Lerenslang 2025/2 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Relevant

Relevant

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Relevant? Inhoud Redactie Abonnement Archief
aarde © Bert Dicou

Lerenslang 2025/2

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 6 maart 2025 - 8:56
Van zien en beleven naar inzicht.

Als je over vorming spreekt, denken mensen al gauw aan een klaslokaal met een bord en een spreker vooraan. Mensen zitten aan tafels en luisteren naar een inleiding of een toespraak. Vorming is echter meer dan klassikaal onderricht. Tegenwoordig betrekken vormingswerkers steeds meer het publiek bij hun verhaal. Vorming wordt interactief. Leren doe je niet alleen door te luisteren, maar ook door te doen of te ervaren. Het driejarige project ‘Solidariteit verbindt’ van de Attent-werkgroep Migratie, Diversiteit en Gastvrijheid past binnen dat kader.

Myriam Smits

De komende jaren vallen de christelijke vasten en de ramadan vaak in dezelfde periode, met de grootste overlap in 2027. Voor de werkgroep Migratie, Diversiteit en Gastvrijheid van Attent een aanleiding om samen met islamitische gelovigen iets te organiseren. In beide religies is die tijd immers een periode van vasten en solidariteit. “Subsidie maakte het mogelijk om het project ‘Solidariteit verbindt’ te lanceren en op een duurzame en brede manier uit te werken over een langere periode”, aldus Rita Boeren, stafmedewerker bij Attent.

Duurzame gastvrijheid
Het project focust via twee tentoonstellingen op twee thema’s: zorg voor de aarde en gastvrijheid. Drie studenten theologie en religiewetenschappen van de KU Leuven leverden input. “In het kader van een studievak kregen ze de opdracht om onderzoek te doen naar diaconie. Daarvoor deden ze een beroep op Attent”, duidt Dorina Pagliaro, parochieassistente en teamlid in de pastorale eenheid Clara van Assisi (Oud-Turnhout, Turnhout) met aandacht voor migratie, internationalisering en diversiteit. “De studenten interviewden zestien personen uit verschillende levensbeschouwingen over hun visie op gastvrijheid en zorg voor de aarde. Die antwoorden vormen de basis van de getuigenissen in de tentoonstellingen. Voor de foto's deden we een beroep op Brandpunt23, een fotografencollectief van de stad Antwerpen.”

Maar er valt meer te beleven. QR-codes leiden naar extra informatie. Heb je weinig tijd, maar wil je toch iets meenemen van de inhoud, laat in de Sint-Andrieskerk een ‘Rad van Fortuin’ dan bepalen welk onderdeel van de expo je zal bezoeken …

Geuren en stoffen
Daarnaast worden er tal van activiteiten in de rand georganiseerd. Zo werkte de projectgroep in Turnhout een interactief parcours uit voor jong en oud. Kunstenares Els Renate Aerts creëert samen met de bezoekers een kunstwerk met textiel onder het motto ‘Bouw mee aan het huis van gastvrijheid!’ Door het toevoegen van lapjes stof deel je jouw ervaring van gastvrijheid. De opdracht ‘De geur van gastvrijheid’ laat je raden of je de geuren herkent die voor mensen uit allerlei winstreken de essentie van gastvrijheid vertegenwoordigen. En jij, welke geur verbindt jij met gastvrijheid? Verder daagt ‘de tafel van gastvrijheid’ je uit om een gedekte tafel tot leven te brengen en ‘een onbekende gast te ontmoeten’ die de Bijbelse gastvrijheid van Abraham in herinnering brengt. Een doe-boekje leidt je door de tentoonstelling en biedt de gelegenheid om eigen reflecties op te schrijven.

In Merksem Dok kan je op 22 maart ‘eten met de buren’, een iftarmaaltijd voor moslims en christenen georganiseerd door Orbit en Attent, in samenwerking met de Ahmadiyya moslimgemeenschap, de christelijke Filipijnse gemeenschap en de kerk van Jezus Christus van de laatste dagen. En op 26 maart wordt vanuit de Sint-Andrieskerk een clean up-tocht georganiseerd, een meditatieve opruimtocht door een stukje van de Antwerpse binnenstad. Over de tweede editie van Vasten Verbindt, een solidair samenzijn tussen christenen en moslims in Borgerhout op 26 maart, las je al op blz. 16.

Uitgelezen kans
Kortom, expo’s, etentjes en opruimtochten zijn niet meteen klassieke vormingsactiviteiten. Toch bieden ze een uitgelezen kans om wat te leren van andere culturen en tot reflectie te komen over wat gastvrijheid of zorg voor de aarde voor jou betekent. “Voor de projectgroep is de tentoonstelling geslaagd als mensen daadwerkelijk stil staan bij wat gastvrijheid betekent voor hen en hoe ze dat vorm zouden kunnen geven”, besluit Dorina. “In de hoop dat onze samenleving er een beetje gastvrijer van wordt.”

  • ‘Levensbeschouwingen over gastvrijheid’ loopt in de Sint-Pieterskerk in Turnhout van 27 februari tot 21 maart van dinsdag tot zondag.
  • ‘Levensbeschouwingen over de zorg voor de aarde’ loopt in de Sint-Andrieskerk in Antwerpen van 16 maart tot 4 april, dagelijks van 9 tot 12 uur. Van 14 tot 17 uur geven vrijwilligers graag extra uitleg.
  • Na de start in Antwerpen en Turnhout zullen beide exposities naar andere plekken in het bisdom trekken.

     Info op www.bisdomantwerpen.be

 

Lees meer in  ‘Relevant’, het magazine van het bisdom Antwerpen.
Abonneren kan via abonnementen.relevant@otheo.be.
Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be. Een abonnement kost 45 euro. Met een steunabonnement van 75 euro steek je ons een hart onder de riem.
Een los nummer kost 15 euro.

Info op 03 210 08 30.

Gepubliceerd door

Relevant

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook