Amper vijftien jaar is hij. Maar als hij vertelt, hangt jong en oud aan zijn lippen. Met zijn warme rustige stem en met de uitbeelding met kleine eenvoudige houten figuren trekt hij toehoorders mee in de Bijbelse verhalen. Godly Play heet die vorm van geloofsinitiatie- en communicatie. “Het is een ideale manier om kennis te maken met de Bijbelse verhalen en zo de moeilijke symboliek van het geloof te interpreteren”, vertelt Robrecht Hanne uit Meer.
Robrecht is misdienaar in de kerk van Meersel-Dreef, studeert humane wetenschappen aan het Kleinseminarie in Hoogstraten en volgde een cursus Godly Play. “Ik werd niet gelovig opgevoed, maar verwonderde me van jongs af over wat geloof is en waarover het gaat”, vertelt hij. In het zesde leerjaar werd hij gevormd en sindsdien werd zijn ontdekkingstocht naar het geloof alleen maar intenser.
Die zoektocht zette hem op het spoor van Godly Play. “Godly Play helpt om te ervaren waarover het in de christelijke traditie gaat. Het doet je de nabijheid van God voelen in woorden, in gebaren, in de omgang met elkaar”, legt Robrecht uit. “Door het spelen en vertellen, door het combineren van rituelen en creativiteit, biedt het je een heel eigen invalshoek van de Bijbelse verhalen, anders dan de klassieke lezingen in de vieringen. Je wordt heel actief in het verhaal betrokken. De verteller nodigt je uit in het verhaal en spoort je aan mee betekenis te vormen, waardoor het beter bijblijft.”
Robrecht gaat meestal aan de slag met kinderen, hoewel hij ook al eens een Godly-Playbijeenkomst begeleidde voor volwassenen. “Omdat ik zelf zo’n verwondering heb, heb ik het tot mijn missie gemaakt om kinderen en jongeren in contact te brengen met Godly Play. Ze zijn de toekomst van ons geloof. Ik wil bij hen al van jongs af interesse wekken voor het geloof. Ze zijn zo weinig met geloof bezig en haken zelfs volledig af omdat ze de taal en uitdrukkingen niet begrijpen. Godly Play biedt hier een oplossing. Ja, je kunt het een vorm van catechese noemen.”
De methode veronderstelt een aangepaste locatie, geeft Robrecht mee. “Een Godly-Playbijeenkomst vindt niet plaats in een kerk, maar in een afzonderlijke ruimte, waar al het nodige materiaal aanwezig is. Een wand met heilige verhalen, een met parabels, een met liturgische verhalen en een met materiaal om creatief mee aan de slag te gaan. Achter de verteller staan de figuren van de heilige familie op een groot stuk vilt. Daarvoor vormen we allen een kring, om verbinding te maken tussen verteller en toehoorders.”
Een vijftiental personen per bijeenkomst is meer dan genoeg, weet Robrecht uit ondervinding. “Hier in Meersel-Dreef komen soms zowel kinderen van het tweede als van het zesde leerjaar uit de basisschool. Het leeftijdsverschil maakt het net boeiend, want daardoor hebben ze een andere kijk op het verhaal en dat werkt verrijkend. Bij het binnenkomen overschrijden ze een onzichtbare grens: ze laten hun ouders buiten achter. Zo leren ze via Godly Play ook zelfstandig worden en hun eigen weg zoeken.”
Als verteller blijft Robrecht gedurende de hele bijeenkomst zitten. “Tijdens het vertellen ben ik actief. Daarna nodig ik bij de deelnemers uit voor de verwondering: ‘Ik vraag me af wat jij het mooist vond ...’ Zo toon ik dat ik geïnteresseerd ben in hun mening, stimuleer ik hen om na te denken, wordt uitwisseling bevorderd, wat nog meer triggert om over het verhaal en zijn betekenis na te denken.” Na zijn verhaal is het aan de deelnemers om persoonlijk te antwoorden op het verhaal door het na te spelen of te vertellen, door er een tekening bij te maken of te knutselen, kortom door er creatief mee bezig te zijn. “Al doende leven ze zich in in het verhaal, waardoor het beter verinnerlijkt en het blijft hangen.” De verteller wordt op dat moment een rustpunt. “Soms stellen ze me vragen over het verhaal dat ik vertelde, of over een ander verhaal waarmee ze een verband leggen. En zo geven ze er betekenis aan. Dat is ongelofelijk boeiend om mee te mogen maken.”
Zelf kende Robrecht niet veel Bijbelse verhalen toen hij zich verdiepte in Godly Play. “Ik kende er maar een aantal en dan nog maar oppervlakkig”, bekent hij. “Door ze zelf te vertellen, met het spelmateriaal aan de slag te gaan, en andere kinderen en jongeren er actief bij te betrekken, naar hun mening te luisteren en van gedachten te wisselen, leer ik zelf ook voortdurend bij. Het is een wisselwerking, een spirituele ervaring en een boeiende ontdekkingstocht.” (Ilse Van Halst)
Meer info over Godly Play www.godlyplayvlaanderen.be en www.godlyplay.be.
Lees meer in ‘Relevant’.
Abonneren kan via abonnementen.relevant@kerknet.be. Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be.
Een abonnement kost 25 euro. Een los nummer kost 10 euro.
Info op 03 202 84 30.