Campagne Welzijnszorg | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerk-in-Roeselare

Kerk-in-Roeselare

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie zijn wij? Contactpunten Kalender Wij vieren Info vieringen Kerk-in-Roeselare Christelijke meditatie Streaming Sacramenten
      DoopselEerste communieVormselHuwelijkZiekenzalving
      Wij zorgen voor Het Mannahuis De Kerit Parochie zonder Grenzen 't Huis-werk Zorgpastoraal Jongeren Cultuur Vrijwilligers gevraagd
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Wie zijn wij? Contactpunten Kalender Wij vieren Info vieringen Kerk-in-Roeselare Christelijke meditatie Streaming Sacramenten
DoopselEerste communieVormselHuwelijkZiekenzalving
Wij zorgen voor Het Mannahuis De Kerit Parochie zonder Grenzen 't Huis-werk Zorgpastoraal Jongeren Cultuur Vrijwilligers gevraagd

Campagne Welzijnszorg

Laatste aanpassing op dinsdag 14 november 2023 - 16:29
Afdrukken

De slogan van de campagne van Welzijnszorg is ‘De strijd tegen armoede winnen we samen’. Armoede is een realiteit die veel te veel mensen elke dag moeten doorstaan. Ze heeft een negatief effect op je gezondheid, op je onderwijskansen, op je kansen op waardig werk en op de kans die je maakt op een goede woning. Armoede zorgt voor sociale uitsluiting en duwt je in een maatschappelijk isolement. Belangrijk: armoede is niet je eigen schuld. Ze is het gevolg van structurele problemen die diepgeworteld zijn in onze samenleving. Deze campagne komt net voor het jaar van de federale, gewestelijke en gemeentelijke verkiezingen. Vandaar de kans om armoedebestrijding zo hoog mogelijk op de politieke agenda te krijgen.

Met Welzijnszorg willen we structurele investeringen om armoede terug te dringen. Eigenlijk zijn deze investeringen een kwestie van gezond verstand: ze verdienen zichzelf terug. Ze zorgen dat de samenleving gelijker wordt en dat iedereen menswaardig kan deelnemen aan die samenleving. Kiezen voor een sociaal systeem waar mensen zich kunnen ontwikkelen, vergroot de sociale mobiliteit. Wanneer we mensen ondersteunen om hun potentieel te bereiken, dragen ook zij bij aan de samenleving. Laat samen met ons je stem horen voor structurele armoedebestrijding en investeringen in sociale zekerheid, diensten en mensen.

De sociale zekerheid is daarbij onze basis in de strijd tegen armoede. Daarom vragen we de overheid om de sociale zekerheid te versterken waar nodig. Waar starten we? Bij de (vervangings-) inkomens. Die moeten boven de armoedegrens liggen. Daarnaast moet de toegang tot sociale rechten makkelijker worden. Veel mensen kennen hun rechten niet eens. Het is ook veel te complex: niet alle diensten hanteren dezelfde inkomensgrenzen. Mensen komen de ene keer wel en de andere keer niet in aanmerking. Tegelijkertijd worden inkomensgrenzen als een harde grens gehanteerd. Dat alles-of-niets-verhaal maakt het moeilijk om uit armoede te geraken.

Ook diensten zoals onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en openbaar vervoer zijn van cruciaal belang om mensen uit de armoede te helpen. Toegang tot goed werkende diensten en kwaliteitsvol onderwijs, opent deuren en zorgt dat mensen hun plaats in de samenleving kunnen opnemen.

In de strijd tegen armoede zijn sterke structuren en diensten nodig. Die zijn maar effectief als ze vertrekken vanuit de noden van mensen. Daarom is er nood aan meer beleidsparticipatie. De overheid moet mensen in armoedesituaties meer betrekken bij de opmaak en de uitrol van het armoedebeleid. Goed beleid is beleid dat vertrekt vanuit een vertrouwen in mensen als burgers en ze zijn onderdeel van een solidair systeem.

Structurele armoedebestrijding wil ook zeggen dat de overheid haar taak als herverdeler op een goede manier moet doen. Weg met de Matheus-effecten: wie rijk is, wordt nog rijker, wie arm is, nog armer. Dat kan toch niet? Solidariteit en herverdeling zijn de sleutels tot echte verandering. Door samen te werken en onze middelen te delen, laten we iedereen een waardig leven leiden. Zo doen we het draagvlak voor solidariteit tussen mensen opnieuw groeien. En zo wordt de sociale zekerheid een sterke basis van vertrouwen. Vertrouwen dat je de steun krijgt die je nodig hebt. Want misschien heb je nu wel genoeg, maar kom je ooit toch in armoede terecht?

Dat onrecht dat armoede heet, raakt mannen, vrouwen en kinderen. Mensen van alle leeftijden en alle kleuren en achtergronden. Mensen die ziek zijn, mensen die gezond zijn. Mensen die studeren en mensen die willen studeren, of niet kunnen studeren. Mensen die werken en mensen die willen werken, of niet kunnen werken. Mensen die moedeloos zijn en mensen die met zo’n ongelofelijke veerkracht zich blijven inzetten, vaak omdat ze willen dat hun kinderen het beter hebben. Het is aan ons om deze mensen te helpen, met raad en daad bij te staan. Het is aan ons om solidair te zijn, om schouder aan schouder met hen te staan.

Steun, schouder aan schouder, de campagne van Welzijnszorg! Samen winnen we de strijd tegen armoede.

(Bron: Campagnetekst Welzijnszorg 2023)

Ook in Kerk-in-Roeselare steunen we Welzijnszorg met verschillende initiatieven.

Er is in alle parochies een speciale omhaling in het campagneweekend op 16 en 17 december 2023. De voorganger geeft dan kort wat info over de campagne, zoals in de Sint-Michielskerk.

In de Onze-Lieve-Vrouweparochie is er tijdens het sobermaal op 1 december 2023 ‘Soep op de Stoep’. Alle opbrengst van het dit sobermaal is voor Welzijnszorg.

In de Godelieveparochie wordt ‘Soep op de Stoep’ georganiseerd naar aanleiding van ‘Goesting in Kerst’ op zondag 10 december 2023. ’t Huis-Werk neemt dit initiatief op. In de Godelievekerk worden eveneens adventskalenders, adventskransen en balpennen verkocht.

Op de H. Hartparochie wordt naar goede gewoonte 'Soep op de Stoep' georganiseerd tijdens het weekend van  9 en 10 december 2023.

In de Bremstruik en het Mannahuis kan je nog (niet over datum) voedselpakketjes binnenbrengen, ofwel rechtstreeks bij de vrienden van de Kerit, ofwel in onze kerk vooraan. De Kerit is iedere voormiddag open tussen 09.00 u en 11.30 uur.

Hartelijk dank!

LOGO_SOS_RGB.jpg

Soep op de Stoep © Welzijnszorg

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook