Hoe Noor haar eerste communie deed (en een week later haar 2de) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Interdiocesane Commissie voor Liturgie

Interdiocesane Commissie voor Liturgie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Over de ICL Liturgische kalender Liturgische catechese Liturgische zang en muziek
      De eucharistie zingenLiedsuggesties Zingt JubilateAntwoordpsalmen voor de zondagsliturgie
      Aanvullingen missaal en getijdenboek Bijzondere vieringen Uitgaven van de ICL Liturgische suggesties Documenten Bisschoppenconferentie Nuttige links
Delen in de vriendschap met Jezus © Pixabay

Hoe Noor haar eerste communie deed (en een week later haar 2de)

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 18 april 2017 - 14:53
Afdrukken
Als peuter verkende Noor na de mis al het priesterkoor en blies ze de kaarsjes uit. Toen ze groter werd, wilde ze mee te communie gaan. En dat mocht.

Tussen Pasen en Pinksteren doen veel kinderen in groepsverband hun eerste communie. Anderen wachten niet op die ene speciale viering om voor het eerst volwaardig aan de eucharistie deel te nemen. Ze groeien op in de schoot van een geloofsgemeenschap met wie ze geregeld eucharistie vieren en voelen zich vroeg of laat klaar om met hun ouders mee te communie te gaan. Van deze eerste communie wordt een bijzonder moment gemaakt in het kader van een gewone zondagse eucharistieviering. Zo ging het bij Noor.

Noor kende de kerkgangers en de kerkgangers kenden Noor. Haar eerste communie werd een blij moment voor ieder die erbij was.

Zien doen en meedoen

Nieuwsgierig als alleen kinderen kunnen zijn, onderwierp Noor het priesterkoor na de viering als peuter al aan een grondige inspectie. Het duurde niet lang of ze mocht de kaarsen uitblazen en het offergeld naar de sacristie brengen. Ook de andere kinderen begonnen mee te helpen.

Van een stoel achteraan in de kerk (We willen niet storen) verhuisde Noor naar de eerste rij, waar ze goed kon volgen wat er aan altaar en ambo gebeurde. Gezangen pikte ze stelselmatig op om ze vervolgens zo goed en zo kwaad als ze kon mee te zingen. Tijdens de communie keek ze toe hoe mensen hun handen op elkaar legden en de hostie ontvingen. Na een tijdje wilde ze niet langer op datzelfde moment een kruisje op het voorhoofd krijgen, maar wilde ze doen wat de anderen doen.

Tijd dus om met de hulp van mama een kinderboekje over de eucharistie uit te kiezen, en om beetje bij beetje het wonder van de eucharistie te ontdekken.

Zondag als (g)een ander

Zo zijn we erg blij dat, met instemming van de deken, Noor vandaag voor het eerst ter communie gaat in deze christelijke gemeenschap, omgeven door haar familie, peter en meter, en u allen.

Met deze woorden luidde de voorganger het moment in waarop Noor zich als allereerste naar de voet van het altaar begaf, onder het toeziend oog van de kerkgemeenschap de kleine handen op elkaar legde en met een ingetogen maar overtuigd amen de hostie ontving.

Om voluit te kunnen spreken, had deze eerste communie alleen maar stilte nodig.

Na Noor sloot de familie aan, haar peter en meter, de andere kerkgangers. De voorganger laste bij het slot van de viering nog een afzonderlijk woordje in tot Noor: Ik wens je, beste Noor, ook de steun toe van de heilige Hildegard en de heilige Augustinus, naar wie meter Hilde en peter Stijn vernoemd zijn; van de heilige Helena en de heilige Stefanus, de patroonheiligen van je oma en opa. Maar vooral wens ik je toe dat je de betekenis van je naam zal waarmaken: wees een lichtje van Gods liefde in deze wereld, barmhartig en zorgzaam voor de mensen om je heen. 

Er volgde een spontaan en warm applaus van de kerkgangers, die Noor en haar familie na de viering omringden en feliciteerden. Enkelen onder hen vertelden dat ook zij, lang geleden, op precies dezelfde wijze voor het eerst te communie waren gegaan.

Uitreiking van de communie © Pixabay

Iedere week weer communie

Noor blijft trouw aan haar eerste aanvoelen: dat zij wil delen in de vriendschap met Jezus en in de verbondenheid van een gelovige kerkgemeenschap, die samenkomt rond Hem.

Om aan de zondagsviering van 10 uur te kunnen deelnemen, moet Ketnet onderbroken en de televisie uitgezet worden. Soms vindt ze dat jammer.

Een paar ouders gaven na de eerste communie van Noor te kennen dat zij hun kinderen ook zo hun eerste communie willen zien doen, als ze er klaar voor zijn en er zelf om vragen. Verder groeit het idee om Noor en deze kinderen eens per maand een bijzondere intentie te laten uitwerken voor de kinderen in de wereld, die ze dan zelf tijdens de voorbede voorlezen.

Het verhaal van Noor toont aan dat de eerste communie best aansluit bij de gewone zondagsviering. Het maakt duidelijk dat het wel om een bijzonder, maar niet om een eenmalig gebeuren gaat: volgt de week nadien niet … de tweede communie?

Gepubliceerd door

Interdiocesane Commissie voor Liturgie

Meer

Gezin
Artikel
Eerste Communie
Liturgie
Liturgie vieren

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Genezing van iemand die niet kan horen en spreken © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Jezus helpt iemand die niet kan horen

icon-icon-artikel
Aren plukken © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Een mens wordt niet slecht door wat hij eet

icon-icon-artikel
De Geest die levend maakt © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ De vrienden blijven bij Jezus

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook