verstand, ons geheugen en onze affectiviteit. Zingen drukt op die manier een diepere betrokkenheid uit dan spreken. De Griekse mythe Orpheus en Eurydice, waar muziek zelfs gevoelloze stenen, dode materie, opnieuw tot beweging, tot ontroering brengt, toont ons de transformerende en onweerstaanbare kracht van muziek.

Liturgische muziek heeft niet als doel de mis ‘op te luisteren’ als decoratie.

Het is God die ons inspireert om Hem te danken; onze gezangen hebben als functie ons dichter bij Hem te brengen, ‘door Hem en met Hem en in Hem’. De liturgische muziek is er niet omwille van zichzelf, maar staat in nauw verband met en staat ten dienste van de rituele handelingen in de liturgie. Ze voert voorbij zichzelf, de gemeenschap binnen in een diepere beleving van het vieren van het Mysterie. Dit heeft gevolgen voor de  keuze van de gezangen, die geen kwestie is van esthetiek of pragmatiek, maar van ‘ars celebrandi’ ' (de kunst van het vieren); Wat gebeurt er op dit bepaald moment in de toenadering tussen God en zijn volk, en drukt het gezang dit uit? God spreekt tot zijn volk in de liturgie, en het volk antwoordt op zijn beurt met gezangen en gebeden. Geen ‘tussenzang’ of louter 'muzikaal intermezzo' na de eerste lezing, maar een antwoordpsalm, als antwoord van het volk op Gods Woord, is hier een voorbeeld van. Of zo ook de gezongen dialoog tussen de voorganger en de gemeenschap tijdens de begroeting in de openingsritus, die de dialoog tussen God en zijn volk symboliseert en bewerkstelligt.

Ten dienste van de actieve deelname van de gemeenschap

Liturgie vormt een groep mannen en vrouwen om tot een verzamelde gemeenschap die geroepen wordt het volk van God, de Kerk, het Lichaam van Christus te zijn. Liturgische zang zorgt voor verbondenheid. Als gemeenschap samen zingen, ‘als één stem’ ‘uit één mond’, vormt een klankbeeld van wat werkelijkheid wordt tijdens de eucharistieviering: één lichaam worden, met Christus als hoofd, als onze voorganger in de lofzang, door het ontvangen van het lichaam van Christus. Tegelijk vormt dit een voorafbeelding van onze eeuwige lofprijzing in het Hemelse Koninkrijk, samen met alle engelen en heiligen. De muzikale actoren, zoals het zangkoor, de cantor of de organist zijn er niet omwille van zichzelf, maar staan ten dienste van de liturgie, om dit bidden, deze actieve deelname van de gemeenschap aan het mysterie van God te bevorderen.

 

Liesbeth Degryse
CCV-medewerker liturgie en catechese

Liturgisch congres 2018 © Pieter Stevens
Liturgisch congres 2018 © Pieter Stevens
Liturgisch congres 2018 © Pieter Stevens
Liturgisch congres 2018 © Pieter Stevens
Liturgisch congres 2018 © Pieter Stevens
Liturgisch congres 2018 © Pieter Stevens
Liturgisch congres 2018 © Pieter Stevens
Liturgisch congres 2018 © Pieter Stevens
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Interdiocesane Commissie voor Liturgie

Meer

Liturgie en Catechese
Artikel
Liturgie
Zang
zang in de liturgie
kerkmuziek
orgel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Genezing van iemand die niet kan horen en spreken © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Jezus helpt iemand die niet kan horen

icon-icon-artikel
Aren plukken © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Een mens wordt niet slecht door wat hij eet

icon-icon-artikel
De Geest die levend maakt © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ De vrienden blijven bij Jezus

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook