Hoe doen we mee binnen Kerk-in-Roeselare?
Broederlijk Delen (BD) neemt ons economisch systeem kritisch onder de loep. Want, terwijl we ons blind staren op economische groei, zijn de gevolgen niet te overzien: klimaatverandering, ecologische verwoesting, racisme, mensen die uit de boot vallen. Het is tijd voor een model dat welzijn voor mens en natuur centraal stelt. Het is tijd voor systeemverandering. Een economisch systeem verander je niet op één twee drie. En al helemaal niet in je eentje.
Volgens wetenschappelijke studies heb je 25% van de bevolking nodig om een systeem te veranderen. Het is de kritische massa die de wereld doet kantelen. Dat is best ambitieus, maar niet onmogelijk als we samen kiezen om te delen en te herverdelen. Broederlijk Delen roept op tot de 25%-revolutie. Ze verenigt denkers en doeners die ervoor kiezen om het anders te doen. Creatieve mensen en activisten die op de barricade staan. Pioniers die hun levensstijl veranderen en organisaties die mensen verenigen.
De focus van deze campagne: Congo
Congo is een land waar toegang hebben tot grond voor veel landbouwers uiterst moeilijk is. Omdat de wetgeving niet is aangepast aan de Congolese realiteit verliezen familiale landbouwers met een pennenstreep hun grond. Door zich te verenigen en samen actie te ondernemen, garanderen boeren niet alleen voor zichzelf toegang tot de grond, maar wegen ze ook beleidsmatig door. Broederlijk Delen is actief in de regio’s Bagata en Bulungu (provincie Kwilu) en in de stad Goma (provincie Noord-Kivu). Wat zijn de uitdagingen? Hoewel er een enorm landbouwpotentieel is, is Congo slechts voor enkele levensmiddelen zelfvoorzienend. Zoals in heel wat lage-inkomenslanden zit Congo gevangen in zijn rol van leverancier van ruwe grondstoffen aan de wereldmarkt, die massaal goedkope basisvoedingsmiddelen importeert om de groeiende stadsbevolking te voeden. Een goed landbouwbeleid dat de bevolking op het platteland uit de armoede haalt en dat zelf in genoeg eten voorziet voor alle Congolezen is daarom niet prioritair. De manier waarop grond beheerd wordt, is een tweede grote uitdaging. De enorme landbouwoppervlakte van Congo is deels in handen van grote landbouwbedrijven en de nationale elite. Boeren zijn gedwongen om de grond te pachten en passen daarom geen duurzame landbouwpraktijken toe. Bovendien kampt Congo met een snelle ontbossing. Naast de uitdagingen rond landbouw, heeft het oosten van Congo al meer dan 25 jaar te kampen met gewapende conflicten.
Hoe helpt Broederlijk Delen?
Samen met boerenorganisaties en vakbonden ondersteunt BD families die van de landbouw leven, zodat ze duurzame landbouwtechnieken kunnen toepassen en hun productie diversifiëren. Het beter bewaren en verwerken van oogsten, het gebruik van natuurlijke meststoffen en aandacht voor het leefmilieu, zorgen voor genoeg eten, een waardig inkomen en een grotere biodiversiteit. BD ondersteunt boerenunies om de rechten van families die van de landbouw leven op lokaal, provinciaal en nationaal niveau te verdedigen. Ze moedigt massamedia aan om de problemen van de boerenbeweging te belichten en haar campagnes te ondersteunen. Er wordt samengewerkt met onderzoekscentra die het pleidooi voor agro-ecologie ondersteunen door wetenschappelijk bewijs aan te leveren. Tot slot ijvert BD ervoor dat internationale partners en donoren agro-ecologische modellen gebruiken.
Broederlijk delen zet in op een sterke en inclusieve boerenbeweging die zich kan aanpassen aan veranderende politieke en klimatologische contexten, met een bijzondere aandacht voor de Oost-Afrikaanse Gemeenschap. Deze samenwerking tussen zeven Oost-Afrikaanse landen heeft een rechtstreekse invloed op het aanbod en de prijzen op de voedselmarkt van Congo en op de plannen die buurlanden hebben met de natuurlijke rijkdommen van Congo. De beweging rond Broederlijk Delen in België draagt via directe acties en interpellaties bij tot de bescherming van de activisten van de boerenbeweging en haar bondgenoten die getroffen worden door repressieve maatregelen.
Kerk-in-Roeselare doet mee!
Binnen Kerk-in-Roeselare zijn er verschillende initiatieven waarbij je de campagne van BD kunt steunen.
Zondag 17 maart: Mispraat op H. Godelieve om 11 u.
Tijdens 'Mispraat' spreken we constructief over maatschappelijke thema's. Na de zondagsviering zal er om 11 uur een uitwisselingsmoment zijn met An Maes van Broederlijk Delen in het kader van de campagne. Interessante inhoud verzekerd!
Dinsdag 26 maart: Koffiestop op de wekelijkse markt.
We nodigen u van harte uit om die voormiddag even langs te komen op de gezellige dinsdagmarkt voor een kopje koffie tegen een vrije bijdrage. Er worden ook narcissen te koop aangeboden aan 6 euro. Het wordt des te gezelliger dankzij samenzang van bekende volksliederen met enkele muzikanten. Zing je graag? Je kunt zeker aansluiten van 9.30 u. tot 11 u.! Je vindt ons op het Polenplein ter hoogte van het VISO. De opbrengst gaat integraal naar BD.
Zondag 31 maart: Paasontbijt op H. Godelieve.
In zaal Ter Beke kun je aansluiten bij het Paasontbijt van 8.30 u. tot 10 u.. De prijs is 10 euro, kinderen jonger dan 12 jaar betalen 6 euro. Inschrijven kan via het bord dat achteraan in de kerk wordt geplaatst vanaf 15 maart, of via ’t Grachtje. Ook hiervan gaat de opbrengst naar BD.
Tijdens het paasweekend is de omhaling in alle kerken t.v.v. Broederlijk Delen.
(Erna Nevejant)