Kerstbezinning | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Kerstmis

Kerstbezinning

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 24 december 2020 - 14:05
Afdrukken

Kerstmis

25 december 2020

 

De Redder geboren

Het vieren van Gods Zoon in ons midden kent – liturgisch gezien – verschillende aspecten. Met Kerstmis wordt dat in drie vieringen uitgewerkt.

In de nachtmis staan we stil bij het intieme gebeuren van het kind van Maria, de geboorte van het Kind, Zoon-van-God. Deze geboorte is Gods antwoord op het reikhalzend verlangen van mensen, het verlangen naar een Redder, de Mens-van-God die een doorbraak brengt én mensen de kracht en het perspectief geeft om met de hulp van Boven deze aarde opnieuw in te richten.

De eucharistie die op het tijdstip van de ‘dageraad’ gevierd wordt, zal de nadruk leggen op het ‘aan het licht komen’ van de Redder, van de Heiland. Hij is bestemd voor het volle licht. Terwijl de nachtmis nog het karakter van de intimiteit van de nacht bevat, gaat het in deze viering om het verlaten van de duisternis en het verwelkomen van het licht: Sol justitiae, de Zon der gerechtigheid. We vieren dit in de komst van de nieuwgeboren Heer.

En dan is er nog de dagmis. In deze viering wordt het mysterie van de Menswording ten volle uitgewerkt. God spreekt tot ons door zijn Zoon: het Woord is vlees geworden. God heeft zijn tent opgeslagen onder ons, in een beschadigde wereld die zoekt naar wegen om met de pandemie om te gaan. Het is nodig om perspectief te houden in zo’n situatie. De diepere betekenis van Kerstmis wordt in deze viering uitgewerkt: het Woord van God klinkt en is vlees geworden, het Licht verdrijft de duisternis. Zó redt God de mensen.

Kerstmis

Focus

De Kerstboodschap vertelt en zingt van een God die naar mensen komt. Hij komt naast ons staan, deelt in alles ons leven.

Het Kerstverhaal moet niet alleen gelezen worden als een beschrijving van Jezus’ geboorte en omringende gebeurtenissen. Ook in Lucas 2 is de pijn van menselijk lijden te voelen, onder meer in de verplichting, de dwang die Augustus oplegt, de situatie waarin Jezus ter wereld komt, de uitgestotenheid van mensen zoals de herders. In die wereld vol pijn klinkt het hoopvol dat God ons daarin niet alleen laat. Jezus’ geboorte is teken van een betrokken en bewogen God.

De lezingen gaan over de wereldwijde betekenis van Gods heil.

Gods licht in ons midden ... Gods trouw is onvoorwaardelijk en zijn redding is bedoeld voor iedereen die het horen wil, die open staat voor het Woord. Dit Woord komt tastbaar onder ons aanwezig in een mens, Jezus van Nazareth. Hij is het teken van het nieuwe verbond van God met de mensen. In Hem wordt het goddelijke en het aardse met elkaar verenigd. De start van een nieuwe toekomst waar geen plaats meer is voor duisternis. Gods licht, dat onder ons gekomen is in de persoon van Jezus, kan zichtbaar worden in onszelf wanneer wij Hem aanvaarden en ons inzetten om zijn woord, zijn licht te verspreiden. Zalig Kerstmis.

Kerstmis

Begroeten van het Licht

We zijn blij als de zon schijnt, we verwelkomen binnenkort de eerste schuchtere zonnestralen in de lente. Wat zou ons leven zijn zonder zonlicht? Zonder groeikracht? Met gebrek aan energie en positiviteit? Jezus zegt als Hij zich bekend maakt: ‘Ik ben het Licht’ Wat is daarop ons antwoord? Laat het ons koud? Of richten we ons naar Hem?

Laten we Jezus dan begroeten met Kerstmis als welkome gast op aarde onder de mensen van hier en heel ver, van nu en in oude tijden.

Dat God naar ons toekomt in een kwetsbaar mensenkind ... Of de hemel even de aarde raakt ... Duizendmaal dank dat Hij bij ons wil zijn!

Misschien heb je de Adventskrans nog staan met de brandende kaarsen. Plaats dan in het midden een mooie witte kaars en steek die aan. Of ontsteek die kaars aan de kerststal.

Licht van Kerstmis

En we bidden:

Wij eren U, God, omdat Gij onder ons
– het volk dat wandelt in het donker –
een licht hebt doen opgaan
in de geboorte van uw Zoon Jezus –
Licht uit Licht.
Dat het licht dat wij nu ontsteken
ons van binnen verlicht
zodat wij helder en oprecht
uw boodschap van nieuwe geboorte
mogen uitdragen.
Zo bidden wij U door Christus,
onze Heer. Amen.

We openen de Schrift

Eerste lezing: Jesaja 52, 7-10 (dagmis)

Hoe liefelijk op de bergen de voeten van de vreugdebode, die vrede meldt, goed nieuws verkondigt, die heil komt melden, die zegt tot Sion: Uw God regeert! Hoort! Uw torenwachters verheffen hun stem, zij jubelen tegelijk want zij zien, oog in oog, de terugkeer van de Heer naar Sion. Barst los in jubel, allen samen, puinen van Jeruzalem, want de Heer heeft zijn volk getroost; Hij heeft Jeruzalem verlost. De Heer heeft zijn heilige arm ontbloot voor de ogen van alle volkeren; en alle grenzen der aarde hebben het heil van onze God aanschouwd.

Gedachte bij de lezing

De postbode is laat vandaag, zei ze tegen de buurvrouw terwijl ze hun container aan de straat zetten. Ze verwachtte een goede tijding van iemand. Vandaar haar ongeduld. Zo kan een bode een goede tijding brengen, terwijl een bepaalde vensterenvelop op de mat tot minder enthousiasme leidt. Een bode met een minder plezierige boodschap zie je moeizaam de berg op komen. Brengt hij een blijde tijding dan zie je hem zingend afdalen van de berg. De bode van vandaag, Heer, komt hoog uit de bergen. Hij komt met een boodschap van vrede en vrijheid. De engelen zingen erover. De herders hebben het al eerder vernomen. De groten der aarde komen pas over veertien dagen. De bode heeft de boodschap overal gebracht, Heer, en toch zijn velen niet gekomen. Ze hadden zoveel andere dingen te doen en daardoor was de boodschap in de vergetelheid geraakt. Bovendien, zo stond onder aan de brief die de bode bracht, vrede en vrijheid worden niet vanzelf geboren. Nee, Heer, we moeten daar zelf voor in beweging komen. Alleen als we mens zijn voor een ander mens ontstaat er vrede. Mag ik een bode zijn die deze goede tijding brengt. Dan is Hij niet voor niets geboren.

Antwoordpsalm: Psalm 96 (nachtmis)

Heden is ons een Redder geboren, Christus, de Heer.

Zingt voor de Heer een nieuw gezang.
Zingt voor de Heer, alle landen.
Zingt voor de Heer en verheerlijkt zijn Naam,
verkondigt zijn heil alle dagen. Refrein

Meldt aan de naties zijn heerlijkheid,
zijn wondere daden aan alle volken.
Dan straalt de hemel en jubelt de aarde,
de zee neuriet mee met al wat daar leeft. Refrein

De velden zwaaien met al hun gewassen,
de woudreuzen buigen hun kruin.
Zij juichen de Heer toe omdat Hij komt,
Hij komt als koning der aarde. Refrein

Rechtvaardig zal Hij de wereld regeren
de volkeren eerlijk en trouw. Refrein

Evangelie: Lucas 2, 1-20 (nachtmis en dageraadsmis)

In die dagen kwam er een besluit van keizer Augustus, dat er een volkstelling moest gehouden worden in heel zijn rijk. Deze volkstelling vond plaats eer Quirinius landvoogd van Syrië was. Allen gingen op reis, ieder naar zijn eigen stad, om zich te laten inschrijven. Ook Jozef trok op en omdat hij behoorde tot het huis en geslacht van David, ging hij van Galilea, uit de stad Nazaret, naar Judea: naar de stad van David, Bethlehem geheten, om zich te laten inschrijven, samen met Maria, zijn verloofde, die zwanger was. Terwijl zij daar verbleven brak het uur aan waarop zij moeder zou worden; zij bracht een zoon ter wereld, haar eerstgeborene. Zij wikkelde Hem in doeken en legde Hem neer in een kribbe, omdat er voor hen geen plaats was in de herberg. In de omgeving bevonden zich herders die in het open veld gedurende de nacht hun kudde bewaakten. Plotseling stond een engel des Heren voor hen en zij werden omstraald door de glorie des Heren zodat zij door grote vrees werden bevangen. Maar de engel sprak tot hen: ‘Vreest niet, want zie, ik verkondig u een vreugdevolle boodschap die bestemd is voor heel het volk. Heden is u een Redder geboren, Christus de Heer, in de stad van David. En dit zal voor u een teken zijn: gij zult het pasgeboren kind vinden in doeken gewikkeld en liggend in een kribbe.’

Glasraam in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen

Opeens voegde zich bij de engel een hemelse heerschare; zij verheerlijkten God met de woorden: ‘Eer aan God in den hoge en op aarde vrede onder de mensen in wie Hij welbehagen heeft.’

Zodra de engelen weer van hen weggegaan waren naar de hemel, zeiden de herders tot elkaar: ‘Komt, laten we naar Bethlehem gaan om te zien wat er gebeurd is en wat de Heer ons heeft bekend gemaakt.’ Zij haastten zich erheen en vonden Maria en Jozef en het pasgeboren kind, dat in de kribbe lag. Toen ze dit gezien hadden, maakten ze bekend wat hun over dit kind gezegd was. Allen die het hoorden stonden verwonderd over hetgeen de herders hun verhaalden. Maria bewaarde al deze woorden in haar hart en overwoog ze bij zichzelf. De herders keerden terug terwijl zij God verheerlijkten en loofden om alles wat zij gehoord hadden; het was juist zoals hun gezegd was.

Kerstnacht

Gedachte bij het evangelie

Er waren twee beesten in de stal, een os en een ezel. Niet bepaald opwekkende namen. Het zal je maar gezegd worden: wat ben je toch een os of: je bent een grote ezel. Maar toch, ze stonden vredig samen te vreten uit hun voederbak. Even kwam er onrust in de stal. Een jongen en een meisje zochten onderdak. Even klonk er gezucht en gekreun, en toen verplaatste de jongen de os en de ezel. In de voederbak legde hij het pasgeboren kindje. De os en de ezel kwamen nieuwsgierig kijken en bliezen hun warme adem over het kind. Wat mooi dat Hij in een voederbak lag. Zijn leven zou erop gericht zijn om aan velen voedsel te geven. Voedsel in alle opzichten. Zo heeft Hij aan velen leven gebracht. Ik ben dankbaar dat Hij daarbij mij niet is vergeten. Zelfs gaf Hij nog een aandenken aan het eind van zijn leven om Hem nooit te vergeten. Zo mogen wij eten uit die 'voederbak' opdat er steeds meer vrede en heil zal worden gebracht. Mogen ook wij – zoals Maria – die gedachte bewaren in ons hart.

Geboorte van Christus

Voorbede

(om alleen of samen te bidden)

Op deze avond/dit feest van Kerstmis, in de intimiteit van dit uur, wenden we ons tot God en brengen we vóór Hem al onze noden en vragen:

Voor de mensen die nu in duisternis moeten leven, die gemangeld worden door duistere machten, die uitzien naar een redder: dat ze op de juiste tijd ondersteund worden; laat ons bidden ...

Voor de verantwoordelijken in onze kerken aan wie de leiding van onze geloofsgemeenschappen is toevertrouwd, dat ze stimuleren en bezielen, dat ze de Blijde Boodschap eigentijds weten te verwoorden; laat ons bidden ...

Voor de leidinggevenden in onze bedrijven en op onze scholen, dat de zorg voor het ‘gemeenschappelijk huis’ van onze aarde hen ter harte gaat, dat ze Gods goede Schepping dienen; laat ons bidden ...

Voor onze gezinnen, dat de dagen die ons met en rond Kerstmis worden gegeven ons de nodige harmonie brengen; laat ons bidden ...

Voor de nieuwkomers in onze parochie, voor onze zieken, voor onze overledenen, om groei in gemeenschapszin en vertrouwen; laat ons bidden ...

Nu nog in doeken gewikkeld en liggend in een kribbe, later verkondiger van een Blijde Boodschap, heeft Jezus zijn vertrouwen in God uitgesproken in het Onze Vader.

Onze Vader, die in de hemel zijt,
uw naam worde geheiligd,
uw rijk kome,
uw wil geschiede
op aarde zoals in de hemel.
Geef ons heden ons dagelijks brood
en vergeef ons onze schulden,
zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren,
en breng ons niet in beproeving
maar verlos ons van het kwade.
Want van U is het koninkrijk en de kracht
en de heerlijkheid in eeuwigheid.

Nog enkele bezinningsteksten

KERSTGEDICHT

Eén sterretje straalt door de nacht:
een sprankje hoop dat leven doet,
klein en kwetsbaar, eenzaam en alleen.
Een vonkje van hoop.

Eén kaarsje brand in het duister:
een beetje warmte in de kou,
klein en kwetsbaar, eenzaam en alleen.
Een lichtje van liefde.

Eén kerkje luidt zijn klokjes:
een lichte klank in de stilte,
klein en kwetsbaar, eenzaam en alleen.
Een huisje van geloof.

Eén zaadje ligt in de grond:
een stukje vrede voor ons allen,
klein en kwetsbaar, eenzaam en alleen.
Een zaadje van vrede.

’t Sterretje wordt een zon van hoop,
’t kaarsje wordt een vuurzee van liefde,
’t kerkje wordt een kathedraal van geloof,
’t zaadje wordt een boomstam van vrede
als jij met Kerstmis je hart opent voor een ander.

br. Hans-Peter Bartels ofm

Kerstnacht

MOCHTEN WE EEN BEETJE GELIJKEN OP DE BEWONERS VAN DE KERSTSTAL ...

Een beetje op Maria:
meewerkend met Gods genade
in overgave en in groot geloof.

Een beetje op Jozef:
dat je iets mag hebben van de bescheidenheid en trouw
waarmee hij zijn verantwoordelijkheid heeft gedragen.

Een beetje op de engelen:
boodschappers van goed nieuws,
van vrede, vreugde en geluk.

Een beetje op de herders:
die hun schapen leiden en beschermen.

Een beetje op de ezel:
een-en-al-oor, luisterbereid en veel verdragend.
Mocht je iets hebben van zijn koppige trouw
om door te zetten op de goede weg.

Een beetje op de os,
het dier dat trekt:
we hebben nood aan
voortrekkers en spoortrekkers.

En veel, heel veel op het Kind:
dat ook in jou iets mag doorstralen
van het echte leven
en dat in jou
de Liefde onweerstaanbaar wordt,
iedereen verwarmend.

Tot slot

Sinds half december mogen we opnieuw samenkomen in onze kerken, maar wel met slechts 15 personen maximum. Wat betekent dat voor onze weekend- en kerstvieringen? Niets! We hebben al wel een tijd ons aanbod van de ‘Open kerken’. Een aantal Lierse kerken zijn heel de dag open: de Sint-Pieterskapel (aan Sint-Gummarus) en de Sint-Jacobskapel (op de Grote Markt), de Heilig Kruiskerk (Kartuizers) en de kerk van SS. Jozef en Bernardus (Lisp). De andere kerken zijn gedurende een welbepaalde tijd open voor gebed, een kaarsje branden, een gesprek ...

Kerstmis

Met Kerstmis willen we nog meer aanbieden.

In al onze kerken staat de kerststal opgesteld en zal er kerstmuziek klinken. Kom gerust een kijkje nemen (met het gezin), je kan er gewoon even tot rust komen, een gebed, een gesprek met een medegelovige, een gift voor de armen in de daartoe bestemde offerblok ... En regelmatig zullen er korte bezinningsmomenten zijn. Even verwijlen en dan plaats maken voor een volgend groepje… je weet wel, max. 15! Zoals we op kraambezoek gaan bij een pasgeboren baby ... Moeder en kind zien jullie heel graag komen, maar moeten ook veel rusten ...

Het aanbod op de Kerstdagen in onze kerken:

  • Donderdag 24 december
    - 13.30 u. tot 15.30 u. Heilige Familie, Leuvense Poort
    - 18.00 u. tot 19.00 u. Heilig Hart, Antwerpsesteenweg
    - 19.00 u. tot 21.00 u. Heilig Kruis, Kartuizers
  • Vrijdag 25 december
    - 10.00 u tot 12.00 u. Sint-Jan Evangelist, Koningshooikt
    - 10.30 u. tot 13.00 u. Heilige Familie, Leuvense Poort
    - 14.00 u. tot 17.00 u. Heilig Kruis, Kartuizers
  • Zaterdag 26 december
    - 14.00 u. tot 16.00 u. Heilig Kruis, Kartuizers (afgesloten met vespers)
    - 15.00 u. tot 16.00 u. Sint-Jan Evangelist, Koningshooikt
  • Zondag 27 december
    - 09.00 u. tot 11.00 u. Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt, Lachenen
    - 11.00 u. tot 12.00 u. Heilige Familie, Leuvense Poort
    - 14.00 u. tot 16.00 u. Heilig Kruis, Kartuizers (afgesloten met vespers)

De eucharistievieringen op radio en tv:

Donderdag 24 december - Kerstavond
17.10 u. Eucharistieviering op RTV vanuit de Sint-Janskerk te Mechelen, voorgegaan door de bisschoppen Koen Vanhoutte en Johan Bonny
24.00 u. Nachtmis in Eurovisie op Eén vanuit de Sint-Finiankerk, Clonard, County Meath (Ierland)

Vrijdag 25 december – Kerstdag
10.00 u. Radiomis op Radio 1 vanuit de Abdij Keizersberg te Leuven
11.00 u. Kersteucharistie in Eurovisie op Eén vanuit de Sint-Dominique Saviokapel te Morges (Zwitserland), gevolgd door de pauselijke zegen 'Urbi et Orbi' te Rome

Zondag 27 december – Feest H. Familie / H. Johannes, apostel en evangelist
10.00 u. Radiomis op Eén vanuit de Abdij Keizersberg te Leuven
10.00 u. TV-mis op NPO 2 (Nederland) vanuit de H. Petruskerk te Roelofarendsveen

In Heilig Kruis, Kartuizers, is er op de weekdagen eucharistie om 19 uur (max. 15 personen): dit op 28, 29, 30 en 31 december. Jullie zijn heel welkom!

En we wensen jullie een Zalig Kerstmis!

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Advent en Kerstmis
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Jezuskind © Birger Dassonneville
readmore

Zegengebed over het kindje Jezus

icon-icon-information
De herders gaan naar Betlehem © Roel Ottow in 'Hosanna'
readmore

Mosterdzaadjes ~ De herders komen op bezoek

icon-icon-artikel
Jezus is geboren © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Jezus wordt geboren

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook