Gebed om Pater Constant Lievens zalig te verklaren:
Heer,
onze God,
als missionaris trok pater Lievens naar India.
Hij was er getuige van Jezus bevrijdende boodschap bij arme mensen.
Hij luisterde naar hun noden en werkte met hen aan een betere toekomst.
Zijn voorbeeld ontstak in hen het vurig verlangen om Jezus te leren kennen en te volgen.
Dit vuur blijft er branden in een jonge kerk.
Wij bidden U:
Laat uw Geest het vuur zijn in ons bidden en werken voor uw Rijk.
Zegen uw kerk in India en in Vlaanderen.
Vol vertrouwen bidden wij U om de zaligverklaring van uw dienaar pater Constant Lievens.
Geef dat wij ons laten inspireren door zijn voorbeeld en mogen rekenen op zijn gebed.
We vragen het U door Christus, onze Heer.
AMEN.
Heilige Maria, Moeder Gods, bid voor ons.
+ Jozef De Kesel
Voor elke intentie wordt gebeden tijdens het maandelijkse gebedsuur in de Sint-Martinuskerk van Moorslede of tijdens de weekendmissen.
Wie op voorspraak van pater Constant Lievens bijzondere gunsten van God heeft ontvangen kan dit steeds in vertrouwen kenbaar maken bij de postulatie e-mail: postulatie.lievens@gmail.com
Wil je graag meer weten over deze dappere missionaris?
Pater Lievens
Constant Lievens werd geboren op 10 april 1856 te Moorslede. Hij groeide er op in een christelijk gezin . Na de lagere school volgde Lievens humaniora aan het Klein Seminarie te Roeselare. Tijdens de retorica kreeg hij les van Hugo Verriest als leraar. In 1876 studeerde hij samen met Albrecht Rodenbach af en besloot priester te worden. In 1877 ging hij theologie studeren aan het Grootseminarie van Brugge. Na zijn eerste jaar theologie trad hij in bij de jezuïeten van de Abdij van Drongen. Onmiddellijk na zijn noviciaat vertrekt hij in 1880 vanuit Oostende op missie naar India. Hij voltooide zijn theologische studies in Calcutta en werd in 1883 door aartsbisschop tot priester gewijd. Hij bereidt zich voor op zijn missiewerk in Chotanagpur door nog enkele inlandse talen te leren.
Lievens zette zich niet alleen in voor de bekering van de mensen in het gebied dat hem werd toegewezen, maar ook voor onderwijs, caritatieve werken en meer respect voor de menselijke waardigheid en mensenrechten. Zo nam hij het in Ranchi op voor de Adibasi’s, kastlozen die er werden uitgebuit door de landeigenaars, geldschieters en corrupte ambtenaren. Zijn streven naar sociale rechtvaardigheid brachten vele dorpen tot het christendom. De bewoners kwamen van heinde en ver met hun problemen en grieven bij Lievens. ‘Sta op uw rechten’, zei hij keer op keer. Hij organiseerde met succes de verdediging van de Adibasi’s en werd zo de bevrijder van een rechten-loos volk. Na het kerstenen van een grote gemeenschap wou Lievens de nieuwe christenheid verstevigen en voorzien van de nodige structuren: catechisten, wijkkapellen, een centrale kerk en scholen. Aan de lemen muren van zijn kleine kamer, in het Manresa House in Ranchi, hingen de stafkaarten van de streek. Hij wou immers alle Adibasi’s kerstenen. ‘Vier moet branden’ en ‘Zou je om deze mensen te redden niet door het vuur springen?’ was zijn leuze. Het was een reuzenwerk, een gigantische droom van een man die was doordrongen met de geest van Jezus. Door zijn inzet voor de Adibasi’s wordt Lievens ervan beschuldigd de mensen op te zetten tegen de Britse kolonisator. Hij wordt echter vrijgesproken. Constant Lievens voelde het kruis wegen, maar bleef doorwerken, terwijl de dorpelingen zich bij honderden kwamen aanmelden om gedoopt te worden.
De vele vermoeiende reizen te paard, zijn apostolaatswerk, zijn strijd tegen onrecht en het tropische klimaat braken zijn gezondheid. Verzwakt beperkt hij zich nu tot stille activiteit en probeert nog het Evangelie in de Oraon taal te vertalen.
In 1891 werd bij Lievens tuberculose vastgesteld. In 1892 keerde hij terug naar België voor behandeling, hopend op genezing. Hij keert nog even terug naar Moorslede maar hij overleed op 37-jarige leeftijd in het klooster te Heverlee. De graankorrel die in de aarde valt, brengt echter veel vrucht voort. Zijn Lievens – missie groeide uit tot een vitale jonge kerk.
In 1993, honderd jaar na zijn overlijden, werden zijn stoffelijke resten naar zijn Indische missiegebied overgebracht. Hij rust nu in de kathedraal van Ranchi.
Ook in België wordt hij nooit vergeten. In 1929 eert de gemeente Moorslede hem met een ruiterstandbeeld gemaakt door de Antwerpse beeldhouwer Josuë Dupont en dat staat op de grote markt. In 1956 bij de herdenking van zijn honderdste geboortejaar wordt een monument opgericht in de dreef van het Klein Seminarie te Roeselare.
In 2001 wordt het proces tot zaligverklaring plechtig geopend. Op 2 april 2006 werd in de zijbeuk van de Sint-Martinuskerk van Moorslede een devotiecentrum van Pater Lievens ingewijd. In een sarcofaag zitten resten van de beenderen van Lievens’ dopende en zegenende rechterhand.
In de rechterdwarsbeuk van de kerk van Moorslede werd in 2016 het memoriaal voor Pater Lievens ingericht.
In oktober 2018 werd er in de linkerzijbeuk het Lievensmuseum ingericht.
Zowel het memoriaal voor Pater Lievens als het Lievensmuseum zijn elke dag tijdens de openingsuren van de kerk gratis te bezoeken.
Informatie : De Jezuïeten en bisdom Brugge.