Waarom felle reacties op de aartsbisschop de Kerk niet dienen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Jezuïeten

Jezuïeten

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Jezuïeten in Nederland en Vlaanderen: portaalwebsite Bidden Onderweg: dagelijkse gebedspodcast Gewijde Ruimte: dagelijkse bijbelmeditatie Ignis: webmagazine van de jezuïeten over geloof en cultuur In alle dingen: blog van Nikolaas Sintobin sj Verder kijken: videowebsite voor innerlijkheid Cardoner: tijdschrift voor ignatiaanse spiritualiteit Jezuïet worden

Waarom felle reacties op de aartsbisschop de Kerk niet dienen

Nikolaas Sintobin sj

Nikolaas Sintobin sj

icon-icon-blog
Gepubliceerd op maandag 27 juni 2016 - 12:35
Afdrukken
​De beslissing van Mgr. De Kesel over de Fraterniteit van de Heilige Apostelen riep heftige reacties op. Om 3 redenen zijn die erg bedenkelijk.

De voorbije weken werd in de sociale media heftig gereageerd op de beslissing van Mgr. De Kesel inzake de Fraterniteit van de H. Apostelen. Vaak kwamen deze commentaren uit de binnenste kern van de katholieke Kerk. Dat sommigen ongelukkig zijn met deze beslissing is te begrijpen. De indruk kan namelijk bestaan dat de aartsbisschop een beloftevol  kerkelijk initiatief moedwillig de grond inboort. Wat mij echter bevreemdt is zowel de toon als de argumenten die in deze commentaren ontwikkeld worden. Drie bedenkingen hierbij.

  1. Christenen vandaag zijn kritisch en mondig. Dat is een goede zaak. Nogal wat schrijvers lijken in dit dossier echter zelfs de mogelijkheid van goede trouw van de aartsbisschop niet in overweging te nemen.
  2. In de reacties wordt vaak gesteld dat de aartsbisschop niet het achterste van zijn tong liet zien. Uiteraard. Wie vertrouwd is met (kerkelijke) communicatie weet dat dit eerder regel dan uitzondering is. Eigen aan kerkelijke dossiers is dat er naast objectieve redenen vaak ook gevoelige want persoonsgebonden informatie in het spel is. Respectvol communiceren in deze betekent voor de gezagsdragers dat een deel van de argumentatie niet publiek kan worden gemaakt.
  3. Heel wat commentaren lijken aartsbisschop De Kesel a priori het recht te ontzeggen om de beslissing te nemen die hij genomen heeft. Ecclesiologisch is dit problematisch. In het bijzonder vanwege mensen die belijden dat zij geloven in de ene, heilige, katholieke en apostolische Kerk. Binnen onze Kerk is er een verscheidenheid aan ambten en charisma’s. Aan de bisschop om de plaatselijke Kerk te leiden. Dus ook om knopen door te hakken. Complexe dossiers zijn niet wit-zwart. Er dient afgewogen en beslist te worden. Dit is wat Mgr. De Kesel heeft gedaan. Hij heeft daarbij de andere bevoegde bisschoppen en de Heilige Stoel geconsulteerd en hun steun verkregen. Bovendien werden alle in België verblijvende leden van de Fraterniteit gehoord. Dit is de wijze waarop de hiërarchische katholieke Kerk van oudsher functioneert.

Genoemde reacties, ook als zij met goede bedoelingen worden geformuleerd, dienen onze Kerk niet. Dus ook niet de Fraterniteit van de H. Apostelen.

Nikolaas Sintobin sj

Gepubliceerd door

Jezuïeten

Meer

Blog
Fraterniteit Heilige Apostelen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook