Je moet het eens meegemaakt hebben ...
Maandelijks lees je in ons parochieblad dat er op de eerste zaterdag van de maand een Taizé-avond plaatsvindt in de dekenale kerk in Bilzen. Ik kan mij daarbij voorstellen dat heel wat mensen zich de vraag stellen: “Wat is dat eigenlijk?” Vandaag laten we u nader kennismaken met Taizé.
Vanwaar die naam Taïzé?
Taïzé is een Frans dorpje in het zuiden van Bourgondië. In dit dorpje is een oecumenische kloostergemeenschap gevestigd. Ieder jaar worden hier meer dan honderdduizend mensen ontvangen. Dit zijn christelijke jongeren uit Europa, maar ook jongeren uit andere delen van de wereld komen naar Frankrijk om het leven in Taizé mee te maken.
Geschiedenis: het begin
(foto: De toegang tot de Taizé-gemeenschap)

Alles begon in 1940. Frère Roger was 25 jaar. Hij verliet zijn geboorteland, Zwitserland, en ging in Frankrijk, het land van zijn moeder, wonen. Jarenlang had longtuberculose hem aan huis gekluisterd. Tijdens deze lange ziekte rijpte in hem de roeping om een gemeenschap te beginnen.
Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was hij er van overtuigd dat hij mensen moest bijstaan die hulp nodig hadden. Zijn grootmoeder had dit ook gedaan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het dorpje Taizé, waar hij zich vestigde, lag dicht bij de demarcatielijn die Frankrijk in tweeën deelde. Het was een goede plaats om vluchtelingen op te vangen. Vrienden in Lyon gaven het adres van Taizé door aan mensen die een schuilplaats zochten.
Dankzij een bescheiden lening kon frère Roger een huis met bijgebouwen kopen in Taizé. Het had al jaren leeggestaan. Hij vroeg een van zijn zussen, Geneviève, hem te komen helpen. Onder de mensen die zij opvingen waren ook Joodse vluchtelingen. De materiële omstandigheden waren armoedig: er was geen stromend water, drinkwater moest bij de dorpsput gehaald worden. Het voedsel was karig; er was vooral soep van maïsmeel, dat bij de naburige molen niet veel kostte.
De ouders van frère Roger wisten dat hun zoon en dochter gevaar liepen. Zij vroegen een vriend van de familie, een gepensioneerde Franse officier, een oogje in ’t zeil te houden. In de herfst van 1942 waarschuwde hij dat zij ontdekt waren en dat iedereen Taizé meteen moest verlaten. Tot aan het einde van de oorlog woonde frère Roger in Genève. Daar begon het gemeenschapsleven met de eerste broeders. In 1944 konden zij naar Taizé terugkeren.
Frère Roger stierf op 16 augustus 2005. Hij was 90 jaar. Hij werd, door een verward persoon, gedood tijdens het avondgebed. Frère Alois, die door frère Roger al jaren geleden gekozen was als zijn opvolger, is nu de prior van de gemeenschap.
De eerste broeders
(foto: 1986 – Paus Johannes Paulus II bezoekt broeder Roger in Taizé)

In 1945 begon een jonge man uit de streek een stichting voor kinderen die in de oorlog hun familie verloren hadden. Hij stelde de broeders voor er een aantal in Taizé op te nemen. Maar een mannengemeenschap kon geen kinderen opnemen. Toen vroeg frère Roger zijn zuster Geneviève om terug te komen naar Taizé om voor hen te zorgen en hun moeder te worden. De broeders ontvingen ’s zondags ook Duitse krijgsgevangenen uit een kamp in de buurt.
Langzaamaan sloten een paar jonge mannen zich aan bij de eerste broeders. Op paaszondag 1949 verbonden zeven van hen zich voor het leven aan elkaar in celibaat, gemeenschapsleven en een grote eenvoud.
De gemeenschap vandaag
De gemeenschap van Taizé telt een honderdtal broeders afkomstig uit bijna dertig landen. De broedergemeenschap leeft slechts van haar werk. Ze aanvaardt voor zichzelf geen enkele gift. Persoonlijke erfenissen van broeders worden ook niet aanvaard, maar de gemeenschap schenkt ze aan heel arme mensen. Sinds het einde van de jaren vijftig van vorige eeuw vinden jongeren uit vele landen de weg naar Taizé. In verbondenheid met de broeders en met de duizenden gasten, wordt er gebeden en gezongen.
Taïzé ook in Bilzen

In verbondenheid met de gemeenschap van een honderdtal broeders en met de duizenden gasten, wordt er op verschillende plaatsen in de wereld in dezelfde geest gebeden en gezongen. Zo komen er, maandelijks op de eerste zaterdag van de maand, ook in onze dekenale kerk jongeren samen om te zingen en te bidden, zoals dat in de broedergemeenschap van Taizé gedaan wordt.. Er worden dan eenvoudige, meditatieve gezangen gezongen, er wordt gebeden.
Wil je die Taizé-ervaring graag zelf eens meemaken? Loop dan op een zaterdagavond (de eerste van de maand) eens binnen in de Sint-Mauritiuskerk om samen met de jongeren mee te bidden en te zingen. We starten om 19.00 u., einde rond 19.45 u.
Van oud naar nieuw in de sfeer van Taizé
Eén keer per jaar, tijdens de jaarovergang, is er een grote jongerenontmoeting in een Europese stad. Duizenden jongeren uit heel Europa trekken dit jaar naar Wroclaw (Polen) om er de overgang van oud naar nieuw te vieren. Deze internationale ontmoeting biedt de kans om samen te vieren en te bidden met tienduizenden andere jongeren en de broeders van Taizé. Jongeren van over de hele wereld nemen er deel aan diverse workshops verspreid over de hele stad. Een echte aanrader om 2020 in verbondenheid in te zetten.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.