De Sint-Gertrudiskerk van Beverst is een bouwwerk met een dubbele betekenis. Het is een gebouw, waarin elke steen belangrijk en onvervangbaar is. Anders stort het bouwwerk in zal je zeggen. Maar het is ook een bouwwerk als gemeenschap. Want elke steen is neergelegd door een inwoner uit Beverst en Schoonbeek. De toenmalige pastoor E.H. Corthals wilde geen toelagen voor zijn kerk, niet van de gemeente, niet van de provincie, niet van de staat. Hij wilde alles bekostigen met arbeid van zijn parochianen, milde bijdragen en giften van weldoeners. Tijd dus om een korte geschiedenis te schetsen van de Sint-Gertrudiskerk die binnenkort haar kerkwijdingsfeest viert.

De eerste kerk van Beverst, zeg maar kapel, werd vermoedelijk opgericht in de elfde eeuw. Het was een hulpkapel welke afhing van de kerk van Hoeselt. Deze kerk zou gesticht zijn ter ere van Moeder Maagd der Armen en de heilige Gertrudis. Veel rechten had deze kerk niet want die zaten bij de moederkerk van Hoeselt. Dit hield in dat alleen de pastoor van Hoeselt het H. Oliesel mocht toedienen en dat alle kinderen in Hoeselt moesten gedoopt worden. Er was dus geen doopvont in de kerk van Beverst, deze kwam er pas in 1835.
In 1801 (vlak na de Franse revolutie 1789-1799) kwam er verandering. De kapel van Beverst werd gescheiden van de moederkerk en bij de kerk van Munsterbilzen gevoegd en dit tot ieders ongenoegen. Beverst had met Munsterbilzen geen betrekkingen en er waren geen fatsoenlijke verbindingswegen, waardoor het verkeer, vooral in de winter haast onmogelijk was. Zo werd de kapel van Beverst in 1805 verbonden aan de kerk van Bilzen.
Na de onafhankelijkheid van ons land in 1830 zat er weer een verandering aan te komen. In 1834 werd de kapel van Beverst gescheiden van Bilzen en werd ze zelfstandig. Er werd een eigen kerkfabriek aangesteld en er kwam eindelijk een doopvont. Op 11 april 1837 werden de gehuchten Spurk, Holt, Laar, Eik, Heesveld en Schoonbeek van de parochie Bilzen losgemaakt en bij Beverst gevoegd, ook een gedeelte van Hoeselt werd aan Beverst geannexeerd.
In 1839 werd het oude kerkje afgebroken en er werd begonnen aan de bouw van een nieuwe kerk ook weer tussen de huidige Beverststraat, de Zonhoevestraat en de Winterbeek. In 1840 was het kerkgebouw klaar. In februari 2017 ontdekken archeologen, tijdens rioleringswerken in de Zonhoevestraat, de funderingen van deze eerste kerk van Beverst.
Intussen groeide de bevolking van Beverst aan en er werd besloten een nieuwe kerk, de huidige kerk, te bouwen. Op 30 maart 1897 begon men met de bouw van die nieuwe kerk aan de overzijde van de Beverststraat. De eerste steenlegging had plaats op 1 juni 1897. Op 17 september 1898 werd de kerk gezegend door deken Demeersman van Bilzen en op 22 mei 1900 werd de kerk geconsacreerd door mgr. Doutreloux, bisschop van Luik. Deze kerk werd bekostigd met milde bijdragen en arbeid van de parochianen en weldoeners, zonder toelagen van de openbare besturen.
Verschillende meubels en beelden van de oude kerk werden in de nieuwe kerk geplaatst. De familie de Renesse schonk een mooie communiebank en ook het Sint-Gertrudisaltaar, dat zich bevindt aan de rechterkant in de huidige kerk. Op 11 december 1955 werd een nieuw orgel ingezegend. In 1949 werd voor het eerst de centrale verwarming in werking gesteld, eerst met steenkool, in 1966 met mazout een vanaf 1984 met aardgas.
In de toren hangen drie klokken, de kleine klok van 1626 is de oudste en afkomstig uit de oude kerk. De grote klok uit 1867 werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter weggenomen. De huidige grote klok kwam na de oorlog in de plaats. Zij werd op 24 oktober 1948 gewijd. Op 21 juni 1975 werd een tweede grote klok gewijd, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de kerk. Samen met deze klok werd een automatisch torenuurwerk geplaatst met een verlichte wijzerplaat.