Het doopwater | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Interdiocesane Commissie voor Liturgie

Interdiocesane Commissie voor Liturgie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Over de ICL Liturgische kalender Liturgische catechese Liturgische zang en muziek
      De eucharistie zingenLiedsuggesties Zingt JubilateAntwoordpsalmen voor de zondagsliturgie
      Aanvullingen missaal en getijdenboek Bijzondere vieringen Uitgaven van de ICL Liturgische suggesties Documenten Bisschoppenconferentie Nuttige links
Baptisterium der Panagia Ekatontapyliani, Parikia, Paros, Griekenland © Olaf Tausch

Het doopwater

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 25 maart 2021 - 16:13
Afdrukken
Het grote wijdingsgebed dat tijdens de paaswake over het doopwater wordt uitgesproken, maakt het water tot materiële drager van de goddelijke zegening

Zoals het water stroomt, zo heeft ook Gods zegen zich verspreid doorheen de geschiedenis van Gods volk, tot het opwelde uit het hart van Christus om de dorst van ieder mens te lessen.

Zegenen gebeurt met woorden, gebaren en religieuze handelingen. Door ons doopsel met water, zijn ook wij gezegend: voor al wat goed is en voor ons eigen goed. De doopheer begint trouwens met een zegening van het water en met een aanroeping over het water. De liturgische traditie leert: “Deze zegening richt zich tot God. We zegenen Hem voor de heilsdaden die Hij door het water heeft volbracht en we smeken Hem dat Hij vandaag zijn heilswerk verderzet door het water van de doop” (Rituel du baptême des petits enfants, Paris, Mame, 1984, p. 41).

Het gebruik van het doopwater

Door de ervaring van ons doopsel en door het gebruik dat we maken van het doopwater, worden we herinnerd aan de genade van onze doortocht van dood naar leven.

Dit gebeurt wanneer we een kerk binnenstappen en ons met wijwater bekruisen, wanneer we bij een begrafenis het lichaam van de overledene met wijwater besprenkelen, wanneer de celebrant iets met wijwater zegent, wanneer de bisschop de muren en het altaar van een nieuw kerkgebouw besprenkelt of, beter gezegd, wanneer hij die ‘doopt’. Hoe vaak komen we op onze geloofsweg niet langs een bron van zegen, zoals bijvoorbeeld langs een of ander bedevaartsoord?

De wijding van het doopwater tijdens de paaswake leert ons Gods wonderwerken kennen. De aanroeping van de Heilige Geest toont ons de draagwijdte van het teken van het water, wanneer als volgt gebeden wordt: “Laat door uw Zoon de levenskracht van de Heilige Geest als een storm over dit water gaan”. Het gaat er ons om, getuige te zijn dat “allen, die geschapen zijn naar [Gods] beeld, door het water van de doop vrij worden van het kwaad” en dat ze “kinderen worden van [Gods] volk, herboren uit water en Heilige Geest”.

God gedenken in zijn openbaring

Al sinds God het schiep, draagt het water de herinnering in zich en “ontving het van Hem zijn levenskracht”. Bij de zondvloed wast het water alle onrecht weg. Ten tijde van de exodus wordt het water de plaats van de doortocht. Aan de Jordaan stroomt het over het lichaam van Jezus. Aan het kruis vloeit het uit zijn doorboorde zijde en doordrenkt het de aarde met Gods liefde. Na de opstanding wordt de doop reeds aangekondigd als bron van leven voor alle volkeren. Dit water is de drager van onze herinnering en van ons bestaan “opdat allen die door de doop samen met Christus zijn begraven, ook met Hem uit het graf zullen opstaan en met Hem leven tot in eeuwigheid”.

Telkens wanneer het doopwater of het wijwater – als water uit het heiligdom – wordt toegediend, dompelt het ons onder in de genade van de Zoon, in de genade om Gods zonen en dochters te zijn en in de genade van een christelijk leven. In ons dagelijks bestaan dragen we de kiem van de nieuwe schepping. We maken er deel van uit door onze doop. We zijn al gewassen van de werken des doods die raken aan ons bestaan. We trekken dagelijks “door de Rode Zee” om “uit de Egyptische slavernij bevrijd [te worden]”. Doorheen de tijd worden we “gedoopt in het water van de Jordaan” om van ons hart van steen een hart van vlees te maken. We drinken aan de bron, die uit het doorboorde lichaam van Christus ontspringt. Zo ontvangen we het water en het bloed, het brood en de wijn als voedsel voor de eeuwigheid.

Ja! “God heeft het water willen aanwenden om het leven te geven aan de gelovigen"

(Rituel du baptême des petits enfants, Paris, Mame, 1984, p. 41).

Baptisterium der Panagia Ekatontapyliani, Parikia, Paros, Griekenland © Olaf Tausch

Het Pasen van Christus onder ons

Met het voorgaande is nog niet alles gezegd. Het zijn niet enkel de woorden bij de wijding van het water die de horizon van ons leven verbreden tot een leven op Gods maat, er zijn immers ook nog de gebaren. De voorganger raakt met zijn hand het water aan, terwijl hij de genade van de Heilige Geest erover afsmeekt. Dan dompelt de menselijke hand zich onder in het water, zoals de hand van God en de adem van de Geest zich inlaten met de stroom van ons bestaan, want “Gods Geest zweefde over de wateren” (Gn 1, 2). Elke mens wordt uit het vruchtwater geboren, elke mens leeft uit Gods Geest. Gods hand kneedt ons, Gods adem laat ons allen geboren worden.

Tijdens de paaswake dompelt de voorganger de paaskaars in het water onder en hij tilt ze er weer uit op, terwijl hij bidt “dat allen die door de doop samen met Christus zijn begraven, ook met Hem uit het graf zullen opstaan en met Hem leven tot in eeuwigheid”. Deze zegening is een beweging, een dynamiek, een passage. Van dag tot dag worden we geroepen om telkens van de dood naar het leven te trekken. God is immers zelf door ons bestaan heen getrokken. Christus heeft het vlees aangenomen om ons te doen verrijzen. De Heilige Geest heeft de mensen doordrongen om ons te doen opstaan, als gelovige mensen die de wereld recht in de ogen zien en, door het duister heen, het eeuwig licht van het nieuwe leven zien dagen.

Jezus heeft ons menszijn gedeeld. Door de zegen breidde Hij als het ware zijn menszijn uit en zo groeit stap voor stap de menselijkheid overal ter wereld. Het water is hiervan een teken. De zegen brengt het ter sprake in een woord dat doordrongen is van betekenis. De handoplegging is daarvan de bevestiging en de Heilige Geest de gave. Vol van zegen nodigt het doopwater uit om ons onder te dompelen in de beslommeringen van deze wereld en ze te herscheppen tot een nieuwe wereld. Op onze beurt moeten wij, zo kwetsbaar als we zijn, ons onderdompelen om alles en allen van de dood naar het leven te voeren. Zo vervult zich de belofte. We dorsten immers “zoals een hert dat smacht naar stromend water” (Ps 42), maar we hebben gehoord: “Kom, wie dorst heeft, hier is water” (Js 55, 1). We hebben gezien hoe “een van de soldaten met een lans zijn zijde doorstak en meteen kwam er bloed en water uit” (Joh 19, 34). We hebben ook gedronken, “vol vreugde water puttend uit de bronnen van heil” (Js 12, 3). Zo hebben we begrepen dat “het Lam midden voor de troon hen zal weiden en voeren naar de waterbronnen van het leven” (Apk 17, 7). Ja, de zegening van het water opent ons de weg naar de bronnen van het levend water, naar het water van óns leven. Gelukkig zijn we niet alleen op weg; zoals het joodse volk ons is voorgegaan, zo drinken we allen “uit een geestelijke rots die met hen meetrok, en die rots was Christus” (1 Kor 10, 4).

Ieder mens verzadigd

We konden zingen: “Ik heb het levend water gezien”. Of het nu een kind is, dat op een mooie lentedag gedoopt wordt, of volwassenen, die tijdens de paaswake met doopwater besprenkeld worden, of een eenzame, die in de stilte van een kerk met wijwater een kruisteken maakt en knielt om te bidden, of het gestorven lichaam, dat met het oog op zijn opstanding met water wordt besprenkeld..., altijd klinkt dit lied:

“Ik zag het levende water uit het lichaam van Christus ontspringen, alleluia. Allen die door dit water gereinigd worden, zullen gered worden en zingen: alleluia!”

Hadden we ons ooit kunnen voorstellen langs welke bronnen en fonteinen, langs welke rivieren, oceanen en zeeën de Heer ons zou leiden? Hadden we ooit kunnen denken tot welke verandering de Heer ons zou uitnodigen, Hij die het water van ons leven verandert in zijn bruiloftswijn? Hadden we ooit kunnen verstaan met welke woorden van goedheid en zegen de simpele stroom van elke dag verbonden was?

Tijdens de paaswake spreekt de priester het zegengebed over het doopwater uit en het begint als volgt: “God, de grootheid waarmee Gij U in tekenen aan de wereld toont, is niet te meten: op vele wijzen zien wij in het water uw kracht die mensen ten leven wekt”. Dit gebeurt in feite ‘door ons’. God, Gij hebt gewild dat uw schepping zou openbaren wat genade zou worden: in iedereen die we ontmoeten op dwaalwegen naar de bronnen van leven, openbaart zich de genade van de doop. “Gij doet wonderen door uw sacramenten”. Het gebeurt in het diepste van ons hart en in ons bestaan, waarin de zegen van de doop zich laat zien en waarin anderen hun dorst kunnen lessen. Dat alles hebben we nog maar nauwelijks ontwaard en we moeten het nog voltrekken in ons leven. Kijk, kom Jezus, afgemat van de tocht, bij de bron zitten, aan de put van Jacob (Joh 4, 6). Daar zie je een Samaritaanse vrouw, verschroeid door de dorst, om water te putten. Wat verder komt een van kleinsten van mijn broeders die, uitgeput door de hardheid van de wereld, zijn handen naar me uitstrekt... Jezus, zie daar de vrouw en het kind die mij te drinken vragen.

“Als u de gave van God kende, als u wist wie het is die tegen u zegt: ‘Geef Mij te drinken’, dan had u Hem erom gevraagd en Hij had u levend water gegeven”

(Joh 4, 10).

 

Baptisterium kathedraal van Christus het Licht (Oackland, CA) © Skier Dude

B. MAITTE, L’eau baptismale, SERVICE NATIONAL DE LA PASTORALE LITURGIQUE ET SACRAMENTELLE (ed.), Les bénédictions (Collection « Célébrer », n°3), Paris, Mame, 2019, p. 35-41
Vertaling G. Desseyn. Verschenen in Zacheüs – Thuiskomen in de liturgie 34/2 (2021), p. 50-53.

Gepubliceerd door

Interdiocesane Commissie voor Liturgie

Meer

Liturgie en Catechese
Artikel
Paastijd

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Paasvuur © Catho Bordeaux
readmore

De paaswake, een doortocht

icon-icon-artikel
Dimanche des Rameaux, Saint-Honoré-d’Eylau, Parijs, 2017 © Corinne Simon/CIRIC
readmore

Het paasmysterie en zegeningen

icon-icon-artikel
Genezing van iemand die niet kan horen en spreken © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Jezus helpt iemand die niet kan horen

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook