Jongeren zijn de motor van synodaliteit | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Relevant

Relevant

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Relevant? Inhoud Redactie Abonnement Archief
 De jongeren van morgen zijn al onderweg met Kamino © Kamino - Jan Aelberts

Jongeren zijn de motor van synodaliteit

Ilse Van Halst

Ilse Van Halst

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 2 oktober 2024 - 10:35

“Jongeren zijn de motor van synodaliteit”, benadrukt Sofi Van Ussel, directeur van Kamino, het vroegere IJD Jongerenpastoraal (meer daarover op blz. 20-21). Dat ‘synodaliteit’ geen hippe jongerentaal is, beseft ze terdege. Dat weerhoudt haar er evenwel niet van om volop te oefenen in synodaliteit met jongeren. “Jongerenpastoraalgewijs zoeken we in al wat we doen een taal om ‘gelovig zijn’ bespreekbaar te maken bij jongeren, gelovig of nog zoekend.” Ze vervolgt: “Voor ons bestaat synodaliteit erin de ruimte te scheppen om in dialoog te gaan met anderen, wereldwijd, over de toekomst van de Kerk.”

Digitale pastoraal
Kamino voelt zich sterk bemoedigd door de open en dialogale sfeer in Rome en het samen groeien in synodaliteit. “Die positieve ervaring nemen we mee naar Vlaanderen. Daarnaast willen we ons vanuit jongerenpastoraal nog uitdrukkelijker oefenen in geestelijke onderscheiding en daarin het voorbeeld geven, in het volle besef dat dit nog een zoeken is”, aldus de directeur, die wil blijven vechten om jongeren een permanente stem te geven in de Kerk. “Tegelijk willen we radicaal de kaart van een digitale pastoraal trekken. Want op dat vlak niets aanbieden aan jongeren is schuldig verzuim. Jongeren zijn zó zoekend vandaag. Daarom moéten we als jongerenpastoraal aanwezig zijn op de digitale snelweg, weliswaar gelinkt aan dragende gemeenschappen, met momenten van ontmoeting. Het is een hybride verhaal.”

Het synodale proces geeft jongeren hoop, ervaart Sofi keer op keer. “In mei nodigde het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven jongeren van over de hele wereld uit om van gedachten te wisselen over de toekomst van jongerenpastoraal. Uit meer dan honderd landen zakten jongeren naar Rome af. Er werd ruimte gemaakt voor anderen, er werd geluisterd. We zijn op weg, maar we zijn er nog niet. We moeten nog stevig oefenen.”

Een gouden randje
“Ik ben ervan overtuigd dat we honderd procent moeten investeren in synodaal leiderschap bij jongeren. Jongerenparticipatie in de beleidsorganen van de Kerk is absoluut noodzakelijk”, bepleit Sofi. “Synodaal leiderschap wil zeggen dat je in de geest luistert naar iedereen, maar tegelijkertijd is het uiteindelijk aan het leiderschap om finaal een beslissing te nemen en knopen door te hakken. Dat veronderstelt een reflectie op hoe we best omgaan met die verantwoordelijkheid.”

“Hedendaagse jongeren zijn fundamenteel geworteld in de wereldkerk”, ervaart de directeur van Kamino. “Er groeit als het ware een natuurlijke dialoog tussen jongeren van verschillende culturen. Op de Wereldjongerendagen in Lissabon ervoer ik hoe culturele verschillen worden overstegen alsof het niets is. Het deed zo’n deugd te zien hoe vanzelfsprekend zij bruggen bouwden. De Lissabongeneratie is er een met een gouden randje, namelijk met een open blik om die eenheid in verscheidenheid te zien. Dat is het leidmotief van de jongerengeneratie. Ze zien wel degelijk hoe Kerk-zijn op verschillende manieren wordt ingevuld door leeftijdsgenoten, maar ze overstijgen dat in hun visie dat ze allen een zijn in hun christenzijn. Dat is wat hen verbindt. Dat maakt van hen one happy family. Dat is meteen de spiegel die ze oudere generaties voorhouden.”

Eén in Liefde
Sofi schaart zich dan ook ten volle achter zuster Nathalie Becquart, secretaris van de bisschoppensynode. “Zij stelt nadrukkelijk dat synodaliteit begint bij jongeren. De Kerk zal synodaal mét jongeren zijn of ze zal niet zijn, net omdat er van deze generatie jongeren een natuurlijke flair uitgaat om die diversiteit als kracht te omarmen en te zoeken naar wat verbindt: ze zijn één in Liefde.


Lees meer in ‘Relevant’, het magazine van het bisdom Antwerpen.
Abonneren kan via abonnementen.relevant@kerknet.be. Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be.
Een abonnement kost 25 euro. Een los nummer kost 10 euro.
Info op 03 202 84 30.

Gepubliceerd door

Relevant

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook