Wij zijn geboren delers
Delen zit in ons. Wij mensen zijn geboren delers en delen veel meer dan we denken. We delen tranen van geluk, maar ook van tegenslag als het eens minder goed gaat. Delen is volgens ons hét antwoord op de problemen die ons momenteel uitdagen. Van klimaatverandering over sociale ongelijkheid tot gebrek aan zingeving. Delen gaat over de kern van Broederlijk Delen: we worden veertig dagen lang uitgenodigd tot her-verdelen en te leven met genoeg.
Ontdek onze campagne 2021
Ingezonden door Pastoor Tony
PE Marcus Tongeren:
Hallo,
Mag ik een persoonlijke vraag stellen?
Welke rol heeft Broederlijk Delen tot hiertoe gespeeld in jouw leven ?
Gekke vraag ?
Nu ja, Broederlijk Delen viert in 2021 haar zestigste verjaardag!
En misschien was er wel ergens enige ontmoeting of raakvlak….tenslotte is 60 jaar niet niks.
Neem nu mezelf: Ik heb enige vage herinneringen aan Broederlijk Delen tijdens de lagere schooltijd.
Het ging toen nog meestal over Afrika en speciaal Congo. Later tijdens m’n collegetijd worden de herinneringen specifieker. Ook Azië en Latijns-Amerika werden ontdekt door Broederlijk Delen en die landen spraken nog meer tot de verbeelding van een tiener in die tijd.
Gelukkig was er op het college van Herk-de-Stad altijd aandacht en ook ruimte voor leerlingen om zich toe te leggen op Broederlijk Delen en andere zaken…. We mochten er op dat vlak heel veel.
En zo ontdekte ik – dank Broederlijk Delen – dat de teksten van de Bijbel en de Evangelies – geen dode letter waren, louter mooie verhalen, maar zeer actueel en toepasselijk op de samenleving…..en je kreeg er wat mee op gang…..bij jezelf en bij anderen. Verandering werd mogelijk!
Een ander soort revolutie dan die waarvan in die tijd overal sprake was: met Che Guevara en Co, de studenten revolte in Parijs over Berlijn en tot in Leuven toe….
Meer de “revolutie” van Helder Camara en Martin Luther King……
En al snel kwam de ontdekking dat liturgie gebaseerd en geïnspireerd op de Bijbel niet alleen mooi kon zijn maar ook wat veranderen in het hart van de mens.
Op die manier heeft Broederlijk Delen een belangrijke rol gespeeld in wie en wat ik geworden ben…
Het speelde ook een belangrijke rol in de onze parochies waar het mensen samen bracht in allerlei acties en velen zich hebben ingezet… Zonder dat we het beseften veranderde hier niet alleen zaken in het Zuiden maar ook hier bij ons. Al was het maar dat mensen van divers pluimage gingen samen werken en zicht inzetten voor mensen ergens ver weg…. Jongeren en gevestigde burgers leerden samenwerken en elkaar waarderen…
Men wilde wat veranderen!
In landen met grote noden….in het begin heel concreet van hieruit: oplossingen aanbrengen voor ginder…. Maar al snel moest ook dat veranderen: Met echte partnerschappen plaatselijk, ging men op zoek naar de beste recepten voor die verandering.
En wat moest gebeuren gebeurde ! Ook hier leerde men van de partners in het zuiden en ontdekte mogelijkheden en noden om ook hier te veranderen.
Zo bracht Broederlijk Delen een “heen en weer” beweging op gang.
Ook vandaag blijft veranderen nodig!
We botsen overal op dezelfde grenzen: die van onze planeet, van ons economisch model….
En overal dienen bestaande systemen in vraag gesteld en oplossingen gezocht voor problemen die alle mensen, overal op de wereld aangaan: klimaatopwarming, sociale ongelijkheid, armoede…
En het antwoord is nog steeds hetzelfde; DELEN EN HERVERDELEN.
Er is immers genoeg voor iedereen, maar niet iedereen heeft een eerlijk aandeel in handen.
We kunnen er niet onderuit: Wie TEVEEL heeft zal het met MINDER moeten doen.
Zodat iedereen kan leven met GENOEG.
Tijdens de recente lockdown hebben we ook hier opnieuw aangevoeld dat er een draagvlak groeide voor verandering. Niet zomaar terug gaan naar het “normaal” van voor corona maar veranderen naar een nieuw normaal.
Wellicht zullen onze activiteiten door corona nog met beperkte mogelijkheden moeten afrekenen.
Coronaproof, maar ook verbindend en enthousiasmerend.
We kunnen nieuwe modellen ontdekken om toch actief te zijn. Overleven vele restaurants door “Take Away”, dan kunnen wij dat misschien ook.
Via “ campagne.broederlijkdelen.be” kan je tal van mogelijkheden ontdekken. Zelfs om contactloos te schenken.
Vorig jaar overviel Corona ons heel onverwacht en heel wat activiteiten gingen de mist in met veel minder campagne inkomsten tot gevolg. Ook de inhaalbeweging die we in het najaar planden ging totaal de mist in door de 2de lockdown.
We willen er voor de campagne van 2021 opnieuw met enthousiasme staan en het opnieuw tot een daverend succes maken.
Want alleen zo zullen we de nodige verandering alweer een stapje dichterbij kunnen brengen!
Ben je wat moedeloos door al die corona-beperkingen….?
Ik wil eindigen met de laatste zinnen van Amanda Gorman, de jonge zwarte vrouw die een geweldig inspirerend gedicht (The Hill we climb) maakte en bracht n.a.v. de inauguratie van president Biden.
“…….Als het dag wordt zeggen we de nacht vaarwel vurig en zonder vrees
De nieuwe dageraad bloeit open nu wij hem bevrijden
Want het licht blijft altijd schijnen
Als je de moed maar hebt het te zien.
Als je de moed maar hebt het te zijn”.
Let’s shine !