Wanneer is er een Mis?
De Sint Petrus- en Pauluskerk en de H. Familiekerk te Schelle is de ‘Zondagskerk’ van onze Pastorale Eenheid. Dit wil zeggen dat er in deze kerk op zondagmorgen gegarandeerd een eucharistieviering plaats vindt. In de Sint Petrus- en Pauluskerk van 1 april tot 30 september (zomerkerk) en in de H. Familiekerk van 1 oktober tot 31 maart (winterkerk).
In de andere kerken komt het afwisselend voor dat er op zondag geen eucharistieviering kan gevierd worden. Daar zal dan een Woord- en Communiedienst gehouden worden, voorgegaan door een diaken, een pastorale werkster of een gemandateerde gebedsleid(st)er.
Hoe zit dat met het doopsel?
Het doopsel voor volwassenen:
Wanneer je als volwassene het verlangen hebt om meer te weten over het christelijk geloof en er aan denkt om je te laten dopen neem je best contact met één van de pastores. Samen kan je dan dat verlangen verdiepen en uitklaren. Als je de stap naar het doopsel wil zetten zal je gevraagd worden een voorbereidingstraject te volgen.
Het doopsel voor kinderen:
Door uw kindje te laten dopen, drukt u als ouders uit dat u het belangrijk vindt dat het opgroeit in een gelovig midden.
Door te kiezen voor het doopsel, laat u uw kind thuiskomen in een gemeenschap van gelovige mensen.
Dat doopsel gebeurt dan ook bij voorkeur in de kerk van de parochiekern waar u zelf als gelovige thuis bent. Misschien is dat de parochiekern waar u woont, misschien een parochiekern waarvoor u zelf hebt gekozen en waar u de vieringen en parochiale activiteiten meemaakt.
Neem in elk geval tijdig contact met de plaatselijke contactpersoon van je parochiekern.
Die zal u informeren over de data waarop het doopsel in uw parochiekerk wordt gevierd en over de voorbereiding die er aan voorafgaat.
In Schelle wordt gedoopt op de 1ste zondag van de maand, in Hemiksem op de 2de zondag van de maand en in Niel op de 4de zondag van de maand.
Let op!
Om deel te kunnen nemen aan de sacramenten van de Rooms Katholieke Kerk is een eerste vereiste dat je binnen deze gemeenschap gedoopt werd. Tegenwoordig wordt er ook wel eens gekozen om kinderen te laten dopen door een ‘rituelenbureau’ zoals Rent-A-Priest of door een andere gemeenschap, bvb De Goede Herder (Dendermonde), of nog andere - niet tot de Rooms-Katholieke Kerk behorende - gemeenschappen.
Aangezien het kind dan is gedoopt buiten de Rooms-Katholieke Kerk maakt het geen deel uit van de katholieke gemeenschap en kan het dus ook de sacramenten die binnen de katholieke gemeenschap worden gevierd - zoals bijvoorbeeld de 1ste communie en het vormsel - niet ontvangen.
Mijn kind gaat zijn 1ste communie doen…
Bij een gedoopte mens hoort de stap tot de 'Eerste Communie'.
Kinderen mogen dan voor het eerst helemaal deelnemen aan de eucharistieviering.
In ons bisdom is er voor gekozen dat dit gebeurt wanneer het kind in het 2de leerjaar zit.
Het kind mag zich omringd weten door zijn ouders en de parochiegemeenschap wanneer het de stap met Jezus waagt.
Voor ouders is het een 'haltemoment' op de afgelegde weg in het gelovig opvoeden van hun kind.
Kinderen die hun eerste communie wensen te doen, moeten wel gedoopt zijn. Als dit niet het geval is, kan men bij de plaatselijke contactpersoon van de parochiekern de doop aanvragen. Dit gebeurt best zo snel mogelijk.
Natuurlijk dient uw kind op school ook de godsdienstlessen te volgen. De datum van de eerste communie vind je onder de knop ‘Kalender’.
Bij de inschrijving van hun kind in een gemeentelijke- of openbare basisschool maken ouders de keuze of het de lessen rooms-katholieke godsdienst zal volgen of niet. Als het antwoord daarop 'ja' is, zullen ze ten gepaste tijd via de godsdienstleerkracht uitgenodigd worden hun kind in te schrijven voor de parochiale voorbereiding op de 1ste communie.
Mijn kind wil zijn Plechtige Communie doen en gevormd worden?
In de volksmond overleeft de term 'plechtige communie' wel nog steeds, maar in deze viering gebeurt er zoveel meer. Het gaat in deze viering vooral om het hernieuwen van de doopbelofte door het kind zelf, gevolgd door de’ zalving met Gods Geest’ die je kind mag ontvangen in het sacrament van het vormsel. Na het doopsel en de eucharistie, is het vormsel het derde sacrament dat de geloofsgroei van een christen mag tekenen.
Uiteraard kan er geen sprake zijn van 'moeten'. Integendeel, het vormsel, en ieder sacrament, is een cadeau dat je aangeboden wordt, iets waarvoor je zelf kiest. Hoewel het in onze streek de gewoonte is om het vormsel te ontvangen als men in het zesde leerjaar zit, is het vormsel helemaal niet gekoppeld aan die leeftijd. Ook als volwassene kan je nog steeds het vormsel ontvangen.
Van de ouders wordt verwacht dat ze tijdig hun kind aanmelden voor het vormsel. Dit gebeurt op uitnodiging van de parochiekern, die daarvoor verschillende kanalen gebruikt; een brief via de godsdienstleerkracht, of de school, het parochieblad, het gemeentelijke infoblad, de website en in de weekendviering. Let wel; de catechistenploeg van een parochiekern gaat zelf niet actief op zoek naar vormelingen.
Anders dan bij de eerste communie wordt het vormsel niet voorbereid in nauwe samenwerking met de school. In principe ontvangt uw kind het vormsel dus niet in de kerk van de parochiekern waar de school van uw kind gelegen is, maar in de kerk van de parochiekern waar je woont en waar de vormselcatechese wordt georganiseerd.
In de meeste parochiekernen bestaat de voorbereiding uit verschillende catechesemomenten voor de kinderen, uit een aantal samenkomsten met de ouders en enkele vieringen waarin de ouders en kinderen samen worden verwacht.
Eens de voorbereiding gestart is, heeft elke kenrgroep in principe het recht om geen nieuwe kandidaten meer te aanvaarden. Er kan dan verwezen worden naar het vormsel van het volgende jaar. Het vormsel is immers niet aan een bepaalde leeftijd gebonden, en hoeft dus ook niet persé in de loop van het zesde leerjaar plaats te vinden.
Hoe bekom ik een uittreksel uit het doopregister?
Het opvragen van een uittreksel uit het doopregister behoort in principe tot de taak van de Pastorale Eenheid waarin de viering van het sacrament plaats heeft. Richt je vraag daarom tot het secretariaat van de pastorale eenheid, eventueel via de plaatselijke contactpersoon van je parochiekern en bezorg hen de plaats en de datum van je doopsel. De precieze datum van het doopsel vind je meestal terug in het trouwboekje van de ouders.
Toch vragen sommige parochies of scholen om er zelf voor te zorgen. Je moet je vraag dan richten tot de parochie(kern) waar de ouders woonden toen het kind werd gedoopt. Want, zelfs al vond het doopsel elders plaats, een doopsel wordt in principe altijd ingeschreven in het register van de parochie(kern) waar de ouders van het kind woonden op het moment dat het gedoopt werd.
Wij willen trouwen voor de Kerk!
Een kerkelijk huwelijk is steeds een bewuste keuze. Je doet het niet om je ouders of grootouders een plezier te doen, of omdat een kerkelijke plechtigheid toch wel feestelijker is, ...
Vinden jullie het beiden zinvol om jullie trouw voor God te bevestigen? Dan neem je best zes maanden vooraf contact op met de plaatselijke contactpersoon van je parochiekern.
Die zal ter voorbereiding van jullie huwelijksdossiers enkele gegevens noteren. Zij/Hij verwijst ook door naar de ‘huwelijksvoorbereiding’, die ingericht wordt door de Pastorale Eenheid. Op deze voorbereidingsavond willen wij, naast de nodige informatie, vooral ook enkele aspecten van het huwelijk aanreiken vanuit een eigentijdse christelijke visie. Na deze voorbereidende avond kunnen jullie een afspraak maken bij de priester of de diaken voor ‘de ondertrouw’.
Met hem kunnen jullie daarna ook de huwelijksviering verder bespreken.
Er is iemand ziek?
De ziekencommunie
In elke parochiekern zijn er mensen die regelmatig de heilige communie brengen aan wie ziek is, of aan wie door ouderdom niet in de mogelijkheid is om naar de kerk te komen. Ben je zelf ziek, of is er iemand uit jouw familie of omgeving die graag de communie zou ontvangen, neem dan contact met de plaatselijke contactpersoon van je parochiekern.
De ziekenzalving
In het sacrament van de ziekenzalving bidden we om kracht voor wie ernstig ziek is. Door de gebaren van handoplegging en zalving wil de priester aan de zieke mens Gods nabijheid tastbaar maken. Een ziekenzalving kan het best toegediend worden in aanwezigheid van familie en van hen die de zieke heel nabij zijn.
Jammer genoeg vernemen we als gelovige gemeenschap vaak te laat wanneer dit sacrament deugd had kunnen doen aan een zieke. Wanneer je iemand kent die ernstig ziek is en naar deze tekenen verlangt, kan je de naam doorgeven aan de plaatselijke contactpersoon van je parochiekern of je richten tot één van de priesters.
Een geliefde is overleden?
Een uitvaartdienst is gelovig afscheid nemen.
Wanneer iemand sterft kan in de kerk gelovig afscheid worden genomen van deze geliefde. Als standaardvorm geldt daarvoor in ons bisdom een Woorddienst, voorgegaan door een priester, een diaken, een pastoraal werkster of een gemandateerde gebedsvoorganger. Als de naastbestaanden om ‘geloofsredenen’ aandringen op een eucharistieviering dan zal dat niet geweigerd worden, op voorwaarde natuurlijk dat er een priester beschikbaar is. Om ‘geloofsredenen’ kan ondermeer betekenen dat de overledene en zijn familie regelmatig aan de eucharistieviering op zondag of tijdens de week deelnamen.
Tijdens een uitvaartliturgie in het kader van een Woorddienst wordt geen communiedienst gehouden. De verbinding tussen de uitvaartliturgie en de eucharistie wordt gemaakt tijdens een welbepaalde zondagseucharistie na de uitvaart. In Hemiksem is dat op de 1ste zondag van de maand, in Schelle op de 2de zondag en in Niel op de 4de zondag van de maand.
In de regel heeft de uitvaartliturgie plaats om 10u.
Een kerkelijke uitvaart is een uitdrukkelijk gelovig gebeuren, een viering waarin het gebed en het lied, het bijbelwoord en de geëigende symbolen bij het afscheid hun plaats moeten krijgen. Het is een gebeuren waarin sereniteit en ingetogenheid belangrijk zijn.
Gebruikelijk neemt de familie contact op met de begrafenisondernemer en worden dag en uur afgesproken na overleg met de plaatselijke contactpersoon van de parochiekern waar de uitvaartliturgie zal plaatshebben.
De voorganger neemt vóór de uitvaartdienst contact op met iemand van de familie voor een rouwbezoek; er kan dan iets over de overledene worden verteld, er worden afspraken gemaakt over het verloop van de viering, ... Mogelijk zijn er kinderen of kleinkinderen die een tekst willen brengen of zijn er bepaalde vragen of verwachtingen die kunnen verwoord worden?
Kan ik meewerken?
Zonder de kostbare inzet van vele vrijwilligers is niets mogelijk. Vrijwilligers zijn er nog steeds te kort. Dus neem a.u.b. contact op met de plaatselijke contactpersoon van je parochiekern of met iemand van het team en bespreek met hen je belangstelling en je mogelijkheden.
Je bent van harte welkom!
Een greep uit de vele mogelijkheden:
- Elk jaar opnieuw doen we beroep op de ouders van onze 1ste communiekantjes en vormelingen om de catechesewerking te ondersteunen.
- Wie kan de liederen aanleren aan de vormelingen of hen tijdens de vormselviering muzikaal begeleiden?
- We zoeken nog enkele mensen die, via een bezoekje aan ouders die hun kindje willen laten dopen, de uitnodiging bezorgen voor de voorbereidingsavond die aan het doopsel voorafgaat.
- We zoeken ook enkele jongeren, jongvolwassenen, voor de uitbouw van Jongerenpastoraal in onze Pastorale Eenheid.
- Wie wil zich vormen tot catecheet, tot gebedsleider, tot pastorale werk(st)er, tot diaken?
- Het mee zorgen voor het goede verloop van de uitvaartliturgie is een nobele taak, een werk van barmhartigheid. Je bent welkom.
- Kom als( jong) gehuwd paar meewerken in de huwelijksvoorbereiding, die in onze Pastorale Eenheid twee maal per jaar wordt georganiseerd.
- Je kan de kerngroep van je parochiekern komen versterken?
- Kunnen we beroep op je doen voor het oplossen van kleine technische problemen of voor het opknappen van klusjes?
- De redactieploeg van het parochieblad kan ook dringend versterking gebruiken.
- Misschien voel jij je wel geroepen voor het ontwerpen van onze nieuwsbrief, folders en/of flyers.
- Je kan tijdens de markturen op jouw gemeente de permanentie verzorgen in de kerk?
- Je muzikaal talent kan tot zijn recht komen door het oprichten en leiden van een kinder- of jongerenkoor.
- Als trouwe kerkganger kan je op zondag vanuit de eucharistieviering de communie brengen bij en langdurig zieke buur of een ouder iemand die zich niet meer naar de kerk kan verplaatsen.
- Kom de werkgroep Broederlijk delen en Welzijnszorg versterken.
- Ook voor het bedelen van folders of het uitdragen van berichten kan men nog mensen gebruiken.
- Iemand die nauwkeurig het verslag maakt van de vergaderingen van het team van de Pastorale Eenheid is meer dan welkom.
- Of misschien heb je zelf wel een idee?