Wat we kunnen doen voor het klimaat, gaat zoveel verder dan een dikke trui aantrekken en de verwarming lager zetten. Daarom vervelt dikketruiendag dit jaar in de campagne ‘iktrekhetmijaan’. Stijgende energieprijzen, lange periodes van droogte, overstromingen… tonen ons dat we het anders moeten aanpakken. Steeds meer mensen zetten zich in voor een gezonder klimaat. En dat mag gezien worden. Vorige week werd de campagne afgetrapt om door te lopen tot a.s. zondag 19 februari. De scholen van het Katholiek Basisonderwijs Harelbeke doen allemaal mee. In de Sint-Augustinusschool in Stasegem zit juf Annelies Mijle van het eerste leerjaar in de werkgroep ‘Milieuzorg Op School’.
Annelies: ‘In deze werkgroep zoeken we naar ideeën om als school ook ons steentje bij te dragen. Door te zoeken we naar oplossingen om onze schoolafvalberg te verminderen. Door zwerfvuil op te ruimen, zowel in als buiten de school. Ook doen we aan sensibilisering en geven we aandacht aan acties zoals ‘Dikketruiendag’.
Hoeveelste jaar organiseert jouw school al Dikketruiendag?
‘Geen idee, zolang ik hier werk, ken ik deze dag. Al heel lang dus… Het is een jaarlijks terugkerende actiedag van de Vlaamse overheid om op een actieve, positieve en ludieke manier te sensibiliseren en te activeren rond klimaatopwarming. De allereerste editie dateert van 16 februari 2005, toen het Kyotoprotocol in werking trad. Wereldwijd engageerden landen zich om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De Vlaamse overheid en een aantal enthousiaste scholen lieten deze dag niet ongemerkt voorbijgaan en voilà: Dikketruiendag was geboren’.
Zie je in de loop van de jaren een evolutie?
‘Er wordt meer aandacht gegeven aan het opwarmen van de klaslokalen, het verluchten van de ruimtes, het sorteren van afval,… Het dagelijkse leven wordt er niet goedkoper op. Bewust leren omgaan met wat we hebben is echt wel nodig’.
Wat doe je concreet in jouw school in Stasegem?
‘Wij proberen op die dag ‘samen’ aandacht te vestigen aan de klimaatverandering. Iedere klas krijgt een startfilmpje te zien. Aan de hand van dieren die niet doen zoals het hoort, dagen we de klas uit om samen het betere voorbeeld te geven. In het filmpje zien we de dieren afval rondgooien zonder het op te rapen, we zien hen extra lang douchen, het licht laten branden,… Elke klas krijgt die dag ook een aantal doe-opdrachten die samen moeten uitgevoerd worden. Na iedere opdracht kan er een ‘ster’ verdiend worden. Er zijn 5 sterren te verdienen gedurende de volledige dag’.
Wat bereik je met Dikketruiendag?
‘Het besef dat we de opwarming van de aarde niet in ons eentje kunnen oplossen. Samen staan we veel sterker en samen kunnen we veel meer bereiken. Vandaar ook dat we vragen om de opdrachten samen als klas uit te voeren’.
Is één dag niet een druppel op een hete plaat?
‘Wij proberen als school hier jaarlijks gedurende het volledige schooljaar aan te werken. Vandaar ook onze werkgroep. Dikketruiendag kan dit alleen maar versterken’.
Ondertussen is de klimaatproblematiek dwingender dan ooit en worden we bovendien geconfronteerd met een nijpende energiecrisis. De hoge energieprijzen maken het belang van energiebesparing voor veel mensen pijnlijk duidelijk.
Gelukkig zijn veel oplossingen voor de energiecrisis ook oplossingen voor de klimaatcrisis. Spaarzaam omgaan met fossiele energie en de transitie naar hernieuwbare energiebronnen zijn dus extra relevant geworden en noopt ons om de manier waarop we wonen, werken, reizen, ontspannen, eten… te herdenken. We hebben hierin allemaal een belangrijke rol te spelen.
Zo verwoordt paus Franciscus het in de encycliek Laudato Si': ‘Als iemand zich gewoonlijk iets dikker kleedt in plaats van de verwarming aan te zetten, hoewel de eigen economische omstandigheden het hem mogelijk maken meer te verbruiken en uit te geven, dan veronderstelt dit dat hij overtuigingen en een gezindheid heeft verworven die gunstig zijn voor de zorg voor het milieu,’