Het kinderdoopsel | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Interdiocesane Commissie voor Liturgie

Interdiocesane Commissie voor Liturgie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Over de ICL Liturgische kalender Liturgische catechese Liturgische zang en muziek
      De eucharistie zingenLiedsuggesties Zingt JubilateAntwoordpsalmen voor de zondagsliturgie
      Aanvullingen missaal en getijdenboek Bijzondere vieringen Uitgaven van de ICL Liturgische suggesties Documenten Bisschoppenconferentie Nuttige links
N.D.de l'arche, Paris©J. Polfliet

Het kinderdoopsel

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 21 april 2016 - 10:25
Afdrukken

Als je het doopsel vraagt voor je kind, dan betekent het dat je een stap zet naar de geloofsgemeenschap toe. Dat veronderstelt een keuze. Het doopsel opent immers de deur naar het christelijk geloof. En dat is niet niets!

  • Geboorte of doopviering?

Als ouders de doop voor hun onlangs geboren kindje vragen speelt de band met de geboorte natuurlijk een rol. Eeuwenlang reeds doopt men kleine kinderen. Er is bij de doop echter meer aan de hand. Het doopsel is meer dan een geboorteviering waarbij een familie het nieuwe leven met vreugde verwelkomt en er Gods zegen over vraagt. Het doopsel is de opname in een 'nieuwe', 'grote', ja zelfs 'wereldwijde' familie, namelijk de kerkgemeenschap. Dat is een gemeenschap van leerlingen van Jezus Christus. Heel het doopritueel ademt en spreekt dit uit in woord, symbool en gebaar. Het doopsel is de eerste stap die van een mens een christen maakt en die ons binnenleidt in het christelijk geloof. 

  • De voorbereiding

De keuze voor het doopsel maken vraagt overleg, inzicht en gesprek. Daarom biedt de geloofsgemeenschap één of meerdere ontmoetingsmomenten aan. De voorbereiding biedt je de mogelijkheid anderen die voor het doopsel kiezen te ontmoeten en te spreken. Ze geeft je inzicht in wat het eigenlijk is, christen worden en dopen.

  • Waar dopen?

De doopviering gaat door in een kerk. Dat grote huis is het huis van de geloofsgemeenschap. Daar verzamelen de christenen op de dag van de Heer, de zondag, om te bidden en te zingen. In de kerk ervaren we Gods aanwezigheid. De ruimte ademt het geloof uit. De kerk is ons huis. Als iemand in de geloofsgemeenschap wordt opgenomen, of wanneer een ander belangrijk levensmoment gevierd wordt, dan gaan we daarvoor naar het huis van de christenen.

  • Wanneer dopen?

Het mooiste moment om iemand te  dopen is in de paasnacht, omdat we dan de kern van ons christelijk geloof vieren. Maar eigenlijk is het voor christenen elke zondag Pasen! De zondag, de dag van de Heer, is dan ook het meest aangewezen en mooiste moment om iemand te dopen.

  • Alleen of samen?

De kerkgemeenschap vraagt al lang om op een en dezelfde dag maar één doopviering te voorzien, en in die ene viering alle dopelingen samen te dopen. Dat heeft een diepe betekenis. Het doopsel is de opname in de geloofsgemeenschap. Die geloofsgemeenschap is groter dan één of twee families. We vormen samen met vele anderen de kerkgemeenschap. Het is goed daaraan uitdrukking te geven door veel mensen samen te brengen, ook al zijn ze heel verschillend. Dat laat ons aanvoelen dat de Kerk een open, kleurrijke gemeenschap van leerlingen van Jezus is.

  • Dopen in de zondagseucharistie?

Het doopritueel voorziet dat minstens enkele keren per jaar tijdens de zondagseucharistie wordt gedoopt. Tijdens de eucharistie verzamelt de kerkgemeenschap om de Heer te vieren, om naar zijn woord te luisteren, om te zingen en te bidden en haar geloof uit te spreken. Jong en oud, arm en rijk, groot en klein zijn dan samen. Een doopsel in de zondagseucharistie leidt iemand werkelijk binnen in de samengekomen geloofsgemeenschap. Het is voor iedereen van de geloofsgemeenschap een uitzonderlijke kans om zich bewust te worden van het eigen doopsel, en van het engagement dat ze als geloofsgemeenschap opneemt tegenover de dopeling.

Meer weten? Lees hier verder

  • En wat na de doop?

Het sacrament van de doop is een begin. Eigenlijk is elk sacrament dat. De doop leidt mensen binnen in het christelijk geloof. Dit binnenleiden, dat ook wel 'de initiatie' wordt genoemd, gaat verder in het vormsel en de eucharistie. De dopelingen zijn opgenomen in de wereldwijde gemeenschap van de christenen, de Kerk. Op hun geloofsweg zullen zij groeien dank zij de ontmoeting met de verrezen Christus, door het luisteren naar zijn woord, in de viering van de eucharistie en de andere sacramenten, door het gebed en het samenkomen met de geloofsgemeenschap. Leerling van Jezus - christen - worden betekent ook leven zoals Christus, het dagelijks leven laten doordringen door zijn heilige Geest. Het is een levenslang op weg gaan naar God, door Christus en met de kracht van de heilige Geest.

  • Ben je op zoek naar het verloop van de doopliturgie? Bekijk hier het overzicht van de viering

 

 

N.D. de l'arche, Paris©J. Polfliet

Gepubliceerd door

Interdiocesane Commissie voor Liturgie

Meer

Artikel
Sacrament
Doopsel
Liturgie
geloofsgemeenschap
doopviering
liturgie van het kinderdoopsel
Orde van dienst

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook