Eucharistievieringen
- zondag: 9.30 uur
- woensdag: 8.00 uur
Open: 7.45 - 17 uur (op maandag gesloten)
Wat geschiedenis en informatie :
De kerk van rond het jaar 1560 was een laatgotische hallenkerk met een westtoren. In 1806 werd met er met de opruiming van het kerkhof rond de kerk gestart en in 1850 werd dit voltooid. In 1852 werd het koor in neogotische stijl verlengd.
Op 27 juli 1917 valt de ondermijnde toren op het schip van de kerk; van de kerk bleef er alleen nog een hoop puin over.
In 1922 werd op dezelfde plaats gestart met de heropbouw van de kerk volgens de plannen van A. De Pauw en R. Cauwe uit Brugge. Het werd nagenoeg een identieke reconstructie in gele baksteen maar met een verbreed driebeukig schip, met een brede middenbeuk en 2 smallere zijbeuken met uitspringende portalen en ten noorden een doopkapel. Vooraan is er een hoofdkoor met zijkoren met ten noorden een berging en op het zuiden de sacristie en winterkapel. De toren op het westen heeft een ingesnoerd tentdak en een Tudorboogportaal.
In de kerk staat er een zwarte madonna van Loreto uit 1624. ( In 1622 trok de heer van Moorslede op bedevaart naar de Onze-Lieve-Vrouw van Loreto in Italie.) Verder staat er een preekstoel uit de 18de eeuw in rococostijl van de hand van Petrus Van Reable uit Kortrijk en een neogotisch koorgestoelte van 1858 naar een ontwerp van J.-B. de Bethune. Er hangen Twee schilderijen van Nikolaas Vandevelde (1649-1735) met afbeelding van de schenker pastoor Beaugrand. Het noordkoor is in Mechels houtsnijwerk. In het koor zijn er glasramen met afbeeldingen van heiligen, naar een ontwerp van P. Carbonez van 1907 te zien. Op het doksaal staat een orgel uit 1890 dat na de eerste wereldoorlog uit "Concerts Artistiques" van Brussel werd overgebracht.
Informatie : Archief Monumenten en Landschappen Brussel, plannenfonds Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, provincie West-Vlaanderen, Moorslede, parochiekerk Moorslede. Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 11690.