De vredesritus in de eucharistie | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Interdiocesane Commissie voor Liturgie

Interdiocesane Commissie voor Liturgie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Over de ICL Liturgische kalender Liturgische catechese Liturgische zang en muziek
      De eucharistie zingenLiedsuggesties Zingt JubilateAntwoordpsalmen voor de zondagsliturgie
      Aanvullingen missaal en getijdenboek Bijzondere vieringen Uitgaven van de ICL Liturgische suggesties Documenten Bisschoppenconferentie Nuttige links
Luca Patella, Het teken van de regenboog, 1986 © Edizioni Stauros

De vredesritus in de eucharistie

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 14 september 2015 - 15:41
Afdrukken
EEN ANDERE PLAATS VOOR DE VREDESRITUS IN DE EUCHARISTIE?

In 2008 organiseerde de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst in opdracht van paus Benedictus XVI een bevraging bij de bisschoppenconferenties in verband met een mogelijke verplaatsing van de vredeswens tijdens de eucharistie. Tijdens de Synode over de eucharistie van 2005 waren er immers bisschoppen die vonden dat deze ritus in de praktijk vaak te uitgebreid gebeurt en zo - vlak voor de communie - de aandacht van de gelovigen te veel afleidt van de geconsacreerde gaven op het altaar. Uit de ingestuurde antwoorden van de bisschoppenconferenties is echter gebleken dat de grote meerderheid de vredesritus wenst te behouden in de huidige vorm en op de huidige plaats. In een rondzendbrief van de Congregatie van 12 juli 2014 over de vredesritus wordt die wens gevolgd. Dat lijkt een wijs besluit: de vredeswens is in de Romeinse ritus reeds sinds het eind van de vierde eeuw gesitueerd in het kader van de communieriten. Het gaat hier om een eigen kenmerk van de Romeinse ritus, tegenover de oosterse ritussen, die de vredeswens vroeger plaatsen, na de bereiding van de gaven. Zowel de ouderdom van dit gebruik als het feit dat het om een origineel element gaat van de Romeinse ritus zijn belangrijke argumenten om het te behouden.

 

EEN VRAAG NAAR CATECHESE OVER DE VREDESRITUS

Dezelfde omzendbrief vraagt wel aan de bisschoppenconferenties om een catechese te voorzien om “Gods volk te helpen groeien in een dieper begrip van dit belangrijk moment in de viering, een moment dat er duidelijk op gericht is de gezindheid en houding mee te delen van Christus, de Vredevorst en Verrezene die vrede schenkt aan de Kerk en de wereld, een moment ook dat ons, door de sacramentele gemeenschap met zijn Lichaam en Bloed, één doet worden met Hem en in Hem.”

De vraag is inderdaad of de eigenlijke betekenis van de vredeswens in onze praktijk altijd goed wordt begrepen.

Wie aandachtig observeert hoe mensen elkaar tijdens vieringen de vredeswens geven, zal soms de indruk krijgen dat het voor een aantal van hen eerder gaat om een vriendelijke ‘goede dag’ of een gebaar van sympathie of genegenheid. In huwelijksvieringen lijkt het een kans om gelukwensen over te maken aan het bruidspaar, bij uitvaarten wordt het soms  een moment om de familie te condoleren, in vormselvieringen leidt het tot uitbundig gezwaai en heen- en weergeloop …

In dit artikel geven we enkele aanzetten om de rijke en diepere betekenis van de vredeswens te verduidelijken, in de hoop dat het stof kan bieden voor een concrete liturgische catechese over dit mooie moment tijdens de eucharistie, en een waardige praktijk kan helpen bevorderen.

DE PLAATS VAN DE VREDESRITUS IN DE EUCHARISTIE

Kijken we eerst naar de manier waarop de vredeswens in de Romeinse ritus is ingevoegd in het geheel van de communieritus. Die vangt aan met de uitnodiging tot het bidden van het Onzevader, het ‘familiegebed’ waarin alle aanwezige gelovigen zich samen luidop tot God de Vader richten. De gemeenschap bidt er om het ‘dagelijks brood’ (waarmee ook het eucharistisch brood bedoeld wordt) en om ‘vergeving van de schulden’, wat het betekenismotief van de vrede al voorbereidt. In het embolisme – een gebed dat de laatste bede “verlos ons van het kwade” verder uitwerkt - duikt het motief van de vrede een eerste keer expliciet op: de voorganger vraagt aan de Vader: “geef vrede in onze dagen”. Na de afsluitende acclamatie “Want van U is het koninkrijk …”, wijzigt de gebedsrichting: vanaf nu tot aan de communie is het gebed niet meer tot de Vader maar tot Jezus Christus gericht.

Verloop van de communieritus:

  • Uitnodiging tot het Onzevader
  • Onzevader
  • Embolisme: “Verlos ons, Heer, van alle kwaad, geef vrede in onze dagen …”
  • Acclamatie: “Want van U is het koninkrijk …”
  • Gebed om vrede: “Heer Jezus Christus, … geef vrede in uw naam en maak ons een.”
  • Vredeswens: “De vrede van de Heer zij altijd met u.”
  • Uitnodiging: “Wenst elkaar de vrede.”  
  • Gebaar van de vredeswens.
  • Breken van het brood. Ondertussen klinkt het Lam Gods: “ … geef ons de vrede.”
  • Uitnodiging tot de communie, met antwoord van het volk: “Heer, ik ben niet waardig”.
  • Communie van de priester, daarna van het volk.
  • Gebed na de communie

In het gebed om vrede vraagt de voorganger in naam van het volk dat Christus opnieuw de belofte waar maakt die hij ook aan de apostelen deed (Joh 14, 27). Onmiddellijk daarop volgt de vredeswens, waarin de priester de vrede, die een gave is van de verrezen Heer, effectief aan de gemeenschap toewenst. De gelovigen worden daarop uitgenodigd om elkaar de vrede te wensen. Terwijl ze dat doen, kunnen ze zeggen: “De vrede van de Heer zij altijd met u”, waarop wordt geantwoord: “Amen.”

Het Lam Gods, opnieuw gericht tot Christus, herneemt dezelfde vraag om vrede in de derde bede: “Lam Gods, dat wegneemt de zonden der wereld, geef ons de vrede.” Na het persoonlijke gebed dat de priester in stilte uitspreekt (opnieuw tot Christus), volgt de uitnodiging tot de communie, en toont hij het geconsacreerde brood aan de gelovigen: “Zie, het Lam Gods …”. En nadat de priester eerst zelf heeft gecommuniceerd, volgt de uitreiking van de communie aan de gelovigen. De communieritus wordt afgesloten met het gebed na de communie.

DE BETEKENIS VAN DE VREDESWENS

De plaatsing van de vredeswens in de Romeinse ritus, tussen het eucharistisch gebed en de communie, heeft invloed gehad op de betekenis die het gebaar in onze traditie heeft gekregen.

Dat wordt duidelijk uit de vergelijking met de oosterse ritussen. Daar gebeurt de vredeswens aan het begin van de eucharistische liturgie, na de ‘Grote intocht’ met de gaven en voor de aanvang van de ‘anafoor’ (het eucharistisch gebed). Voor de duiding van dit gebaar is men daar een beroep gaan doen op de verzen uit Matteüs: “als je je offergave naar het altaar brengt en je herinnert je daar dat je broeder iets tegen je heeft, laat dan je offergave daar voor het altaar achter, en ga je eerst verzoenen met je broeder, en kom dan terug om je offergave te brengen (Mt 5, 23-24).

In het oosten heeft men dus het accent gelegd op de noodzakelijke verzoening met de broeders en zusters om waardig deel te kunnen nemen aan de eucharistie. De vrede wordt er vooral gezien in haar menselijk aspect: als de bereidheid van de gelovigen om elkaar vergeving te schenken. De vredeswens functioneert als een voorwaarde om deel te kunnen nemen aan de eucharistie.

In de Romeinse ritus is een ander betekeniselement op de voorgrond getreden. We hebben hierboven gezien dat de vredeswens een voorbereidend moment is op het ontvangen van de communie. De ‘vrede van de Heer’ wordt beschouwd als een gave van de verrezen Heer die midden in de gemeenschap aanwezig komt. Als Bijbelse context kunnen we hier verwijzen naar de belofte van Jezus bij zijn afscheid: “Vrede laat ik jullie na, mijn eigen vrede geef ik jullie, een andere dan de wereld te bieden heeft.” (Joh 14, 27). Op dit vers wordt gealludeerd in het gebed om vrede.

Verder kunnen we ook denken aan Joh 20, 19-23, de passage waar Christus na de verrijzenis opnieuw contact zoekt met de bange leerlingen. Het eerste woord dat Hij dan spreekt is: “Vrede”. Het gaat hier om meer dan de gewone joodse begroeting: ‘Sjalom’ betekent eigenlijk de verzoening, de herstelde harmonie tussen de mensen en van de hele schepping, de definitieve verbondenheid tussen God en de mens. Die diepe ‘vrede’ is in de Bijbel iets wat alleen God tot stand zal kunnen brengen … Samen met de vrede ontvangen de leerlingen de heilige Geest (v. 22), die hen in staat moet stellen om de verzoening die ze zelf ontvingen door te geven: “Als jullie iemand zijn zonden vergeven, dan zijn ze ook vergeven.” (v. 23).

Lam Gods, pandgang Mont Saint-Michel © J. Polfliet
VREDE: EEN GESCHENK VAN GOD, EEN OPDRACHT VOOR DE MENS

Vanuit de liturgische en Bijbelse context komt de vrede die in de vredeswens wordt uitgedrukt dus allereerst naar voren als een geschenk van Godswege, een gave waar de Kerk om bidt en die Christus, de verrezen Heer, in elke eucharistie opnieuw aan zijn leerlingen schenkt.

Daarnaast houdt het geschenk van de vrede echter een opdracht in voor de gelovigen. Een geschenk van God is er nooit om enkel voor zichzelf te houden … Dat wordt precies uitgedrukt door de uitnodiging om de vrede die we zelf ontvangen, door te geven aan de gelovigen naast ons: “Wenst elkaar de vrede” (In het Latijn staat er: Offerte vobis pacem, wat letterlijk betekent: “Biedt elkaar de vrede aan”).

Sterker dan wanneer de vredeswens vóór het dankgebed zou gebeuren, worden hier de goddelijke en menselijke dimensie van de vrede dus innig samen gehouden: de vereniging en eenheid (communio et unio) met God  - die altijd genade is – wordt tot gemeenschap met God en met elkaar, als broeders en zusters. Gods vrede ontvangen en die aan elkaar doorgeven is reeds een manier van ‘communiceren’.

DE VREDESWENS VORM GEVEN …

De vraag is nu: hoe kan de rijke betekenis van de vredeswens in de praktijk ook bewust beleefd worden en op een adequate manier tot uitdrukking worden gebracht? 

Misschien is het belangrijkste punt dit: dat we de ‘eigenheid’ leren aanvoelen van de vrede die wordt aangezegd en doorgegeven. Het gaat niet om een algemene uitdrukking van sympathie of broederlijkheid. Het gaat ook niet om een vrede die wij op eigen kracht door onze inzet kunnen bewerken: het gaat om de vrede die enkel Christus kan geven (Joh 14, 27!) en die we ontvangen, als eerste vrucht van zijn verrijzenis, in de communie aan het sacrament van zijn Lichaam en Bloed. Het gaat dus inderdaad om “De vrede van de Heer”:  we ontvangen de vrede van Christus die in ons midden aanwezig is. Bij de uitnodiging is het dus ook belangrijk om niet te parafraseren in de zin van: “Broeders en zusters, geef elkaar een teken van vrede en genegenheid”. Dat is te vaag … Het is nu eenmaal inhoudelijk juister om te zeggen: “Wenst elkaar de vrede.” 

… OP EEN SOBERE MANIER …

Om precies deze betekenis effectief voelbaar te maken, is het ten tweede wellicht verstandig om de uitwisseling van de vredeswens niet te uitgebreid te maken: het is niet nodig dat alle aanwezigen proberen zoveel mogelijk medegelovigen te groeten. Misschien is het beeld van een ‘ketting’, waarbij we allemaal schakels zijn in het doorgeven van de vrede, meer inspirerend en juister: de vrede vertrekt van op het altaar, bij Christus. De priester, die sacrament is van Christus, zegt ons die vrede toe. Na de uitnodiging van de diaken om elkaar de vrede te wensen, wisselt de priester de vrede uit met de diaken en de assistent(en) bij het altaar, en kunnen alle gelovigen zich een schakel weten in de ketting van Christus’ vrede die zich verspreidt en die vrede doorgeven aan de gelovigen rondom hen.

ALGEMENE INSTRUCTIE VAN HET ROMEINS MISSAAL, NR. 82 OVER DE VREDESRITUS:
“DAN VOLGT DE VREDESRITUS, WAARIN DE KERK VREDE EN EENHEID VOOR ZICHZELF EN HEEL DE MENSENFAMILIE AFSMEEKT EN DE GELOVIGEN HUN KERKELIJKE GEMEENSCHAP EN HUN WEDERZIJDSE LIEFDE ONDERLING TOT UITDRUKKING BRENGEN, VOORDAT ZIJ SACRAMENTEEL COMMUNICEREN.
WAT HET UITWISSELEN VAN HET TEKEN VAN VREDE ZELF BETREFT MOETEN DE BISSCHOPPENCONFERENTIES DE WIJZE VASTSTELLEN OVEREENKOMSTIG DE AARD EN GEWOONTEN VAN DE VOLKEREN. HET IS ECHTER PASSEND DAT IEDEREEN HET TEKEN VAN VREDE OP SOBERE WIJZE GEEFT EN ENKEL AAN DEGENEN DIE ZICH HET DICHTST BIJ HEM BEVINDEN.” (NR. 82)

De Congregatie wijst er verder op dat de uitnodiging om de vrede door te geven niet automatisch en altijd moet gebeuren: het vredesgebaar gebeurt pro opportunitate, als dat passend en wenselijk is. Wanneer is het dan minder aangewezen om de mensen uit te nodigen elkaar de vrede te wensen? Ik zou zeggen: in die vieringen waarin de vredeswens zijn betekenis dreigt te verliezen en te worden tot een gebaar van gelukwensen of familiale verbondenheid. Het gezond pastoraal oordeel zal hier moeten onderscheiden wanneer dat het geval is, bijvoorbeeld ter gelegenheid van vormsel, eerste communie of huwelijk.Maar gezien de rijke theologische betekenis van de vredeswens is het in ieder geval aangewezen om tijdens de ‘gewone’ zondagse eucharistievieringen dit gebaar niet achterwege te laten.In navolging van de herwerkte versie van de Algemene instructie van het Romeins missaal van 2002 vraagt de rondzendbrief van de Congregatie een sobere vormgeving van het vredesgebaar: “Het is goed eraan te herinneren dat de grote waarde van het gebaar geenszins vermindert door de soberheid die noodzakelijk is om een sfeer te bewaren die bij de viering past.”

… OP EEN SPREKENDE MANIER …

In onze streken gebeurt de vredeswens doorgaans met een handdruk. De Algemene instructie geeft echter aan dat bisschoppenconferenties ook andere vormen kunnen vaststellen om dit te doen. Een handdruk is bij ons natuurlijk een heel vertrouwd gebaar. In sommige omstandigheden kan het een sterke betekenis hebben, maar meestal is het een heel gewoon begroetingsgebaar. Is het mogelijk te zoeken naar een sterkere manier om de vrede van Christus door te geven? In het koele en vrij afstandelijke Vlaanderen is een kus wellicht niet haalbaar, al ligt die wel voor de hand bij gehuwden of ouders en kinderen, voor wie een handdruk kunstmatig kan zijn  In sommige nieuwe bewegingen wordt er ondertussen gezocht naar andere wegen. In de Fraternités monastiques de Jérusalem, aanwezig in Brussel, gebeurt het doorgeven van de vrede met een ‘dubbele’ handdruk: de ene persoon keert zich met uitgestrekte handen naar de persoon naast zich, met de handpalmen naar beneden gekeerd. De andere wordt zo uitgenodigd om de vrede te ontvangen in zijn of haar open handen met de handpalmen naar boven. Met de andere buur worden de rollen omgedraaid. Zo krijgt men sterker de indruk dat men de vrede ontvangt en zelf ook doorgeeft. Alvast een waardevol experiment …

BESLUIT

Het is een geluk dat de liturgische hervorming de vredeswens heeft hersteld als een gebaar waarin alle gelovigen worden betrokken. De ervaring van de voorbije decennia leert echter dat er tijd en initiatie nodig is om thuis te komen in de liturgie. In onze huidige cultuur is het niet vanzelfsprekend dat mensen de betekenis van rituelen en symbolen op een persoonlijke, doorleefde manier leren smaken en verinnerlijken. Er blijft op dat vlak nog veel ‘opvoedingswerk’ te doen. De vredeswens is daarvan een goed voorbeeld. Het zou mooi zijn als we dit gebaar bewuster leren beleven als een sacramenteel gebaar, in de brede zin van het woord: een menselijk gebaar dat iets wil uitdrukken van de werkzame aanwezigheid van Christus.

De ritus zelf kan ons leren om sterker te geloven en aan te voelen dat de levende Heer ons tijdens de eucharistie opnieuw het eerste geschenk aanbiedt dat Hij op Pasen aan zijn leerlingen heeft geschonken: de Vrede, de Sjalom, de herstelde harmonie tussen God en de mensen.

Uit Zacheüs.Thuiskomen in de liturgie, jaargang 28, aflevering 2, 2015.

Gepubliceerd door

Interdiocesane Commissie voor Liturgie

Meer

Artikel
Liturgie
eucharistie
Zacheüs
vredeswens
catechese

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook