Er zijn verschillende vormen van bidden: smeekgebed, gebed om vergeving, dankgebed, bidden met een Bijbeltekst, … Vandaag willen we even de betekenis en de waarde van eucharistische aanbidding belichten.
Eucharistische aanbidding
Eucharistische aanbidding is het aanbidden van Jezus, die in ons midden is onder de gedaante van eucharistisch Brood, het brood dat tijdens de eucharistie wordt geconsacreerd. In de periode van de Contrareformatie, de periode waarin de katholieke kerk zich sterk tegenover de protestantse kerk profileert (16 de eeuw), werd deze vorm van aanbidden sterk aanbevolen. Het eucharistisch Brood wordt voor de aanbidding normaliter uitgestald in een monstrans (zie foto). Een stille aanbidding verloopt in volmaakte stilte in tegenstelling tot een eucharistische aanbidding die onderbroken wordt door passende liturgische gezangen zoals het ‘Tantum ergo’ of ‘Panis angelicus’.
Op woensdag
Sinds de H.Hartkapel binnen de Sint-Michielskerk in Roeselare werd opgeknapt (2007) vindt er elke woensdagvoormiddag een stil gebedsmoment plaats in de vernieuwde gebedsruimte. Sinds vorig jaar wordt telkens ook een monstrans met eucharistisch Brood uitgestald. Als geloofsgemeenschap vinden we het zinvol niet alleen eucharistie te vieren, maar ook tijd te maken om samen met anderen Jezus te aanbidden in het eucharistisch Brood.
Geloven?
Christelijk geloven veronderstelt op de eerste plaats een relatie met Jezus, die wij de Christus noemen. In het Johannesevangelie horen we Jezus zeggen: ‘Blijf met Mij verbonden. Zonder Mij kan je niets’ (Joh 15). Een relatie onder mensen blijft maar standhouden wanneer er voldoende tijd gemaakt wordt voor elkaar. Zo ook voor wat betreft onze relatie met Jezus. In het gebed houden wij contact met Hem. Hij is de Levende in ons midden. Eucharistische aanbidding is een manier van bidden waarbij wij als gelovige normaliter niet het woord nemen, maar ons in stilte openstellen voor de Aanwezigheid van Jezus in het eucharistisch Brood. We maken het stil om Jezus ons leven binnen te laten en maken ruimte voor wat Hij ons te zeggen heeft. Sommigen knielen, anderen buigen het hoofd of bidden met open handen. Het is aan heel ons uiterlijk te zien dat wij aan het bidden zijn en in stilte vertoeven bij de Heer.
Tot op vandaag ...
Het aanbidden van Jezus in het eucharistisch Brood herinnert er ons aan dat God in Jezus mens is geworden, één van ons. Jezus heeft zich vereenzelvigd met de kleine, gebroken mens, die in zijn tijd geen aanzien had. ‘Wat je aan de minsten der Mijnen hebt gedaan, dat heb je aan Mij gedaan’ (Mt 25). Zo is Jezus in ons midden. Elke dag nog gaat zijn menswording verder. Hij komt tot ons in het lijden en onmacht van kleine mensen. Hij kijkt ons aan in de velen die vandaag het slachtoffer zijn van oorlog en geweld. Aldus is eucharistische aanbidding geen vlucht uit de werkelijkheid, maar ze leert ons Jezus zien in de kleinsten vandaag. Zo groot is Hij, dat Hij zich zo klein maakt: Hij komt tot ons in een klein stukje brood.
Je kan natuurlijk ook op je eentje Jezus aanbidden om het even waar, maar als je dit samen met anderen kan doen, is men elkaar tot steun. We dragen en inspireren elkaar. In veel kloosters wordt er tijd gemaakt voor eucha-ristisch gebed in gemeenschap. In contemplatieve kloostergemeen-schappen vormt dit gebed de ruggengraat van het kloosterleven.
Is eucharistisch gebed nuttig?
Jezus aanbidden in het eucharistisch Brood verandert de wereld niet, maar het verandert misschien wel de persoon die aan het bidden is. We staan oog in oog met Jezus. Als je lang bij iemand vertoeft, verander je als mens. Dit ervaren wij in onze menselijke contacten. Wie zich openstelt voor Jezus’Aanwezigheid, verandert van binnenuit. Men voelt zich uitgenodigd mee te werken aan zijn droom met de mens en de wereld.
Welkom
In de kerk van de Arme Klaren in Roeselare, toen de zusters er nog woonden, hing een mooie tekst in de hoek waar de heiligen worden vereerd: ‘Vergeet ook niet even een goede dag te zeggen aan Jezus in het tabernakel’. De heiligen vereren is zinvol, vooral in die mate dat zij onze ogen richten op Jezus en ons op de weg van het evangelie zetten. Je bent welkom elke woensdag in de Sint-Michielskerk te Roeselare voor een kort of lang moment van eucharistische aanbidding tussen 9 en 11 uur. Welkom!
Renaat Desmedt
(Foto Erna Nevejant)
GEBED
Hemelse Vader,
met eerbied noemen wij uw Naam.
Altijd zijt Gij met ons op weg,
en dichter dan wij durven dromen,
zijt Gij bij ons
wanneer uw Zoon ons samenbrengt
rond deze tafel,
waar wij uw liefde vieren
met brood en beker.
Zoals eens op de weg naar Emmaüs
ontsluit Hij nu voor ons de Schrift
en wij herkennen Hem
bij het breken van het brood.