Juli 2021
Overstromingen in Wallonië:
Meer dan 200 dorpen werden zwaar getroffen.
38 543 woningen werden beschadigd: waarvan
5000 huizen erg zwaar.
642 huizen werden volledig weggeveegd.
Er vielen 43 doden.
Augustus ‘21
Veel gezinnen wonen noodgedwongen op de bovenverdieping van hun huis. Ze zijn bijna al hun bezittingen kwijt. De muren in huis waren doordrongen van water. Ook op de bovenverdieping was alles vochtig.
Het leger was reeds komen helpen puin ruimen. Het Rode Kruis had in alle huizen ontvochtigers geplaatst.
Er waren nooddouches en noodtoiletten geplaatst op straten. Ook noodgeneratoren om de mensen verder te helpen met elektriciteit.
Dagelijks kregen ze drinkwater van het Rode Kruis en een warme maaltijd van het leger. Ze konden in een legertent even op een stoel en aan een tafel gaan zitten.
Alle nutsvoorzieningen (water, gas, elektriciteit) werden zwaar beschadigd. Leidingen werden uit de straten geslagen. De geur van benzine die overal hing was indringend. Bruggen waren zodanig beschadigd, dat er geen auto’s meer overheen konden.
De mensen die in de bovenverdieping van hun huis woonden, konden nergens heen: winkels en bakkers waren verwoest, tankstations waren weggeveegd, dokterspraktijken en kinderopvang verwoest… Auto’s en fietsen waren meegesleurd.
December ‘21
Buurtbewoners vertellen hoe ze nog telkens in paniek schieten wanneer het begint te regenen. Dat ze ‘s nachts in paniek wakker schrikken.
Aan de nutsvoorzieningen wordt hard gewerkt. Straten en bruggen worden hersteld.
Talrijke gezinnen zitten nog steeds zonder gas, elektriciteit of stromend water. Ze slapen op vochtige matrassen in hun vochtige huis.
Vrijwilligers helpen in de huizen de vochtige muren af te kappen, vloeren op te breken, badkamers en keukens uit te breken, voedsel en kleren uit te delen, …
Heel wat acties worden op poten gezet.
Februari ‘22
De mensen wachten nog steeds op schadevergoedingen.
De ravage is nog steeds niet in woorden te vatten. Kilometers en kilometers rijden we langs verwoeste huizen.
Kinderen gaan naar school in klascontainers of in gebouwen buiten het getroffen gebied die ze tijdelijk als school hebben ingericht.
Vrijwilligers werken onafgebroken in verzamelcentra.
In de meeste huizen is het nog te vochtig om meubels te zetten. Honderden mensen zitten nog in noodopvang, kamperen nog in caravans of in tenten.
Vrijwilligers brengen ingezamelde spullen en voeding naar de mensen thuis. Velen beschikken nog steeds niet over verplaatsingsmogelijkheden. Vooral oudere en zieke mensen hebben het zeer moeilijk.
Vrijwilligers houden momenteel lijsten bij, met namen en adressen waar de nood het hoogst is. Ze trachten zich steeds aan te passen en in te spelen op actuele noden. We organiseren nu een inzameling van voeding. Deze zal gebracht worden naar verschillende verdeelcentra die draaiende worden gehouden door vrijwilligers.
Wat zamelen we in? De vraag is groot naar:
soep, groenten, gerechten in blik
groenten en gerechten in bokalen
alle soorten pasta en rijst
ontbijtgranen
Help ons helpen.
Het maakt voor veel mensen daar een wereld van verschil.