Lichamelijke opvoeding tijdens de eucharistieviering | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Interdiocesane Commissie voor Liturgie

Interdiocesane Commissie voor Liturgie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Over de ICL Liturgische kalender Liturgische catechese Liturgische zang en muziek
      De eucharistie zingenLiedsuggesties Zingt JubilateAntwoordpsalmen voor de zondagsliturgie
      Aanvullingen missaal en getijdenboek Bijzondere vieringen Uitgaven van de ICL Liturgische suggesties Documenten Bisschoppenconferentie Nuttige links
Orante mozaïek

Lichamelijke opvoeding tijdens de eucharistieviering

Stijn Van den Bossche

Stijn Van den Bossche

icon-icon-blog
Gepubliceerd op vrijdag 26 februari 2016 - 13:25
Afdrukken
Onze kerkgemeenschap blijft over het algemeen te veel neerzitten: bij de pakken, en in de mis. Vandaar deze aanzet tot 'opstand' in de kerk.

Nergens in de wereldkerk en zelfs niet in Nederland (waar de gemiddelde leeftijd van de vierende gelovigen volgens het befaamde Kaski-instituut nog hoger ligt dan bij ons), lijkt het zo moeilijk om de lichaamshoudingen aan te nemen die de liturgie van ons vraagt.

Het hellend zitvlak

Het amen van het openingskruisteken of De genade en vrede vanwege God onze Vader, lijken het sein te geven om op onze stoelen neer te ploffen en verder als toeschouwers achterover te leunen. Wij zingen, of beter, wij zeggen (zingen is nog zo een miskende vorm van lichamelijkheid) het Eer aan God in den (extra) hoge ... vanuit zittende positie.

Voetbalsupporters gaan op hun stoeltjes staan als ze eer brengen aan hun helden, of breken die stoeltjes meteen af - wat weliswaar ook enigszins overdreven lijkt.

Andere fout zittende momenten zijn legio, omdat we bijna de hele tijd zitten terwijl we bijna de hele tijd zouden moeten staan. Zo zeggen we ook zittend de geloofsbelijdenis: het volkslied van Gods volk, oecumenewijd, dat we plechtig staande zouden moeten doen galmen zoals dat bij een volkslied hoort. En dan volgt de voorbede, of het gebed van de gelovigen: zou onze geloofsvader Abraham ook al zittend hebben gesjacherd bij God?

Bij de consecratie gaan we nog wel even staan. Maar wanneer de voorganger en diaken lichaam en bloed van de Heer hoog heffen en de doxologie weerklinkt die het hele hooggebed besluit - Door Hem en met Hem en in Hem zal uw Naam geprezen zijn, Heer onze God! - kijken wij alweer zittend toe, wat nooit recht kan doen aan onze innerlijke groei naar de communie.

En dan is er ook nog onze eigen Vlaamse variant van de Vatican wave.

Een lichte chronische hernia in mijn nek, uitstralend naar de rechterschouder, wijt ik aan de poging om elke zondag al zittend, over de hoge leuning heen (van vroeger, toen we ook nog knielden), de vrede van de Heer te rekken aan de medemensen achter mij.

Blijven zitten is clericaal

De beste manier om een Vlaming bij zijn nekvel te grijpen over zitten en staan in de mis, is hem te verwijten dat blijven zitten wanneer de voorganger staat, clericaal is. Dat hoort progressief Vlaanderen echt niet graag over zichzelf, maar toch is het zo! Immers, wij verrichten vanouds de eredienst allen samen in ons christelijk geloof, ja met alle mannen en zelfs ook vrouwen - dit overigens anders dan het traditionele jodendom en de islam, maar ik dwaal af.

De eigen rol van de priester is secundair ten opzichte van dit samen vieren van de gemeenschap. Dit betekent dat als de priester een goede reden heeft om te gaan staan, wij die ook hebben, samen met allen die zich in het koor kunnen bevinden. Van concelebranten, diakens, acolieten vinden we het normaal dat zij mee recht staan wanneer de celebrant gaat staan.

Als wij niet mee opstaan met de celebrant, herleiden we onszelf - op clericale wijze - tot toeschouwers bij een handeling die zich vooraan in het koor afspeelt, en waarbij wij alleen al door onze lichaamshouding niet betrokken zijn.

Alle verdere actieve deelname is dan helaas ten ondomme (geliefde uitdrukking van Stijn Streuvels in Leven en dood in den ast, een beklemmende novelle die de sfeer van sommige eucharistievieringen oproept).

Wat de priester kan, kunnen wij ook

Er is dus niets moeilijks aan de regels voor het staan en zitten. Als je de geloofsgemeenschap wil uitleggen wanneer te zitten en wanneer te staan, hoef je maar één regel te geven: doe het zelfde als de priester die voorgaat. Je hoeft dus niets te onthouden! In de hele viering is slechts één uitzondering op deze regel: bij de bereiding van de gaven staat de priester, en blijven wij zitten. Maar met het Bid dan, broeders en zusters betrekt hij ons opnieuw bij het gebed, en vieren we opnieuw samen, en in dialoog. Al staande.

Mag ik bij dit punt tenslotte nog toevoegen dat de gemiddelde leeftijd van onze priesters hoog is, en dat we van hen verwachten dat zij wél staan, de lastige orante houding aannemen en zingen, en dit alles langdurig en soms tegelijkertijd? Klopt het dan wel dat we zitten omdat onze gemeenschappen verouderen? Is het staan zo lastig, en zijn wij niet met zitten begonnen toen onze gemeenschappen nog jonger waren? En geheel vanzelfsprekend: wie echt een fysiek ongemak ervaart bij het staan, mag natuurlijk de hele tijd zitten, zelfs ook de priester!

Sint-Baafskathedraal Gent. © Persdienst bisdom Gent

Start-to-stand

De veertigdagentijd is een geschikt moment om dit te thematiseren voor de hele gemeenschap. Het is immers de tijd bij uitstek waarin wij (opnieuw) christen proberen te worden, en geloof het of niet: ook de passende lichaamshouding in de viering kan daarbij helpen. In deze sterke tijd kan men ook hierin een nieuwe aanvang maken, en kan de diaken, de lekenassistent of de priester aanwijzingen geven overeenkomstig hetgeen in het missaal bepaald is.

Het paastriduüm, de paasviering, de feestelijke paastijd of de vernieuwing in de Geest van Pinksteren vormen geschikte momenten voor deze start-to-stand.

En gaat de liturgische werkgroep over 3 vergaderingen filibusteren, dan kan nog steeds het opnieuw aanvangen van de groene tijd door het jaar een goed startpunt vormen. U heeft, kortom, geen excuus.

De nodige liturgische ‘aanwijzingen’ kunnen los van zinnige verdere uitleg bijna herleid worden tot 1 betreffende staan en zitten: Doe zoals de voorganger.

Wel zal er aanvankelijk telkens aan herinnerd dienen te worden: in mijn gemeenschap gingen sommige mensen nog 2 jaar lang zitten na de vredeswens en werden ze telkens met een vriendelijk gebaar aangemaand om opnieuw met de omstanders te gaan staan om het Lam Gods toe te zingen. En misschien zijn er ook halsstarrige zittenblijvers: ach, mogen zij desondanks rusten in vrede.

Actieve deelname

Een wat aarzelend gelovige man die naar mijn inschatting vooral meekomt naar de viering om zijn echtgenote te behagen, wat op zich een secundaire motivatie is die de Heer ongetwijfeld goed rekent, schreef me argeloos dit:

Nu ken ik ook de reden voor al dat ge-sta. Persoonlijk vind ik het altijd moeilijk, dat zal dan wel te maken hebben met het traditionele meemaken van de eucharistie als toeschouwer. Het is precies die klik naar het actief deelnemen die telkens inspanning vraagt.

De weerstand die deze man ervaart, bewijst de kracht van de lichaamstaal: het staan zet ons aan tot actieve deelname aan de viering, desnoods tegen onze spontane neiging in!

Bovenstaande tekst is een ingekorte weergave van een artikel dat Stijn Van den Bossche schreef in het nieuwste nummer van het liturgisch tijdschrift Zacheüs, Thuiskomen in de liturgie. Ontdek hier hoe je je kan abonneren of een afzonderlijke aflevering kan bestellen.

Gepubliceerd door

Interdiocesane Commissie voor Liturgie

Meer

Kerk in Vlaanderen
Blog
Eucharistieviering
lichaamshouding
gebaren
delen van de eucharistie

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Sint-Gertrudiskerk, Wetteren © Portretmaker
readmore

Waarom gezongen liturgie goed is voor kinderen

icon-icon-artikel
grote kerken, weinig mensen © Pixabay
readmore

Een Afrikaanse student over onze liturgische praktijk

icon-icon-artikel
Het evangelieboek symboliseert de hele heilsgeschiedenis, met als hoogtepunt het mensgeworden Woord van God: Jezus Christus.
readmore

Intredeprocessie en evangelieprocessie

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook