6B Oscar Romero, 1917-1980 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
PE Oscar Romero Merksem-Ekeren-Stabroek

PE Oscar Romero Merksem-Ekeren-Stabroek

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Secretariaat PE H. Oscar Romero Nieuws uit de parochies van Ekeren Nieuws uit de parochies van Merksem Info over de parochies van de federatie Stabroek

6B Oscar Romero, 1917-1980

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 16 september 2021 - 9:27
Afdrukken
Oscar Romero © kerknet

"Each one of you has to be God’s microphone"

Velen onder ons herinneren zich wellicht Oscar Romero (voluit Óscar Arnulfo Romero y Goldámez), de Latijns-Amerikaanse aartsbisschop die in 1980 tijdens het opdragen van de mis in San Salvador, vermoord werd. Hij is een icoon van de bevrijdingstheologie; waarvan de kern voor hem de voorkeursoptie voor de armen is. Voor velen wereldwijd is hij de belichaming van die keuze.

Wie is HIJ?

Óscar Romero wordt op 15 augustus 1917 geboren in Ciudad Barrios, een bergstadje ten oosten van San Salvator. Hij is de tweede uit een gezin met zeven kinderen. Zijn vader is telegrafist bij de post, zijn moeder huisvrouw. Voorbestemd om timmerman te worden, kiest Oscar echter voor het priesterschap. Op zijn 24ste wordt hij in Rome tot priester gewijd. Hij wil er verder studeren en promoveren, maar de oorlog dwingt hem om terug te keren naar zijn land.

Hij zal er 20 jaar lang als parochiepriester werken. Daarna volgt zijn aanstelling tot secretaris van het bisdom San Miguel. Hij is ook hoofdredacteur van een tamelijk conservatief kerkelijk blad. In 1970 wordt hij benoemd tot hulpbisschop van San Salvator en in 1974 tot bisschop van Santiago de Maria in een arm plattelandsgebied. Daar maakt hij van dichtbij het lijden van de landloze armen mee. Hij ziet ook het toenemende geweld vanuit de regering tegen sociaal bewogen priesters en leken.

In 1977 wordt Romero, aartsbisschop van San Salvador. Door zijn conservatieve imago is de rechtse regering blij met zijn benoeming. Sommige sociaal bewogen geestelijken daarentegen zien er een poging van het Vaticaan in, om hen tegen te werken. Maar tot ieders verrassing blijkt Romero een uitgesproken tegenstander van onrechtvaardigheid en stelt hij zich op als verdediger van de armen.

Enkele weken na zijn benoeming wordt zijn goede vriend, de jezuïet pater Rutilio Grande, in koelen bloede vermoord. Dat zorgt voor een ommekeer in het leven van Oscar Romero. Vanaf dat ogenblik staat hij aan de kant van de arme bevolking die lijdt onder willekeurige moorden en verdwijningen.

In de daaropvolgende maanden verzamelen veel gelovigen zich in de kathedraal van San Salvador om naar zijn preken te luisteren. Daarin verheft hij zijn stem tegen het geweld van de doodseskaders en de houding van de overheid. Alle preken worden via een kerkelijk radiostation uitgezonden en beluisterd door vele Salvadorianen. Romero gebruikt zijn morele gezag als aartsbisschop om ‘de stem van de stemlozen’ te zijn. Zijn keuze om niet in het bisschoppelijk paleis, maar in een ziekenhuis voor armen te gaan wonen, maakt diepe indruk.

Ondanks de toenemende bedreigingen, blijft Romero zich onvermoeibaar inzetten om de vervolgingen en schendingen van mensenrechten onder de aandacht te brengen. Drie weken vóór zijn dood, kreeg hij een eredoctoraat aan de KU Leuven.

Op 24 maart 1980 wordt hij door doodseskaders vermoord vóór het altaar, terwijl hij de mis opdraagt in de kapel van het ziekenhuis ‘La Divina Providencia’.

(Bronnen: Kerknet, Thomas, Kenteringen)

Een hedendaagse heilige die ons kan inspireren

1 Voorkeursoptie voor de armen / aan de kant staan van de ‘minsten’

2 Aanklagen van onrechtvaardigheid

3 Actie ondernemen

Romero werd door paus Franciscus heiligverklaard op 14 oktober 2018.

Hij wordt gevierd op 23 mei, de dag van zijn zaligverklaring.

Hij werd uitgeroepen tot patroonheilige van vervolgde christenen wereldwijd en van Caritas Internationalis, die armoede bestrijdt en menselijke waardigheid en vrede voor iedereen nastreeft.

Zijn sterfdag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘Internationale Dag voor het Recht op de Waarheid over grote schendingen van de mensenrechten en voor de waardigheid van slachtoffers’.

Gepubliceerd door

PE Oscar Romero Merksem-Ekeren-Stabroek

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook