Kapelletjes in Roosbeek | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Welkom Een vierende gemeenschap Plaatselijke geloofsgemeenschappen Belangrijke levensmomenten Ons geloof verdiepen Ons geloof actief beleven Jongeren Kerk & Leven Wie is wie De zoneploeg De zoneraad De plaatselijke contactpersonen De kerkfabriek Parochiezaal Foto's Info voor medewerkers Facebook Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Kapelletjes in Roosbeek

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 5 juli 2022 - 9:26
Afdrukken

Roosbeek telt (minstens) 19 kapelletjes en 2 grotten.

In Roosbeek is de kapel van O.-L.-V. ten Bloede op de Leuvensesteenweg nr.148 de bekendste.

De kapel van St.-Brigitta van Kildare (Ierland) vinden we in de Groenstraat. Zij was de patrones van de Roosbeekse melkerij die in 1900 werd gebouwd en naar haar genoemd: melkerij St.-Brigitta.
Schuin tegenover deze kapel staat het mooi Lourdesgrotje bij het huis van de 94 jarige Maria Socquet.

In Roosbeek vinden we opvallend enkele andere heiligen dan Maria in de kapelletjes: de H. Anna en de H. Antonius. In het boek "Legendarische en vroom Hageland" staat op blz. 76 het volgende:
"Het Sint Anna kapelletje, in de Moffelstraat, is opgericht in 1878 ter ere van Sint Anna. Ze wordt aanroepen door toekomstige moeders voor een voorspoedige bevalling. Tegenover de bidplaats ontspringt de Sint Anna-bron (thans overwelfd). Vroeger stond er een beeldje boven de bron. Aan het water werd een bijzondere kracht toegeschreven. De bewoners van de omgeving maakten in periodes van droogte steeds dankbaar gebruik van het water. Op het einde van de 19de eeuw, onder pastoor Defilet, kent de godsvrucht tot de H. Anna een zeer grote bloei. In groepjes doet men gedurende negen dagen na 26 juli de Sint-Anna weg. Van aan de (verdwenen) pomp - vermoedelijk uit 1875 - voor de kerk, gaat men langs het kapelleke. De tocht eindigt met driemaal rond de kerk te gaan. Onderweg komt men langs zeven kleine nisjes met Sint-Annabeeldjes in de gevel van huizen of schuren."
Ik kon op dat traject echter slechts 2 niskapelletjes ontdekken waarvan één zonder beeld.

Op de Oude baan zijn veel huiskapelletjes.
Ter hoogte van nr. 134 is er één dat gezet is als dank voor de genezing van José Deputter, geboren in 1947, die op 9 jarige leeftijd wel een jaar lang in het sanatorium van Kraainem moest herstellen van een longaandoening.  Er zijn ongeveer drie dezelfde niskapelletjes in huizen op de Oude Baan, gebouwd eind jaren '50 begin jaren '60.
Paula Vanhellemont uit de Groenstraat nr. 130 vertelde me dat pastoor Albert Heps - die in 1955 de Chirojongens oprichtte - graag had dat in elke straat een kapelletje stond. Dit initiatief werd ondersteund door burgemeester Emile Costermans, vertelt nicht Maria Costermans. Paula heeft dat van haar straat al twee keer gered en op haar eigendom geplaatst.
Raymond Boon mailt: “In het Mariajaar 1954 werden in Roosbeek 4 staakkapelletjes opgericht door pastoor Albert Heps.”

Spoorwegstraat O.-L.-V. van Banneux naast 2de huis rechts.
De buurvrouw, Christine Beylemans mailt “Het is er sinds 2 maanden niet meer. Het was een klein kapelletje in glas met hemelsblauw geschilderde houten omlijsting. Daarvoor een blauwe plank met twee vaasjes kunstbloemen. Zolang Nieke, gehuwd met Germaan Laermans, leefde zorgde zij voor het onderhoud. Het stond op hun eigendom. Tijdens de meimaand kwam pastoor Heps een avond langs om er samen een Rozenhoedje te bidden. Dan werd het kapelletje opgesmukt en werden er heel veel meiklokjes gezet. Na de dood van Nieke, eind jaren zeventig, deden mijn ouders dat. Ieder jaar organiseerde pastoor Heps (een zeer gewaardeerde persoon) samen met Nieke een bedevaartdag naar Banneux. Ieder jaar zat de bus bomvol! ”

Lubbeeksestraat t.o.v. de Merelstraat: O.-L.-V. van Lourdes. Patsy Sevenants wist te vertellen dat men hier in de jaren '80 een rozenkrans kwam bidden als er iemand erg ziek was of op sterven lag.
Groenstraat nr. 130 O.-L.-V. van zeven Smarten.
Oude Baan, hoek Zavelstaat O.-L.-V. van Altijddurende Bijstand.
In de maand mei werd iedere maandag een rozenkrans gebeden bij een van deze 4 kapelletjes. Toch fijn dat er mensen zijn die zorgen voor dergelijke wegkapelletjes.

Wist je trouwens dat de gemeente ooit een wandeling 'Kruisen en kapellen' van 14 km heeft uitgestippeld? Daarin werden de kapellen verdeeld in 6 categorieën:

  • wegkapelletjes
  • veldkapelletjes
  • boomkapelletjes
  • huiskapelletjes
  • staakkapelletjes
  • kerkhofkapelletjes

Tegen de muur van het koor van de kerk vinden we de grafsteen van Rudolfus de Novarra, eerste heer van Roosbeek. Aan dezelfde muur bevindt zich een nis met de Piëta (een votiefbeeld).

In de pastorietuin, tegen de achterzijde van de pastorie vinden we een grotje.
Hierbij geeft Raoul Vandersmissen volgende info:
Volgens de "overlevering" zou het grotje achteraan de pastorie rond 1965 door pastoor Heps zelf gebouwd zijn. Wat er uiteindelijk met het grotje zal gebeuren, weten we nog niet, vertelt Raoul die, voor de foto, het Mariabeeldje nog even terug plaatste. Dat hangt af van welke aanpassingen er tijdens de renovatie aan de oostgevel van de pastorie nog moeten uitgevoerd worden.

Kapelletje in de Kolemveldstraat
In het boek "Oudstrijders vertellen 1940 - 1945" van Aloïs Stillaert staat hierover:
"Op woensdag 6 september 1944 worden door het Parket van Leuven 3 personen van de Gerechtelijke Politie, nl. Poelmans Richard, (31 jaar) officier en twee inspecteurs, Vandeplas Félix (45 jaar) en Vangindertael Gustaaf (30 jaar) naar Tienen gestuurd om een onderzoek te openen naar de drievoudige moord die op 9 augustus 1944 gepleegd werd aan het Martelarenplein. Op de grens tussen Roosbeek en Kumtich werden ze door terugtrekkende Duitsers tegen gehouden. De Duitsers hadden in hotel ‘Castel Pic’ een commandopost ingericht. De drie moesten er voor een geïmproviseerde krijgsraad verschijnen en werden onmiddellijk ter dood veroordeeld, wegens het dragen van wapens. Zij moesten te voet terugkeren naar Roosbeek, onder dwang, en aangekomen in het Kolemveld werden ze koelbloedig neergeschoten." (einde citaat)

Sint-Antoniuskapelletje op de hoek van de Spoorwegstrraat en de Leuvensesteenweg
Ik kreeg van de eigenares van het zeer verzorgde St.-Antoniuskapelletje een berichtje.
“Het is een ontwerp van architect Stas uit Tienen. Het kapelletje is gebouwd in 1950 door haar vader Louis Beylemans (postmeester van Roosbeek) samen met het huis nr. 5, als dank voor de bescherming, geboden tijdens de aftocht van het Duitse leger. Christine Beylemans zou uiteraard graag het originele (gestolen) beeldje terugvinden omwille van de emotionele waarde. Ze is van plan om dan het kapelletje te laten renoveren en het opnieuw te laten inwijden. Haar vader had, net zoals zijzelf, een grote verering voor St.-Antonius. Ter ere van haar vader brengt ze, samen met haar dochter, nog jaarlijks een bezoek aan de graftombe van de H. Antonius in de kathedraal in Padua.”
In 2022 heeft Christiane Beylemans gezorgd voor een nieuw beeldje van St. Antonius en het kapelletje opgesmukt. Het wordt ingewijd op 21 juli om 14 uur. Daarna is er tijd, bij een hapje en een drankje, voor een gezellig samenzijn en babbel..
Van harte welkom!

Op de Valkenberg nr. 50 vinden we een kapelletje dat pastoor Heps in 1962 te klein vond. De familie Gilis plaatste er het zelfde jaar een groter.

Tot slot het kapelletje in de Groenstraat nr. 62 hoorde aanvankelijk bij nr. 52.

Karin Plattau

Terug naar overzicht

Hoek Oude Baan Zavelstraat © Karin Plattau
Moffelstraat © Karin Plattau
St. Anna © Karin Plattau
Kapelletje in het Coolemveld © Karin Plattau
Groenstraat 36 © Karin Plattau
Lubbeeksestraat © Karin Plattau
St. Antonius Groenstraat 106 © Karin Plattau
Groenstraat 130 © Karin Plattau
St.Antonius Leuvensesteenweg 49 © Karin Plattau
St.Antonius Leuvensesteenweg 49 - nieuw beeldje © Karin Plattau
Leuvensesteenweg 165 © Karin Plattau
Grot in de pastorietuin Lubbeeksestraat 13 © Karin Plattau
Oude Baan 68 © Karin Plattau
Oude Baan 87a © Karin Plattau
Oude Baan 100 © Karin Plattau
Valkenberg 50 © Karin Plattau
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook