Zoals de naam al aangeeft, stond hier in de Middeleeuwen een stadspoort, de Torenpoort, de meest noordelijke poort op de Houtlei, gelegen op de weg naar Brugge. Het was een dubbele poort (met een binnen- en buitenpoort) die zich bevond op de plaats waar de Poel, Oude Houtlei en Ramen samenkomen. Ze werd in pas 1852 volledig ontmanteld.
Het kapelletje in de Turrepoortsteeg is een echt gebuurtekapelletje van de Oude Houtlei, Poel, Hoogstraat en Penssteeg (zoals de Turrepoortsteeg vroeger heette). Het kwam er op initiatief van de bewoners en werd ingewijd op pinkstermaandag 20 mei 1929, met medewerking van de vereniging “Gent aan Maria”.
Het steegje kreeg recentelijk nieuwe straatbekleding, in het kader van het steegjesplan van de Stad Gent, dat in 2018 startte met het integraal heraanleggen van tal van stadssteegjes.
Het poortgebouw, waartegen het kapelletje bevestigd is, werd dwars over de steeg gebouwd in 1764 als achterhuis van het pand in de Oude Houtlei nr 10. Het werd als monument beschermd op 9 juli 1980.
Onder het kapelletje lijken de letters AMSR in elkaar vervlochten. Ze staan voor Ave Maria Salve Regina: wees gegroet Maria, wees gegroet koningin. De lettters BVO naast de H. Moeder Gods betekenen bid voor ons. (soms vind je OPN, dat verwijst naar Ora Pro Nobis, bid voor ons in het Latijn)
Bemerk de twee lantaarns voor het zaterdags lichtje.
In haar rechterhand draagt Maria een scepter, op haar linkerarm zit het kindje Jezus. Net als zijn moeder is hij gekroond voorgesteld, hij houdt een rijksappel vast en maakt een zegenend gebaar.
Onder de voet van de gekroonde Lievevrouw bevindt zich een slang, symbool voor het kwaad. Dat past bij de voorstelling van Maria als nieuwe Eva: zij verplettert het serpent, daar waar Eva naar de slang luisterde en dus door het kwaad werd overwonnen. Maria overwint het kwaad. Zij keert Eva’s naam om tot AVE. Deze woordspeling vinden we al in de hymne Ave Maria Stella, die al voor 750 in Gallië ontstond. In de negentiende eeuw wordt deze voorstelling van Maria als nieuwe Eva weer boven gehaald en wordt haar hulp ingeroepen bij het overwinnen van de “kwalen des tijds”. En voor de toenmalige Gentse bisschoppen L.J. Delebeque (1838 tot 1864) en H.F. Bracq (1865-1888) was hun grootste uitdaging het liberalisme.