Samen verantwoordelijk!
Het decanaat Roeselare-Izegem telt acht pastorale eenheden, waaronder onze Pastorale Eenheid Heilige Clara en Franciscus, ook gekend als Kerk-in-Roeselare. Elke pastorale eenheid heeft een pastoraal team, samengesteld uit vrijgestelden en vrijwilligers uit elke lokale gemeenschap. In ons pastoraal team zijn dit dus mensen van De Bremstruik, H. Godelieve, H. Hart, O.L.-Vrouw en Sint-Michiel. Het pastoraal team komt maandelijks samen en voert het beleid binnen de pastorale eenheid. Dit gebeurt in nauw contact met de lokale geloofsgemeenschap. Een adviesgroep, een parochieraad, een lokale beleidsgroep … ze zijn van onschatbare waarde voor het pastoraal team om vanuit wat er leeft aan de basis aan de slag te gaan. Het CCV staat vanuit het Bisdom in voor vorming en begeleiding van pastorale teams en nam een nieuw initiatief: een decanale avond met alle pastorale teams. Elkaar ontmoeten is een waardevol gegeven. We hebben elkaar nodig om te getuigen van het evangelie, om inspiratie op te doen en van elkaar te leren. Wij – Kerk-in-Roeselare – waren ‘gastheer’ op woensdag 16 februari 2023: de ontmoetingsavond vond plaats in zaal De Kiem op O.L.-Vrouw.
Inspirerende initiatieven
Deken Renaat Desmedt en diaken Geert Vervaecke (die werkzaam is in het CCV) verzorgden het welkom en waren de moderatoren van deze avond. Na een welkom en inleiding beluisterden we elkaar: elk team had vooraf de vraag gekregen een getuigenis te brengen over een initiatief dat vreugde bracht en een succes was voor de geloofsgemeenschap van hun pastorale eenheid. Het was moedgevend te horen hoeveel mooie initiatieven er nog genomen worden, hoeveel enthousiaste mensen daarbij betrokken zijn, én het gaf ideetjes, inspiratie! Even focussen op wat goed gaat: het geeft ons een portie courage! Daarna vestigde deken Renaat de aandacht op de synodale weg. In het synodaal proces beluisteren we elkaar over wat er leeft, we denken er in stilte over na, we bidden met de Bijbel en uiteindelijk zoeken we in overleg met elkaar nieuwe wegen … Dat proces vond reeds plaats voor jongeren en vanaf dit najaar zal het ook gebeuren met volwassenen. Vanuit het proces met jongeren kwam een mooi document tot stand met hun conclusies en hun vragen. Als gevolg daarvan werd in het Bisdom in ieder geval al een eerste initiatief genomen: de aanstelling van een jongerenpastor voor elk decanaat. Voor ons decanaat is dit priester Rik Depré, ons bekend omdat hij samen met priester Birger Dassonneville de jongerenvieringen in de O.L.-Vrouwekerk verzorgt en de plussers daar begeleidt. Hij bracht ons een getuigenis over deze jongerenwerking en drukte zijn wens uit om inderdaad voor heel het decanaat een jongerenwerking te kunnen uitbouwen. Momenteel is er trouwens decanaal al de steun aan jongeren in de voorbereiding op de Wereldjongerendagen in Lissabon in augustus. In ons Bisdom zijn 78 jongeren ingeschreven hiervoor, waarvan 18 jongeren uit ons decanaat. Nu reeds zijn die jongeren gestart met een voorbereidend traject voor die Wereldjongerendagen. Na dit eerste deel van de avond werd er een glaasje aangeboden en werd er gezellig verbroederd met elkaar.
Inspiratie voor de veertigdagentijd
In een tweede deel van de avond werden de teams gemixt en konden ze aanschuiven bij elkaar om uit te wisselen over de verschillende lezingen van de vastentijd. Er werd een stukje evangelie gelezen en aan de hand van twee vragen ontstond er een boeiend geloofsgesprek! Ook hier leerden we van elkaar. Binnen het thema ‘De vreugde van het evangelie’ wordt de grondtoon ‘Op Uw woord’ – thema van dit pastoraal werkjaar – immers uitgewerkt op verschillende manieren, volgens de mogelijkheden en de eigenheden van elke lokale geloofsgemeenschap. In de vier pijlers van de parochiepastoraal – liturgie, diaconie, verkondiging en gemeenschapsvorming – zoeken we wegen om te getuigen over die vreugde van het evangelie. We zoeken naar wegen om missionair te zijn en vertrouwend op Zijn woord naar buiten te treden. Authenticiteit is hierbij ontzettend belangrijk, met de bereidheid in het leven van mensen te gaan staan, wat ook hun leefwereld en overtuiging moge zijn. Elkaar hierover horen vertellen geeft opnieuw inspiratie! Maar ook spreken over het geloof en hoe je dit persoonlijk beleeft is verrijkend en verdiepend. Na dit gesprek in groepjes eindigde de avond met een gezamenlijk gebedsmoment. Een mooi en zinvol initiatief over de grenzen van de pastorale eenheden heen, dat in elk decanaat doorgaat.
Erna Nevejant