Kapel in Butsel | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Welkom Een vierende gemeenschap Plaatselijke geloofsgemeenschappen Belangrijke levensmomenten Ons geloof verdiepen Ons geloof actief beleven Jongeren Kerk & Leven Wie is wie De zoneploeg De zoneraad De plaatselijke contactpersonen De kerkfabriek Parochiezaal Foto's Info voor medewerkers Facebook Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Kapel in Butsel

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 31 augustus 2020 - 16:43
Afdrukken

Butsel – Sterrebornestraat - Kapel O.-L.-Vrouw van Sterreborne, gebouwd in 1894 op een vroegere middeleeuwse kapel.

De oudste vermelding van de kapel van de Sterreborne stamt uit de "Brabantia Mariana" uitgegeven in 1632 door Augustinus Wichmans. Nadien wordt ze verschillende keren vermeld en vindt men notities over over herstellingen en verbouwingen. In 1890 besluit pastoor Van Beveren de oude kapel te slopen en ruimt plaats voor een neogotische kapel. Ze werd ingewijd op 3 april 1894. In de periode 1929-1932 krijgt de kapel onder impuls van pastoor Karel Legrand gebrandschilderde ramen gemaakt door de glazenier Fritz Roderburg. Tussen 1962 en 1968 vinden een aantal grondige verbouwingen plaats waaronder dakwerken, het aanleggen van het park rondom de kapel, een nieuw altaar. Ter gelegenheid van het eeuwfeest in 1994 is de kapel herschilderd en werden de offerkaarsen naar de doopkapel verhuisd.

Het summiere parochiearchief bevat geen datum van de instelling van de ommegang rond de Sterrebornekapel. Maar al mensengeheugens lang zijn er de jaarlijkse ommegangen. Tweemaal in het jaar, trekt naar aloude traditie, een processie rond de Butselse kapel. Vier vrouwen dragen het genadebeeld van Maria driemaal rond de kapel, gevolgd door de pastoor die de monstrans met een gewijde hostie draagt, omringd door mannen met flambouwen en daarna volgen de andere gelovigen. Om de continuïteit te behouden heeft men zich moeten aanpassen. Het was vroeger traditie dat het genadebeeld gedragen werd door vier maagden uit Butsel, jonge vrouwen die nog geen man bekenden, naar het voorbeeld van Maria de Moeder Maagd. Vroeger was het een eer om het genadebeeld te mogen ronddragen. De doordravende secularisering heeft tot aanpassingen genoodzaakt. Het godsdienstonderwijs van thuis uit en in de school heeft een andere invulling gekregen, dan die van de generatie, geschoold met de Mechelse catechismus. De belangstelling en de eer om te mogen dragen is kleiner. Nu dragen vier vrouwen uit de pastorale zone Sjalom het beeld. De monstrans wordt door de priester of diaken gedragen en ook de mannen met de flambouwen hebben hun wortels in de verschillende parochies van de zone. De ster uit de legende heeft bijgevolg een andere invulling, ze verenigt de verschillende gelovigen uit de pastorale zone en nodigt hen uit een Kerk in beweging te zijn.

tekst: Alfons Nijs en Bettie Geelen

Andere kapelletjes in Butsel

Butsel kent weinig kapelletjes maar of ze heel groot zijn of heel klein, ze zijn prachtig. We kennen natuurlijk de grote Sterrebornekapel en haar geschiedenis. Maar het kruisbeeld achter de kapel was me niet bekend. Bij elke processie rond de kapel met Beloken Pasen en op 15 augustus wordt er halt gehouden voor lofzang en litanie.

Het Onze Lieve Vrouwbeeld met kindje Jezus en de roze bloemen boven de bronkapel is de moeite om eens aandachtiger te bekijken.

Het derde "pareltje" vind je in de Kapelstraat.

In de Smidveldstraat aan de eik staat een kaarsje en beeldje. Er is er niet echt een kapelletje maar je voelt dat dit een ideale plek is voor een kapelletje. Alle kenmerken zijn er: een kruispunt, een boom, een bank en een stilteplek. Zoals je op de foto kan zien zijn er mensen die daar net zo over denken. Als ik een mooi kapelletje vind dan kom ik het er hangen. Mocht er iemand een (Regnum Mariae) kapelletje weg doen. Ik kom het kopen en onderhouden. Beloofd!

In de Pastoriestraat vind je nog 3 Regnum Mariae kapelletjes dat maakt nu voorlopig 14 van deze kapelletjes in de pastorale zone Sjalom Boutersem.

Karin Plattau

Terug naar overzicht

Kapel O.-L.-Vrouw van Sterreborne © Karin Plattau
O.-L.-Vrouw van Sterreborne © Karin Plattau
hulde aan OLV van Sterreborne © Martine Derden
Glasraam dat verwijst naar de mythe van O.-L.-Vrouw van Sereeborne © Christel Nijs
De bron © Karin Plattau
Een kapelletje in de ... Kapelstraat © Karin Plattau
Smisveldstraat detail © Karin Plattau
Smisveldstraat © Karin Plattau
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook