Dit gepolychromeerd beeld van Maria bevindt zich in een nis in de noordelijke trapgevel van het Groot Vleeshuis. Het stelt een gekroonde Onze-Lieve-Vrouw voor die in haar rechterhand een inktpot houdt. Op haar linkerarm zit een naakt, gekroond kind Jezus dat met zijn linkerhand naar de inktpot wijst en in zijn rechterhand een ganzenveer vasthoudt.
Reeds bij de vroeg 15de- eeuwse bouwcampagne van dit Groot Vleeshuis, was er al sprake van de plaatsing van een Mariabeeld. Dat was toen immers de gewoonte bij de gildenhuizen.
Het oorspronkelijke beeld werd in tijden van godsdiensttroebelen en Franse Revolutie meermaals vervangen. Het huidige beeld dateert van 1870, het werd in 1935 gerestaureerd, mede door toedoen van de vereniging Gent aan Maria. Naast de nis hangen twee zeskantige lantaarns.
Aan het beeld zijn enkele legenden verbonden, waarvan de kern is dat Maria iemand ter hulp komt die zich in vertrouwen tot Haar wendt. Zo zou het beeld hier gekomen zijn uit dankbaarheid van iemand die wou deelnemen aan een Rederijkerswedstrijd, maar geen letter op papier kreeg. Zijn zus riep de hulp van Maria in en de man kreeg de nodige inspiratie voor een mooi gedicht, waarmee hij de wedstrijd won. Een andere legende vertelt dat in de veertiende eeuw in Gent een jonge gezel van de vleeshouwers wordt aangehouden omdat hij een bebloed mes bij zich draagt. Er is namelijk een moord gepleegd kort daarvoor en zijn uitleg, dat hij aan het werk was en een varken gekeeld heeft, wordt weggewuifd. Hij neemt zijn toevlucht tot Maria en krijgt in zijn droom een verschijning van Maria en Jezus, net zoals die hier afgebeeld staan. Het kind Jezus schrijft enkele woorden op een stuk perkament. Groot is de verbazing van de jonge man als hij ’s ochtends in zijn cel een rolletje perkament vindt met een tekst in gouden letters erop. Hij is ongeletterd, maar de baljuw die de tekst leest, laat hem op basis daarvan vrij, zo wil het de legende.
Het Mariabeeld “Onze-Lieve-Vrouw met de inktpot” wordt vermeld in het besluit van 2 september 1943 dat het Groot Vleeshuis als monument beschermt, de Groentenmarkt en omliggende bebouwing zijn een beschermd stadsgezicht.
Zowel het gebouw als het beeld zijn echte eye-catchers in het stadsbeeld. Het gebouw bezoeken kan momenteel niet, er zijn restauratiewerken aan de gang. Maar het beeld kan dagelijks op heel wat belangstelling rekenen.