Van de ene processie naar de andere | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Interdiocesane Commissie voor Liturgie

Interdiocesane Commissie voor Liturgie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Over de ICL Liturgische kalender Liturgische catechese Liturgische zang en muziek
      De eucharistie zingenLiedsuggesties Zingt JubilateAntwoordpsalmen voor de zondagsliturgie
      Aanvullingen missaal en getijdenboek Bijzondere vieringen Uitgaven van de ICL Liturgische suggesties Documenten Bisschoppenconferentie Nuttige links

Van de ene processie naar de andere

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 16 september 2015 - 14:35
Afdrukken
VAN OFFERANDE TOT COMMUNIE

offerandeprocessie

bisschop Luc Van Looy ontvangt de gaven - Palmzondag 2013

In dit artikel verkennen we het traject tussen twee scharniermomenten in de eucharistie: we gaan van de ene processie naar de andere, van het aanbrengen van de gaven naar het ontvangen van Christus’ gave; van de ‘offerande’- processie naar de communie-processie.

In de eucharistie verschuift de aandacht van de tafel van het Woord naar de tafel van het Brood bij het aanbrengen van de gaven van brood en wijn. Op zich zegt het feit dat het brood aangebracht wordt al veel over de betekenis ervan. Want als het brood niet meer dan een louter noodzakelijk ‘ingrediënt’ zou zijn om de viering verder te kunnen zetten, dan bestaan er wel  andere – eenvoudiger – manieren om het op het altaar te krijgen. Waarom brengen we dus dit brood aan, langzaam bovendien en met een zekere plechtstatigheid, en niet zo maar op een drafje? Waarom dan nog door de middenbeuk, goed zichtbaar voor de hele gemeenschap? We kunnen bezwaarlijk zeggen dat het om een kostbaar geschenk gaat dat in al zijn weergaloze schittering getoond moet worden aan de aanwezigen. Een beetje brood en een beetje wijn: het zijn gaven die zeer bescheiden ogen, althans voor wie met wereldse ogen kijkt. Bovendien hebben we ze eigenlijk van God zelf gekregen, want in werkelijkheid zijn het de vruchten van de schepping die ons door God werd toevertrouwd. Maar het brood dat aangebracht wordt is wel degelijk ons dagelijks brood. Een paar mensen hebben het in processievorm tot bij het altaar gedragen, maar het is aangeboden door de hele gemeenschap. 

VRUCHT VAN DE AARDE

 

Eenmaal de gaven aangebracht plaatst de diaken het brood en de wijn op het altaar, met respect en een zekere waardigheid. Want, eerlijk gezegd, het is dan al geen ‘gewoon’ brood en geen ‘gewone’ wijn meer. Het brood op het altaar draagt dan al het leven van elk van ons in zich. Het is brood van leven, van ons eigen leven, van het leven van de hele mensheid, het draagt het hele universum in zich (Teilhard de Chardin). Het brood dat in processie naar het altaar werd gebracht, is mijn leven en dat van alle anderen dat aangeboden werd. In de liturgie klinkt het: ‘de vruchten van de aarde en het werk van onze handen’.

 

We hebben geoogst wat groeide zonder dat we ernaar hebben moeten omkijken. Of de mens nu slaapt of waakt, ‘nacht na nacht en dag na dag, ontkiemt het zaad en schiet het op, zonder dat hij weet hoe. Vanzelf draagt de aarde vrucht, eerst de groene spriet en dan de aar, dan het graan in de volle aar.’ (Mc 4, 27-28)

Het brood is het symbool bij uitstek van ons leven. Het symboliseert de gaven die ons geschonken zijn, te beginnen bij het allergrootste geschenk: het leven zelf. ‘Van zijn volheid hebben wij allen ontvangen,  genade op genade’, lezen we bij Johannes (Joh 1, 16). Bij Paulus klinkt het: ‘Wat hebt u dat u niet gekregen hebt? (1 Kor 7): een levenspartner, vrienden, kinderen, alles wat we dag aan dag nodig hebben om van te leven, troost in dagen van pijn en duisternis, gedeelde vreugde in zorgeloze tijden. Brood brengt ons naar de kern van ons leven, naar het meest essentiële, naar datgene wat en diegenen die wij elke dag ontvangen. Hoe zou ons leven eruit zien zonder?

Wanneer de priester zegt: ‘Gezegend zijt Gij, God, Heer van al wat leeft; uit uw milde hand hebben wij het brood ontvangen’, antwoordt de verzamelde gemeenschap: ‘Gezegend zijt Gij, God, in alle eeuwen.’ Het zijn woorden waarmee de gelovigen hun erkentelijkheid uitdrukken jegens de schenker van alles. Wie anders dan God schenkt ons het leven? Van wie anders komt de liefde waarmee wij, mensen, elkaar beminnen? ‘Elke goede gave, elk volmaakt geschenk daalt neer van boven, van de Vader van de hemellichten.’ (Jak 1, 17). Daarom bidden gelovigen de Vader:  ‘Heer, geef ons dat brood dan, voor altijd.’ (Joh 6, 34), dit brood dat ‘uit de hemel neerdaalt’ (Joh 6, 33), dit manna (Ex 16) zonder welk geen leven mogelijk is.

WERK VAN ONZE HANDEN

Het brood mag dan wel de vrucht van de aarde zijn, zonder menselijke inspanningen zou het geen vorm krijgen. Dat klinkt ook door in de liturgie: ‘vrucht van de aarde en werk van mensenhanden’. Het leven dat we kregen is niet louter een ontvangen gave. Het is ook de vrucht van onze arbeid. We hebben ons moeten inzetten, werken, inspanningen leveren opdat de gave ontvangen, onderhouden en ontvouwd kan worden. Het leven is een wonderlijk, broos geschenk. Het vraagt veel zorg en eerbied om het tot volle wasdom te brengen, en dat is op zich ook weer een ander wonderlijk geschenk: dat het leven toevertrouwd is aan onze zorgen. Daartoe moeten we veel en soms zware inspanningen leveren: hoeveel moeite kost het niet om met ontluikend en opgroeiend leven op weg te gaan, om rechtvaardig en standvastig te zijn,  om het alle ruimte te geven en er toch te zijn?  De liefde is een wonderlijk Godsgeschenk, maar ze heeft menselijke zorg nodig, dag na dag, nacht na nacht. Ze vraagt om aandacht en fijngevoeligheid. 

Het brood van het leven is neergedaald uit de hemel en gekneed door onze handen. Het is onmogelijk om eucharistie te vieren zonder brood en wijn; zonder het leven van mensen, ons leven, dat van de Kerk. En niet alleen zonder ons leven of dat van de Kerk, maar evenmin zonder dat van de ‘velen’: van de andere gelovigen; van de mensen die nog onwetend zijn; van hen die weten maar onverschillig zijn. Want dit sacrament is niet voor ons wanneer het niet tegelijkertijd ook voor die velen is,
als ‘une messe sur le monde’ die de hele schepping omarmt. Het zijn woorden die we zorgvuldig moeten overdenken en bewaren: ‘voor u en voor velen’.

HIJ NAM HET BROOD ...

brood en wijn-pixabay-mosaic-4609565_1280.jpg

Hij nam het brood © cc Dorothée Quennesson

Op de avond voor zijn lijden en dood heeft de Heer brood in zijn handen genomen, en daarin zijn leven. Niemand heeft hem het leven ontnomen, want Hij heeft het zelf geschonken. Hij heeft het duidelijk gezegd: ‘Niemand neemt het mij af, Ik geef het uit vrije wil’. Hij heeft zijn leven in handen genomen, om het uit handen te geven. Geen sprake van dwang  bij Jezus. Niemand bezit het leven van iemand anders: noch partners noch kinderen, noch de Kerk! 
De beste manier om ons leven niet te verliezen, is door het te geven, daar en dan, in de eucharistieviering, in Geest en in waarheid, in een bestaan dat dag na dag ontvangen en gegeven, en dus waarachtig eucharistisch wordt. Christus heeft zijn leven in handen genomen om het uit handen te kunnen geven. In elke eucharistieviering vieren we dit mysterie van een gegeven leven; het mysterie van een leven dat ontvangen wordt om het te kunnen geven. Jezus ontving het leven van de Vader. Hij stond gericht naar de Vader. Noch keizers noch priesters, noch politici noch vrienden, noch zijn moeder of zijn broers hadden vat op zijn leven: ‘Uw moeder en uw broers staan daarginds en willen U zien. Hij antwoordde hen: ‘Mijn moeder en mijn broers zijn zij die het woord van God horen en doen’. (Lc 8, 19).

SPRAK HET DANKGEBED UIT ...

Tussen het in handen nemen van zijn leven en het uit handen geven ervan, dankt Jezus. In het evangelie horen we hem dat meermaals doen: ‘Ik dank U, Vader, Heer van hemel en aarde, omdat U dit verborgen hebt gehouden voor wijzen en verstandigen en het onthuld hebt aan eenvoudigen.’ (Lc 10, 21). De Kerk spreekt in haar liturgie meermaals haar dank uit: op de uitnodiging van de priester ‘Verheft uw hart’, ‘Brengen wij dank aan de Heer!’ antwoorden wij: ‘Hij is onze dankbaarheid waardig’. En de priester vervolgt: ‘U danken wij, Heer onze God, omwille van uw heerlijkheid.’ (E.G. I). Zo danken wij God voor de genade die Hij schenkt: voor alles wat we van Hem ontvangen hebben en nog ontvangen: voor het brood voor onderweg.
Zo wordt de Kerk eucharistisch: door God te danken voor zijn genade en wonderlijke werken in deze wereld. Zo worden ook wij eucharistische mensen wanneer wij ons aansluiten bij het dankgebed van de Kerk. Wanneer wij dag aan dag danken voor zowel de kleine als de grootse dingen in ons leven, wordt ons leven omgevormd.  Het woord ‘eucharistie’ roept deze houding reeds op.

De liturgie doet ons deze weg gaan opdat ons bestaan eucharistisch zou worden, opdat het brood van ons leven het lichaam van Christus zou worden: het leven in handen nemen, dank zeggen, het delen en het geven.

Langzaam worden we dan wie we reeds zijn  (Augustinus, Preek 272), ledemaat van het lichaam dat Christus is. Brood wordt lichaam. Maar niet om het even welk lichaam: Lichaam van Christus!Wat werkelijk gebeurt in de eucharistie is hetzelfde als wat werkelijk gebeurt in het leven. Het brood van onze levens, samengesteld uit alles wat we kregen, neergedaald uit de hemel en bewerkt door onze eigen handen, wordt langzaam lichaam van Christus. De Franse liturgie verwoordt het zeer mooi en eenvoudig: ‘Il est grand le mystère de la foi!’  

LEVENDE OFFERGAVE

De liturgie gaat nog een stapje verder. Wij worden geroepen om niet alleen lichaam te worden, maar om een levende offergave  te worden ‘ tot lof en eer van zijn Naam’. Hoe worden wij tot een levende offergave? Christus heeft het ons tijdens het Laatste Avondmaal getoond: 

‘Jezus stond van tafel op, legde zijn bovenkleren af en bond een linnen schort om zijn middel; daarna goot Hij water in een waskom en begon Hij de voeten van zijn leerlingen te wassen; Hij droogde ze af met de schort om zijn middel.’ (Joh 13, 1-17)
Tot Petrus - ‘Nooit in der eeuwigheid zult u mij de voeten wassen!’ - en over Petrus heen tot ieder van ons, zegt Jezus dat we Hem allereerst moeten aanvaarden als de dienaar van allen. Petrus kan geen deel hebben aan de Christus – kan geen levende offergave worden – wanneer hij niet aanvaardt dat Jezus in de eerste plaats dienaar is van allen. Wij kunnen geen deel hebben aan de Christus wanneer wij niet in staat zijn om onszelf te geven zoals Hij dat deed. Door in de eerste plaats en altijd opnieuw, daar, op een krukje tussen Petrus en Judas te gaan zitten, om ons door Jezus de voeten te laten wassen. Alleen diegene die zich, waar het leven hem ook gebracht moge hebben, door Christus laat benaderen, die zich durft laten liefhebben door Hem en dus door zijn eigen broeders, kan deel hebben aan de Christus en aan de totale gave van zijn leven.

Zich laten beminnen is niet zo eenvoudig. Zou het dat voor Jezus geweest zijn toen hij zich de voeten liet wassen met kostbare olie door Maria van Bétanië? Daar begon zijn zelfgave die zou standhouden  tot het einde. Voor Judas was het wellicht ook niet zo eenvoudig om toe te kijken hoe Jezus dit gebaar aanvaardde. Voor niemand van ons is het vanzelfsprekend om ons te laten beminnen. En toch loopt de weg van de ‘levende offergave aan de Vader’ langs daar, langs deze volkomen gave.

STAANDE EN MET GEOPENDE HANDEN

communieprocessie

Te communie - Palmzondag Brussel 2017 © cc Koen Van den Bossche

We staan op en begeven ons naar het altaar. Het is geen grote afstand die we moeten afleggen om te communie te gaan, maar deze processie heeft, zoals alle andere liturgische verplaatsingen, een hoge betekeniswaarde. We naderen de Christus, die op ons toekomt. We drentelen daarom niet achteloos naar voor, maar we temporiseren tot de processie haar ingetogen en waardig ritme krijgt. Wanneer we stilstaan, is dat in een houding die christenen typeert: met gerechte rug. Het is de houding van Christus zelf, ook op het kruis. Het is de houding van Maria, staande aan de voet van het kruis, reikend naar en gericht op de hoop. Stabat Mater: de moeder blijft overeind. Het is zo dat de leerlingen Christus aanschouwden: rechtop staand in het licht van de verrijzenis. En het is zo dat alle gelovigen in het leven willen staan: steunend op Christus, recht en zonder te wankelen.

De hostie ontvangen we met geopende handen. Ook deze houding is typerend voor wie christen is in deze wereld: staande, met geopende handen. Geen gesloten handen, geen handen die zich angstvallig sluiten omheen eigen rijkdom en bezit. Open handen dus, om het leven te verwelkomen en de genadegaven die elke dag met zich meebrengt, te ontvangen. 

HET LICHAAM VAN CHRISTUS

‘Het Lichaam van Christus’. Wie de communie uitreikt zegt niet: ‘Het brood uit uw leven’, al herkennen we in dat brood wel degelijk ‘de vrucht van deze aarde en het werk van mensenhanden’. Het brood dat we aanbrachten als gave is door Christus in bezit genomen: ‘Hij nam het brood’. Ons leven heeft hij tot het zijne gemaakt: ‘Niet dat ik dat alles reeds bereikt heb of al volmaakt ben! Maar ik streef er vurig naar het te grijpen, gegrepen als ik ben door Jezus Christus’. (Fil 3, 12). Ons leven wordt zijn lichaam: ‘Dit is mijn Lichaam’. We krijgen deel aan het Lichaam van de Heer, we verenigen ons met Hem in zijn offergave aan de Vader om zo één te worden met elkaar. Elke christelijke initiatie, of het nu om doop, vormsel of eucharistie gaat, tracht naar deze eenwording. Dieper dan dit kunnen we niet doordringen tot het mysterie: als Christus in ons is, waar kan het ons dan nog aan ontbreken? En wanneer wij in Christus zijn, wat zouden wij dan nog meer verlangen? De zin van ons leven en van wat nog komende is wordt in dit ene gebaar – het ontvangen van het lichaam van Christus – gerealiseerd.

De ontmoeting met Christus is voltrokken. Hij leeft in ons, en wij in Hem - maar niet helemaal. Beter gezegd: we beleven deze vereniging met de Heer nog niet ten volle. Dat blijft een levenslange opdracht voor elke christen. Maar het hart verlangt naar de totale beleving van deze eenheid tussen Christus en ons. Daarom antwoorden we zonder aarzelen ‘amen’ op het ontvangen van het Lichaam van de Heer. Zelfs wanneer ons leven nog niet helemaal spoort met ons verlangen te leven in Christus.

PELGRIMSTOCHT

Na de communie begint dan een waarachtige ‘pelgrimstocht naar de eenheid’, in het leven van elke dag, waar we samenleven met onze naaste, met onze partner, met alle Emmaüsgangers die delen in ons leven, met een kerkgemeenschap die verdeeld is, met alle gelovigen die hun wegen gaan en door Christus geheiligd worden. Het is de pelgrimstocht naar de eenheid in Christus, naar een onverdeelde wereld, naar ‘de grote menigte die niemand tellen kan, uit alle rassen en stammen en volken en talen’. (Apok  7, 9) Daartoe worden we op het einde van de eucharistieviering gezonden; zonder ‘goud-zilver- of kopergeld, zonder reistas of kleren, sandalen of stok.  En als je een huis binnengaat, wens het dan vrede’. (Mt 10, 9-12)

 

C. Salençon

vert. Mich Leclercq

Gepubliceerd door

Interdiocesane Commissie voor Liturgie

Meer

Artikel
liturgische catechese
eucharistie
Processie

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook