Ontvang de Blasiuszegen in Rijkhoven | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid Heilige Familie Bilzen

Pastorale Eenheid Heilige Familie Bilzen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Agenda Archief Berichten Dooppastoraal Eerstecommuniecatechese Eucharistievieringen Huwelijken Informatie Nieuws Vormselcatechese Uitvaartliturgie Verenigingen Vragen staat vrij Weblink naar ... Zoek Alle Vieringen
      in de pastorale eenheid
      Zoek naar ...

Ontvang de Blasiuszegen in Rijkhoven

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zaterdag 27 januari 2024 - 17:27
Afdrukken
De feestdag van de H. Blasius valt jaarlijks op 3 februari.
In de kerk van Rijkhoven staat het mooie beeld van deze heilige. Het is traditie om jaarlijks op de zondag na zijn naamfeest, tijdens een eucharistieviering in de kerk van Rijkhoven, de voorspraak van de H. Blasius in te roepen om keelziekten te genezen.

De eucharistieviering vindt dus plaats op zondag 4 februari 2024 om 11u. in de O.L.V.-Geboortekerk van Rijkhoven.
 
Wie was Blasius?

Blasius is een martelaar, die onthoofd werd bij de christenvervolging rond het jaar 316, samen met 2 kinderen en 7 vrouwen, omdat hij weigerde de afgoden te vereren. Historisch is er nagenoeg weinig tot niets over hem bekend, behalve dan dat hij in de 4de eeuw geleefd moet hebben. Volgens diverse legenden was hij een arts die tot bisschop van de Armeense stad Sebaste werd gekozen. Blasius zou zich hebben teruggetrokken in de bergen, toen de Romeinse keizer Diocletianus de christenen vervolgde. Wilde dieren, die daar rondlipen, kwamen hem opzoeken, om van hun wonden te genezen. Uiteindelijk werd hij toch gevangen genomen. In de gevangenis kreeg hij heel wat bezoek, vann zieke mensen, die om genezing van hem wilde bekomen. Omdat hij getuigde van zijn geloof in Christus zou hij na vele gruwelijke martelingen zijn onthoofd. Zijn verering is wellicht pas door de kruisvaarders naar West-Europa overgebracht.

Keelziekten

Het meest bekend is het verhaal waarin Blasius kort voor zijn marteldood een jongetje genas dat door een visgraat in zijn keel dreigde te stikken. Deze vertelling zou daarom ten grondslag hebben gelegen aan de Blasiuszegen in de vorm zoals we die nu kennen.

Blasiuszegen

De zondag na 3 februari, de liturgische feestdag van Sint-Blasius, wordt in de kerk O.L.V.-Geboorte in Rijkhoven, na de eucharistieviering de gelegenheid geboden om de Blasiuszegen te ontvangen. De priester of diaken houdt daarbij twee op Maria-Lichtmis gewijde kaarsen in Andreaskruisvorm verbonden onder de kin van de gelovigen. De bedienaar bidt dan: 'Moge God u op voorspraak van de heilige Blasius bevrijden van keelziekten en andere kwalen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest’.

Kaarsen

at de Blasiuszegen met kaarsen wordt verricht is afkomstig van het middeleeuwse gebruik om frequent kaarsen aan Sint-Blasius te offeren. Dit zou teruggaan op de legende van een vrome vrouw die de gevangengenomen bisschop van Sebaste dagelijks in de kerker opzocht, hem te eten gaf en van een kaars voorzag. Blasius zou de vrouw gevraagd hebben hem ook na zijn dood kaarsen te blijven schenken. Als beloning zou de vrouw tegen ziekte gevrijwaard blijven.

F3072M05.jpg

H. Blasius © R. Brauns

F3072I04.jpg

H. Blasius

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid Heilige Familie Bilzen

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook