Zo 21aug: St.-Rochusbedevaart in Munsterbilzen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid Heilige Maria Magdalena Hoeselt

Pastorale Eenheid Heilige Maria Magdalena Hoeselt

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wekelijks overzicht van de misintenties & hoe ze aanvragen... Gehuwd Overleden Gedoopt Abonnement Kerk&Leven, inzendingen&contact PE Team Pastorale Eenheid Kindernevendienst & gezinsvieringen Hoeselt-centrum Samenkomsten 1ste communie Samenkomsten vormselcatechese Missiewerking Jeugdverenigingen RAAK Hoeselt OLV-Neder Samana Romershoven Samana Hoeselt-centrum, OLV-Neder, Schalkhoven Samana Alt-Hoeselt FERM (kvlv) Alt-Hoeselt FERM (kvlv) Hern Landelijke Gilde Romershoven
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Wekelijks overzicht van de misintenties & hoe ze aanvragen... Gehuwd Overleden Gedoopt Abonnement Kerk&Leven, inzendingen&contact PE Team Pastorale Eenheid Kindernevendienst & gezinsvieringen Hoeselt-centrum Samenkomsten 1ste communie Samenkomsten vormselcatechese Missiewerking Jeugdverenigingen RAAK Hoeselt OLV-Neder Samana Romershoven Samana Hoeselt-centrum, OLV-Neder, Schalkhoven Samana Alt-Hoeselt FERM (kvlv) Alt-Hoeselt FERM (kvlv) Hern Landelijke Gilde Romershoven

Zo 21aug: St.-Rochusbedevaart in Munsterbilzen

Laatste aanpassing op woensdag 27 juli 2022 - 14:22
Afdrukken

De Sint-Rochusbedevaart van Munsterbilzen.

Wie kent de heilige Rochus niet? Deze geneesheilige van besmettelijke ziekten bij mens en dier, vooral van varkenspest. Maar, minder bekend, is hij ook de beschermheilige voor o.a. marskramers, tuiniers en ziekenverzorgers. Een betere heilige om ons door deze huidige coronacrisis te helpen kunnen we ons niet wensen.

Geboren eind 13de eeuw was hij getuige van de vele besmettelijke epidemieën in die tijd. Als jongeling van 20 jaar vond hij zijn roeping. Op zijn bedevaart naar Rome verzorgde en heelde hij de uitgestoten pestlijders totdat hij zelf met de ziekte werd besmet. De legende vertelt dat hij een kluizenaarsbestaan begon, dat een hond hem elke dag een stuk brood bracht en zijn wonden likte totdat hij genezen terug huiswaarts keerde naar Montpellier. Daar stierf hij enkele jaren later in gevangenschap.

Dit levensverhaal en zijn heiligverklaring was het begin van een wijdverbreide verering. Zijn feestdag wordt gevierd op 16 augustus. In de beide Limburgen was de traditie om dan broodjes te wijden en die aan de dieren te eten te geven. Op vele plaatsen werden kapellen opgericht ter ere van Sint-Rochus en vonden bedevaarten plaats naar de kapel.

De kapel van Sint-Rochus in de Schietboomstraat zou haar ontstaan kennen onder de vleugels van de vroegere abdij. Tussen 1620 en 1635 werd onze streek getroffen door een dysenterie- en pestepidemie. In een overdruk van het tijdschrift van het Gemeentekrediet (1) wordt naar de Sint-Rochus verering verwezen tijdens en na die periode. In het 1ste kadaster (1836) van België staat de kapel vermeld in het register onder gehucht “Bosch”, perceelnr. 465, met als eigenaar “De Gemaante”. De kapel is de enige beschermde kapel van Groot-Bilzen en staat onder toezicht van IOED Oost-Haspengouw & Voeren. (Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst)

De traditie van verering van heiligen, bedevaarten en processies zijn op vele plaatsen verdwenen. De Sint-Rochusbedevaart in Munsterbilzen kende in 2016 nog amper een 20-tal bedevaarders. De toekomst zag er niet rooskleuring uit. Enkele vrijwilligers hebben toen het Sint-Rochuscomité opgericht om het tij te keren. We grepen terug naar onze jeugdjaren toen de bedevaart naar de kapel nog vertrok vanaf de parochiekerk. In processie gingen de talrijke bedevaarders met vlag en wimpel naar de kapel. Daar werd een eucharistieviering gehouden. We herinneren ons de massale opkomst, niet alleen uit onze gemeente maar ook uit de omliggende dorpen. En wat ons als kind ook nog is bijgebleven…de crèmekar. Die mocht niet ontbreken.

Met dit voor ogen, hebben we in 2017 de bedevaart nieuw leven ingeblazen. Met tenten, stoelen, versieringen in en rond de kapel, een eucharistieviering en een crèmekar. We hadden gelukkig mooi weer en mochten 115 bedevaarders welkom heten. Met slecht weer wijken we uit naar de parochiekerk en tijdens corona hebben we de vieringen ook daar kunnen laten doorgaan.

Als het weer mee zit, dan willen we dit jaar terug een viering houden aan de kapel. De Sint-Rochusbedevaart vindt altijd plaats op de 1ste zondag na 15 augustus om 15u. Dit jaar 2022 is dit dus op zondag 21 augustus om 15u. Iedereen is bij dezen uitgenodigd en van harte welkom.

Het Sint-Rochuscomité

  1. “Bondige Geschiedenis van de gemeente Munsterbilzen” – 1963 – Marinette Bruwier

St.-Rochuskapel Munsterbilzen
H Rochus van Montpellier
Vorige Volgende

Lees meer

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook