Zaterdag 18 december om 19 uur wordt een afvaardiging van onze pastorale eenheid Heilige Familie Bilzen in Tongeren verwacht om het vredeslicht op te halen. Tot kerstavond zal die kaars brandend gehouden worden in de kapel bij pastoor Tony.
Op kerstavond wordt het vredeslicht, hét vredessymbool, om 18.30 u. in de kerk van Beverst en diezelfde avond ook in de nachtmis om 10.30 u. in de kerk van Bilzen binnengebracht. De aanwezigen kunnen die avond al een vredeslicht in de vorm van een mooie kaars mee naar huis nemen.
Tijdens de kerstdagen zullen de kerken van Bilzen, Munsterbilzen, Sint-Jozef en Beverst geopend zijn. Ieder die het wenst kan dan een vredeslichtje mee naar huis nemen.
Het vredeslicht reist ondertussen de wereld rond en wil een teken zijn van hoop, vrede, verdraagzaamheid en verbondenheid. Met het vredeslicht willen we elkaar warmte, vreugde, licht en hartelijkheid schenken door het lichtje uit te dragen bij onze buren, onze familieleden, onze vrienden zodat dat ene kleine vlammetje een spoor van warmte en verbondenheid trekt doorheen heel onze parochiefederatie.
Warmte
In moeilijke omstandigheden kunnen we op een bescheiden manier toch de warmte van het vredeslicht doorgeven aan elkaar. We zijn solidair met de zovelen die ook niet uitgebreid kunnen samenkomen. We zijn solidair met zovele mensen die met de dag meer gefrustreerd geraken omdat ‘het gewone normaal’ nog altijd niet kan. We zijn solidair met de zieken en de mensen in de wzc’s die op hun enkele vierkante meters moeten blijven leven met geen of beperkt bezoek. We zijn vooral solidair met het ziekenhuispersoneel en het zorgpersoneel die boven hun krachten werken. Ik weet niet of het jou is opgevallen maar bij de eerste golf werden die mensen helden/heldinnen genoemd, ondersteund met avondlijk handengeklap, spandoeken en witte vlaggen aan de vensters. Nu niets van dat alles. Zijn we het weer allemaal vergeten? Wat zijn mensen kort van geheugen.
Daarom nodigen wij u uit op 18 december in de Tongerse basiliek om er de gebedswake van 19 uur bij te wonen met een witte sjaal of doek om als teken van solidariteit. Wit is trouwens de kleur van de vrede.