Authentiek luisteren doet iets met de spreker èn de luisteraar | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zusters van Don Bosco

Zusters van Don Bosco

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • onze spiritualiteit Don Bosco Maria Mazzarello gemeenschappen wereldwijd opvoeding gezinsondersteuning vrijwilligers links downloads kalender privacy

Authentiek luisteren doet iets met de spreker èn de luisteraar

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 16 oktober 2018 - 10:17
Afdrukken

sr Smerilli.jpg

zr. Alessandra Smerilli © zdb

Zr. Alessandra Smerilli, zuster van Don Bosco, hoogleraar Economie aan de faculteit "Auxilium", is een van de twee salesiaanse zusters die deelnemen aan de huidige bisschopsynode. In deze vergadering merkt ze 'de grote liefde' van de Kerk voor de jongeren op. Deze liefde is verbonden met de wens om 'naar jonge mensen te luisteren' en 'Zijn Woord tot een verwarde wereld te spreken'.

IJver en enthousiasme doordringen de werkzaamheden van de synode, zelfs die van de kleine gespreksgroepen, waar de religieuzen voldoende ruimte voor discussie' hebben gevonden. "Het onderwerp luisteren is diepgaand bestudeerd want wanneer het authentiek is, verandert het zowel de spreker als de luisteraar," vertelt ze.

"Dit is een synode", vervolgt zr. Smerilli, "waarin de kerk wil luisteren naar jongeren om zichzelf te vernieuwen op de vele terreinen waar ze niet met jongeren kan praten. Ze wil Jezus volgen, ze moet in staat zijn om Zijn Woord te plaatsen in onze een verwarde wereld. Een Kerk die in de wereld wil staan, moet niet alleen naar de schapen kijken die al thuis zijn, maar ze moet ook - zonder haar missie of identiteit te verliezen - naar hen kijken die erbuiten leven.”

Een Kerk die in de wereld wil staan, moet niet alleen naar de schapen kijken die al thuis zijn, maar ze moet ook - zonder haar missie of identiteit te verliezen - naar hen kijken die erbuiten leven.

De debatten willen de schandalen rond misbruik in de Kerk niet omzeilen, maar ze willen oog hebben voor de jongeren en hun mogelijkheden: "Uit gesprekken blijkt dat het belangrijk is om een mooie en positieve kijk te hebben op jonge mensen... Juist omdat de Kerk zich gewond voelt, kan ze naast hen staan die zij zelf gekwetst heeft," vult de zuster aan.

Wat de aanwezigheid van vrouwen in de kerk betreft, zegt zr. Smerilli: "Het is vooral een kwestie van focus en participatie." Tijdens de synode wordt over dit onderwerp gesproken, maar het echte thema is dat de Kerk minder Kerk is, en de mens minder mens, als ze niet zowel mannelijke als vrouwelijke ogen heeft."

Op de synode brengt zr. Smerilli ook een schat aan kennis en vaardigheden mee: "Als religieuze, vrouw en econoom zou ik graag meer aandacht willen besteden aan economische kwesties met het oog op duurzaamheid. Er is inderdaad een vierde revolutie bezig: de digitale revolutie en we moeten  dit proces zorgvuldig begeleiden zodat de mens ook in een snel veranderende wereld centraal staat."

Zr. Smerilli hoopt dat de Kerk na de synode deze geestdrift kan aanhouden: "Als de werkzaamheden in deze stijl doorgaan, zullen er nieuwe ontmoetingen en dus ook nieuwe kansen groeien tussen jongeren en de Kerk."

Bron: ANS

Vertaling: DBM

Gepubliceerd door

Zusters van Don Bosco

Meer

Jongeren
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Liturgische suggesties voor Christus-Koning (IJD - Lokale WJD)

icon-icon-information
Saskia van den Kieboom doet mee aan de Week tegen pesten.
readmore

'Pesten is een mechanisme dat gestopt moet worden’

icon-icon-artikel
OJP - jongeren in gebed 2022 © IJD
readmore

Getuigenis over OJP - Zomerse abdijdagen in Orval voor jongeren

icon-icon-afbeelding

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook