Bedevaartsoord Dadizele | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerk in Moorslede

Kerk in Moorslede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • PE Onze-Lieve-Vrouw Dadizele Moorslede Slypskapelle
      VieringenContactVisie7 Sacramenten
      Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw Dadizele
      Alle infoBedevaartswinkel
      Jubeljaar 2025
      Basiliek 'Plek van hoop'Wat voorbij is ...
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
PE Onze-Lieve-Vrouw Dadizele Moorslede Slypskapelle
VieringenContactVisie7 Sacramenten
Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw Dadizele
Alle infoBedevaartswinkel
Jubeljaar 2025
Basiliek 'Plek van hoop'Wat voorbij is ...

Bedevaartsoord Dadizele

Laatste aanpassing op maandag 25 juli 2022 - 22:05
Afdrukken

DADIZELE,
EEN BIJZONDER BEDEVAARTSOORD
IN HET BISDOM BRUGGE


Dadizele, vandaag een deelgemeente van Moorslede,is reeds bekend vanaf de twaalfde eeuw door de Heren van Dadizele en vooral in vijftiende eeuw door de slotheer Ridder Jan van Dadizele, raadsheer van Filips de Goede. Het precieze ontstaan van Dadizele is echter moeilijk te achterhalen
De wonderbare oorsprong van de eerste kapel kan men vinden in de legende van de kluizenaar en de heer met de zwarte en witte ossen. Onze-Lieve_Vrouw wilde uitdrukkelijk in haar drie verschijningen bewijzen dat zij Dadizele verkoos tot haar heiligdom.
De toeloop in Dadizele is vanaf de tijd van de stichting van de eerste kapel groot geweest en door de talrijke gunsten van de Maagd Maria aan de pelgrims verleend, werd Dadizele een belangrijke bedevaartsplaats.
De huidige basiliek in neogotische stijl dateert van 1880 en werd gebouwd als een praalkerk ter ere van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen op initiatief van de toenmalige bisschop van Brugge als een eerbetoon aan de dogmaverklaring in 1954. Zijn opzet was aan zijn bisdom een Mariaal bedevaartsoord te schenken waar iedereen zich thuis zou voelen. De eerste steenlegging vond plaats op 8 september 1858. Helaas maakte deze bisschop de voltooiing niet meer mee en werd de bouw verder gezet door zijn opvolger. Hoe imposant de kerk ons ook mag voorkomen, is en blijft zij maar een schaduwbeeld van wat de Engelse bouwmeester Pugin voor Dadizele had gedroomd.
In 1882 werd de kerk tot de rang van basiliek (basilica minor) verheven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de basiliek echter gebombardeerd en in 1924 in volle glorie heropgebouwd. De mooie gebrandschilderde ramen vertellen de prachtige geschiedenis van het bedevaartsoord.
Het ongeveer 50 centimeter hoge, albasten, miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw stamt uit de Middeleeuwen. Het mooie Mariabeeld werd op 20 april 1902 plechtig gekroond. Het toont een ingetogen, ingoede, lieve Moeder, begaan met haar Kind. Ook al werd het beeldje dikwijls beschadigd, het bleef doorheen de tijden toch gespaard. Vele bedevaarders komen graag tot dicht bij het Mariabeeld en vouwen de handen in gebed. Ze spreken er hun vele intenties uit en branden een kaars.
Kenmerkend voor het bedevaartsoord in Dadizele is het rode draadje. Het herinnert aan de tweede legende waarin de kerkmeesters zich op weg naar Doornik begaven met de vraag aan de bisschop om de kapel te komen inwijden. Onderweg ontmoetten ze een vrome vrouw die hen zei dat het niet nodig was en dat Maria zelf al de kapel had gewijd. Als teken daarvan zouden ze de kapel zien omspannen door een rode zijden draad zonder begin en einde. Vele bedevaarders hechten er vandaag nog groot belang aan en nemen een klein stukje rode draad mee naar huis en zi   en dit als een teken van bescherming opdat Maria een leidraad in hun leven mag zijn.
In de loop van de eeuwen is Dadizele, spijts veel inwendige onlusten en zoveel oorlogen, een belangrijke bedevaartsplaats gebleven tot op vandaag. Gedurende het ganse jaar, maar vooral in de maand mei en tijdens de noveen van 8-16 september, is de toeloop van de bedevaarders groot. Vooral in de meimaand komen vanuit alle hoeken van de provincie en ver daarbuiten talrijke groepen op bedevaart. Ze doen dit zowel te voet, met de fiets, de auto of de bus. Jaarlijks komen er vele duizenden bedevaarders naar Dadizele. En zelfs in coronatijden kwamen mensen individueel op bedevaart en brandden een kaarsje. Ze vonden er letterlijk en figuurlijk een warm onthaal in een open en gastvrije basiliek.
Sedert juli 2020 herbergt de basiliek ook een relikwie met enkele haartjes van de Heilige Paus Johannes Paulus II. Daarvoor werd een bijzondere reliekhouder in kruisvorm gevonden en een kunstvol pausretabel aangebracht.
Rechts van de basiliek is er de toegang tot het Rosarium, het Mariagebedspark dat op initiatief van bisschop De Smedt en onder leiding van pastoor Deweer in 1956 werd opgetrokken. Je treft er kapelletjes aan die de verschillende mysteries van de rozenkrans voorstellen alsook een grote openluchtkapel met achterin een intieme kapel die vaak gebruikt wordt door bedevaartsgroepen.
Heel wat mensen houden er aan om in het landelijke Dadizele al biddend en bezinnend de kleine ommegang van 1 km te doen bestaande uit 7 kapellen die de zeven weeën van Onze-Lieve-Vrouw uitbeelden. Er is ook nog een grote ommegang van 4 km met 14 kapellen met taferelen uit de kruisweg en waarbij de laatste in de crypte van de basiliek te vinden is.
In het portaal van de basiliek tref je ook een bedevaartswinkel aan waarin je religieuze voorwerpen kunt kopen.
Dadizele is en blijft een belangrijke plaats in het bisdom Brugge, vooral door het bedevaartsoord waar tot op vandaag nog steeds heel veel mensen komen. Bij Maria is iedereen welkom. Zowel oud als jong, ziek of gezond mogen zich hier thuis voelen. Een goed jaar geleden heb ik op vraag van de bisschop deze grote uitdaging aanvaard. Ik mag mij omringd weten door een groep bezielde medewerkers. Het vele goede werk dat mijn voorgangers hebben gedaan mogen we nu samen verder zetten. Belangrijk voor de toekomst zal heel zeker zijn dat het bedevaartsoord een sterke plek mag blijven waar vele zoekende mensen verder terecht kunnen. Het blijft echter een grote uitdaging hoe we een eeuwenoud bedevaartsoord bij de tijd en de mensen kunnen brengen zodat velen zich hier mogen weten aangesproken. Het is mijn vurige wens dat Dadizele verder een grote uitstraling mag bewaren dankzij het diepe geloof en de grote inzet van velen.
pastoor Marc Vantyghem, rector van het bedevaartsoord

Gebed tot Onze-Lieve Vrouw van Dadizele
Maria, Moeder van God en van alle mensen,
zo dikwijls heb jij de grootheid van jouw voorspraak laten blijken
in de basiliek van Dadizele, die tot jouw eer werd gebouwd.
Wij loven je in het mysterie van jouw Onbevlekte Ontvangenis,
samen met alle engelen in de hemel en alle mensen op aarde.
Met open armen wacht jij op ons, Maria,
om te luisteren naar onze verhalen van lief en leed.
Jij bewaart alle woorden in jouw hart
en vertrouwt ze toe aan jouw Zoon Jezus.
Wil ook nu zo goed zijn om naar onze gebeden te luisteren:
steun onze bejaarden, zieken en eenzamen,
schenk troost aan allen die verdriet hebben,
wees alle overledenen nabij,
bescherm onze families, ons land en heel de Kerk.
Maria, lieve Vrouw van Dadizele,
Moeder van God en onze Moeder,
jij bent geloofd en gezegend in alle eeuwen.
Wij zijn jouw kinderen en graag staan wij in jouw dienst.
Amen.

Verdere info kan je bekomen in het secretariaat van het bedevaartsoord Dadizele
Moorsledestraat 4  8890 Dadizele  - Telefoon : 056/50 91 50  -  emailadres : secretariaat.pe@dadizele.be                                                                                         

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook