Delen doet goed: Campagne Broederlijk delen 2021 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid Heilige Maria Magdalena Hoeselt

Pastorale Eenheid Heilige Maria Magdalena Hoeselt

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wekelijks overzicht van de misintenties & hoe ze aanvragen... Gehuwd Overleden Gedoopt Abonnement Kerk&Leven, inzendingen&contact PE Team Pastorale Eenheid Kindernevendienst & gezinsvieringen Hoeselt-centrum Samenkomsten 1ste communie Samenkomsten vormselcatechese Missiewerking Jeugdverenigingen RAAK Hoeselt OLV-Neder Samana Romershoven Samana Hoeselt-centrum, OLV-Neder, Schalkhoven Samana Alt-Hoeselt FERM (kvlv) Alt-Hoeselt FERM (kvlv) Hern Landelijke Gilde Romershoven
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Wekelijks overzicht van de misintenties & hoe ze aanvragen... Gehuwd Overleden Gedoopt Abonnement Kerk&Leven, inzendingen&contact PE Team Pastorale Eenheid Kindernevendienst & gezinsvieringen Hoeselt-centrum Samenkomsten 1ste communie Samenkomsten vormselcatechese Missiewerking Jeugdverenigingen RAAK Hoeselt OLV-Neder Samana Romershoven Samana Hoeselt-centrum, OLV-Neder, Schalkhoven Samana Alt-Hoeselt FERM (kvlv) Alt-Hoeselt FERM (kvlv) Hern Landelijke Gilde Romershoven

Delen doet goed: Campagne Broederlijk delen 2021

Laatste aanpassing op zondag 28 februari 2021 - 15:09
Afdrukken
In 2021 viert Broederlijk Delen de zestigste verjaardag. Zestig jaar solidair tegen armoede en onrecht. Maar ook zestig jaar opkomen voor verandering.

BROEDERLIJK DELEN - PROJECT IN BOLIVIA

Aardappelen registreren als daad van verzet
CENDA, onze partnerorganisatie uit Bolivia wil de rijke variëteit van aardappelsoorten in Bolivia bewaren. Dat is goed voor de voedselzekerheid van de gemeenschappen en de biodiversiteit. Daarom selecteert boer Wildo de beste aardappelsoorten en laat deze opnemen in een gemeenschappelijk
register. Daarmee verzetten ze zich tegen de multinationals die de eigendomsrechten van zoveel mogelijk soorten claimen en de monocultuur van één aardappelsoort promoten, toevallig een soort die hun meststoffen en pesticiden nodig hebben. Zaaigoed als privébezit of gemeenschappelijk goed?
Landbouw in Bolivia is geen benijdenswaardige activiteit. Het vergt veel inspanning en toewijding, maar krijgt weinig respect. De mensen in de stad consumeren het voedsel dat op het platteland geproduceerd wordt, maar de boeren krijgen hiervoor geen correcte prijs. Landbouw is een risicovolle onderneming, zeker nu de klimaatverandering meer en meer voelbaar wordt.

De aardappelteelt in Bolivia
In de hoge Andes wordt een verscheidenheid aan gewassen geproduceerd. Maar vooral de aardappel tiert hier welig. Sommige gemeenschappen hebben bijna honderd verschillende aardappelrassen. De Boliviaanse bevolking eet heel veel aardappelen en kan daarvoor kiezen uit verschillende soorten. Aardappelen zijn voor veel boeren hun enige bron van inkomsten.
‘Vandaag wordt die verscheidenheid aan aardappelrassen bedreigd. Grote bedrijven beginnen soorten te certificeren, zodat zij wettelijk eigenaar worden van de gecertificeerde soort aardappelen. Zij beslissen dan ook wie deze aardappelen mogen produceren en op welke manier.
Het is dus van groot belang dat het pootgoed van de verschillende inheemse aardappelrassen in handen blijft van de gemeenschappen. Zij zoeken manieren om zich te verdedigen tegen deze dreiging van de grote bedrijven, tegen deze nakende afhankelijkheid.’

Lidia Paz Hildalgo, landbouwkundig ingenieur, verantwoordelijk voor voedselzekerheid en soevereiniteit bij CENDA.

Het gaat niet alleen over een afhankelijkheid van één soort aardappel. De bedrijven die deze aardappelen verkopen zorgen er ook voor dat ze met bepaalde meststoffen behandeld moeten worden die het bedrijf uiteraard ook zelf verkoopt. Met als resultaat een uniforme aardappel die er overal hetzelfde uitziet en hetzelfde smaakt. Weg met de diversiteit die nu nog bestaat bij de inheemse boeren.

Eigen aardappelen beschermen
Om deze rijke diversiteit aan aardappelen niet door grote bedrijven te laten claimen besloten de gemeenschappen, met de hulp van CENDA, aan een eigen register te beginnen waarin ze alle soorten die in hun dorp voorkomen gaan beschrijven en registreren. Met als doel de eigendomsrechten van deze aardappelsoorten in handen van de gemeenschappen te houden.
‘We hebben zoveel variëteiten, dat we het soms zelf niet weten. Er bestaat een wet om al die soorten te registreren, maar die kenden wij niet voldoende. Daarom hebben wij samen nagedacht hoe we de beste aardappelsoorten konden recupereren en nadien vastleggen in een register. Zodat ze deze soorten niet kunnen afpakken.’
Wildo Quintana Campos uit de gemeenschap Chillavi

Het registreren van de lokale aardappelsoorten gaat via een aktenboek waarin alle registraties notarieel worden vastgelegd. Alle aangesloten boeren brengen hun eigen variëteiten mee. CENDA ondersteunt de boeren door camera’s ter beschikking te stellen zodat ze alle stadia van de aardappelplant kunnen registreren. Van het pootgoed, tot de bloesems, tot de geoogste aardappelen. Ze worden beschreven in smaak, geur en kleur.
‘Dit register zal nuttig zijn voor de toekomst, omdat de zaadwetten een impact hebben op ons, de producenten, zodat we onze eigen aardappelsoorten kunnen behouden en niet verplicht worden om ieder jaar pootgoed van een groot bedrijf te kopen. Onze eigen soorten zijn waardevol, we mogen deze niet verloren laten gaan. We kregen deze als erfenis van onze voorouders. Wereldwijd moeten boeren hun eigen soorten en rassen verdedigen zodat ze onafhankelijk blijven.’
Wildo

UITDAGING
Grote bedrijven proberen aardappelrassen te certificeren zodat ze eigenaar worden van deze soorten. Als gevolg worden boeren zonder eigen soorten afhankelijk van de bedrijven die én het pootgoed en de bijhorende meststoffen verkopen. Dat bedreigt niet alleen de voedselsoevereiniteit van de inheemse boeren, maar ook de biodiversiteit.

VERANDERING
Inheemsen boerengemeenschappen registreren hun lokale aardappelen zodat ze zelf eigenaar blijven. Zo blijven ze onafhankelijk van grote bedrijven.
Voordelen van deze verandering:

• Voedselzekerheid voor de inheemse gemeenschappen

• Biodiversiteit wordt behouden

• Inheemse gemeenschappen blijven autonoom van de grote agro-bedrijven

• Klimaatverandering tegengaan

 

©MauricioPanozoMontero_BOLIVIA2021_031_SR
©MauricioPanozoMontero_BOLIVIA2021_100_SR
Vorige Volgende

CONGO

Groenbemesters in plaats van bosbranden
Veel Congolese boeren proberen hun akkers vruchtbaar te maken door ze vooraf af te branden. Deze ongecontroleerde bosbranden leiden soms tot het afbranden van huizen en dorpen met dodelijke slachtoffers tot gevolg.
Maar niet alleen de mensen lijden onder deze praktijken. Bossen verdwijnen en de biodiversiteit gaat er op achteruit.
“Door het afbranden van de gronden zien we rupsen, fruit, dieren en planten zeldzaam worden of helemaal niet meer te vinden zijn – Herculan, voorzitter van de Copmikwi in Mikwi.”

Voorouderlijk gebruik
Het afbranden van de gronden is een gebruik waarmee de boeren in Mikwi zijn opgegroeid. Hun ouders en grootouders maakten de gronden opnieuw gebruiksklaar voor een nieuwe oogst.
“Onze voorouders zagen hierin geen kwaad. Er was grond genoeg en de productie was net genoeg om in hun eigen onderhoud te voorzien. Maar ondertussen zien we met eigen ogen hoe deze praktijken het bos vernietigen en eigenlijk de gronden helemaal niet vruchtbaarder maken, integendeel. Op lange termijn vernietigen de branden onze gronden en moeten we op zoek naar nieuwe vruchtbare grond, vaak verder gelegen van het dorp.” – Bernadette Ndaye, boerin in Mikwi.
Onze partners gaan op twee manieren te werk om het afbranden te laten stoppen. Enerzijds door het promoten van andere manieren om de grond vruchtbaar te maken. Anderzijds door te lobbyen bij de plaatselijke overheid om de bestaande wetten tegen ongecontroleerde bosbranden af te dwingen en andere praktijken mee te ondersteunen.

Groenbemesters op experimentele velden
Boerenorganisatie COPMIKWI, één van onze partners in Congo, brengt groepen samen om op experimentele velden aan de slag te gaan met groenbemesters. Deze velden worden ingezaaid of beplant met lokale planten om de grond vruchtbaar te maken. De plaats van deze velden is niet willekeurig. Ze liggen op locaties waar veel plaatselijke boeren voorbij komen zodat ze zien dat het ook anders kan en ze zelf vragen beginnen te stellen. Dat is een eerste manier om te sensibiliseren. Je moet zien om het te geloven.
“Ik wil mijn akkers niet meer afbranden. Niet alleen omdat mijn kleine broer gestorven is in een bosbrand, maar ook omdat ik overtuigd ben dat de grond acro-ecologisch bewerken, veel beter is.” – Guillaume – boer in Mikwi.

Steun van de lokale overheden
Er bestaan nochtans wetten tegen ongecontroleerd afbranden. Maar deze worden door de lokale autoriteiten niet afgedwongen. De meeste boeren zijn zelfs niet op de hoogte van het bestaan van die wetten. Daarom gaan de boeren die aangesloten zijn bij COPMIKWI lobbyen bij de lokale politici. Ze nodigen hen uit om naar de lokale experimentele velden te komen kijken en de voordelen van de nieuwe praktijken met eigen ogen te zien.
“De lokale overheden zeggen dat ze ons begrijpen en willen ons ondersteunen maar verandering gaat traag in Congo. Ze zeggen ons dat we geduld moeten hebben maar wij blijven niet wachten, wij gaan vooruit. Beetje bij beetje komen we er !” – Herculan, voorzitter COPMIKWI.

UITDAGING: gronden afbranden zijn een gevaar voor de mensen en voor de biodiversiteit.
VERANDERING: in plaats van gronden af te branden gaan de boeren aan de slag met lokale groenbemesters om hun gronden vruchtbaar te maken en te behouden.
Voordelen van deze verandering:
-hogere opbrengsten en inkomsten
-bescherming van het milieu en biodiversiteit
-het bos terug in ere herstellen
-klimaatverandering tegengaan.

Actie 2021 © Broederlijk Delen
Actie 2021 © Broederlijk Delen
Actie 2021 © Broederlijk Delen
Vorige Volgende

Wij zijn geboren delers

Delen zit in ons. Wij mensen zijn geboren delers en delen veel meer dan we denken. We delen tranen van geluk, maar ook van tegenslag als het eens minder goed gaat. Delen is volgens ons hét antwoord op de problemen die ons momenteel uitdagen. Van klimaatverandering over sociale ongelijkheid tot gebrek aan zingeving. Delen gaat over de kern van Broederlijk Delen: we worden veertig dagen lang uitgenodigd tot her-verdelen en te leven met genoeg.

Ontdek onze campagne 2021

 

Ingezonden door Pastoor Tony
PE Marcus Tongeren:

Hallo,
Mag ik een persoonlijke vraag stellen?
Welke rol heeft Broederlijk Delen tot hiertoe gespeeld in jouw leven ?
Gekke vraag ?
Nu ja, Broederlijk Delen viert in 2021 haar zestigste verjaardag!
En misschien was er wel ergens enige ontmoeting of raakvlak….tenslotte is 60 jaar niet niks.
Neem nu mezelf: Ik heb enige vage herinneringen aan Broederlijk Delen tijdens de lagere schooltijd.
Het ging toen nog meestal over Afrika en speciaal Congo. Later tijdens m’n collegetijd worden de herinneringen specifieker. Ook Azië en Latijns-Amerika werden ontdekt door Broederlijk Delen en die landen spraken nog meer tot de verbeelding van een tiener in die tijd.
Gelukkig was er op het college van Herk-de-Stad altijd aandacht en ook ruimte voor leerlingen om zich toe te leggen op Broederlijk Delen en andere zaken…. We mochten er op dat vlak heel veel.
En zo ontdekte ik – dank Broederlijk Delen – dat de teksten van de Bijbel en de Evangelies – geen dode letter waren, louter mooie verhalen, maar zeer actueel en toepasselijk op de samenleving…..en je kreeg er wat mee op gang…..bij jezelf en bij anderen. Verandering werd mogelijk!

Een ander soort revolutie dan die waarvan in die tijd overal sprake was: met Che Guevara en Co, de studenten revolte in Parijs over Berlijn en tot in Leuven toe….
Meer de “revolutie” van Helder Camara en Martin Luther King……
En al snel kwam de ontdekking dat liturgie gebaseerd en geïnspireerd op de Bijbel niet alleen mooi kon zijn maar ook wat veranderen in het hart van de mens.
Op die manier heeft Broederlijk Delen een belangrijke rol gespeeld in wie en wat ik geworden ben…
Het speelde ook een belangrijke rol in de onze parochies waar het mensen samen bracht in allerlei acties en velen zich hebben ingezet… Zonder dat we het beseften veranderde hier niet alleen zaken in het Zuiden maar ook hier bij ons. Al was het maar dat mensen van divers pluimage gingen samen werken en zicht inzetten voor mensen ergens ver weg…. Jongeren en gevestigde burgers leerden samenwerken en elkaar waarderen…

Men wilde wat veranderen!

In landen met grote noden….in het begin heel concreet van hieruit: oplossingen aanbrengen voor ginder…. Maar al snel moest ook dat veranderen: Met echte partnerschappen plaatselijk, ging men op zoek naar de beste recepten voor die verandering.
En wat moest gebeuren gebeurde ! Ook hier leerde men van de partners in het zuiden en ontdekte mogelijkheden en noden om ook hier te veranderen.
Zo bracht Broederlijk Delen een “heen en weer” beweging op gang.

Ook vandaag blijft veranderen nodig!

We botsen overal op dezelfde grenzen: die van onze planeet, van ons economisch model….
En overal dienen bestaande systemen in vraag gesteld en oplossingen gezocht voor problemen die alle mensen, overal op de wereld aangaan: klimaatopwarming, sociale ongelijkheid, armoede…
En het antwoord is nog steeds hetzelfde; DELEN EN HERVERDELEN.
Er is immers genoeg voor iedereen, maar niet iedereen heeft een eerlijk aandeel in handen.
We kunnen er niet onderuit: Wie TEVEEL heeft zal het met MINDER moeten doen.
Zodat iedereen kan leven met GENOEG.

Tijdens de recente lockdown hebben we ook hier opnieuw aangevoeld dat er een draagvlak groeide voor verandering. Niet zomaar terug gaan naar het “normaal” van voor corona maar veranderen naar een nieuw normaal.
Wellicht zullen onze activiteiten door corona nog met beperkte mogelijkheden moeten afrekenen.
Coronaproof, maar ook verbindend en enthousiasmerend.
We kunnen nieuwe modellen ontdekken om toch actief te zijn. Overleven vele restaurants door “Take Away”, dan kunnen wij dat misschien ook.
Via “ campagne.broederlijkdelen.be” kan je tal van mogelijkheden ontdekken. Zelfs om contactloos te schenken.

Vorig jaar overviel Corona ons heel onverwacht en heel wat activiteiten gingen de mist in met veel minder campagne inkomsten tot gevolg. Ook de inhaalbeweging die we in het najaar planden ging totaal de mist in door de 2de lockdown.
We willen er voor de campagne van 2021 opnieuw met enthousiasme staan en het opnieuw tot een daverend succes maken.
Want alleen zo zullen we de nodige verandering alweer een stapje dichterbij kunnen brengen!

Ben je wat moedeloos door al die corona-beperkingen….?
Ik wil eindigen met de laatste zinnen van Amanda Gorman, de jonge zwarte vrouw die een geweldig inspirerend gedicht (The Hill we climb) maakte en bracht n.a.v. de inauguratie van president Biden.

“…….Als het dag wordt zeggen we de nacht vaarwel vurig en zonder vrees
De nieuwe dageraad bloeit open nu wij hem bevrijden

Want het licht blijft altijd schijnen
Als je de moed maar hebt het te zien.
Als je de moed maar hebt het te zijn”.
Let’s shine !

 

2021 © Broederlijk Delen
Actie 2021 © Broederlijk Delen
Vorige Volgende

CAMPAGNE BROEDERLIJK DELEN
Zestig jaar solidair

Artikel van
Dana Vanduren – dana.vanduren@broederlijkdelen.be – 011 24 90 24
Meer informatie op https://campagne.broederlijkdelen.be/ of op
www.bisdomhasselt.be/broederlijkdelen


In 2021 viert Broederlijk Delen zijn zestigste verjaardag. Zestig jaar solidariteit tegen onrecht en
armoede. Maar ook zestig jaar opkomen voor verandering. Dat willen we niet loslaten. Want de roep
naar verandering klinkt vandaag luider dan ooit.

60 jaar
We begonnen zestig jaar geleden in Congo maar groeiden al snel uit tot een organisatie met partners
in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Partnerschappen waarin we samen op zoek gaan naar de beste
recepten voor verandering. Verandering die meer dan ooit nodig is. Al zestig jaar sporen we mensen
aan om te delen én te herverdelen en net dat, zijn twee sterke hefbomen om het systeem te veranderen

(Herver)delen als hefboom voor systeemverandering
Vorig jaar trapten we bij Broederlijk Delen een nieuwe campagne op gang. Het thema? Delen! Ofwel
hoe delen een hefboom kan zijn om het systeem te veranderen. Een groots plan, daarom gaan we er
het komende jaar mee verder.
We botsen overal op dezelfde grenzen. De grenzen van onze planeet, de grenzen van ons
economisch model. Overal ter wereld worden bestaande systemen in vraag gesteld, worden
oplossingen gezocht voor problemen die ons allemaal aangaan: klimaatopwarming, sociale
ongelijkheid, armoede, … Ons antwoord op deze problemen is delen en herverdelen. Want er is
genoeg voor iedereen. Maar we moeten ons er van bewust zijn dat niet iedereen een fair aandeel in
handen heeft. En dat wie teveel heeft, het misschien met minder zal moeten doen. Zodat iedereen
kan leven met genoeg.
Leven met genoeg is verrijkend, rechtvaardig, geeft zin aan ons bestaan en draagt bij aan
systeemverandering. Een ambitieuze, maar geen onrealistische droom. We zien het overal rondom
ons gebeuren. Samentuinen, deelinitiatieven, burgerbewegingen die opkomen voor een beter
klimaatbeleid, … We kunnen inspiratie en aansluiting zoeken bij alternatieve samenlevingen overal
ter wereld.

Landen in de kijker
Deze vastenperiode nemen we je mee naar Congo, Bolivia en Israël/Palestina. Waar boeren en
jongeren kansen grijpen om hun leven én de planeet een nieuwe kans te geven.
In Congo proberen boeren hun akkers vruchtbaar te maken door ze af te branden. Niet alleen
mensen lijden onder deze praktijken, ook bossen verdwijnen en de biodiversiteit gaat erop achteruit.
Onze partners in Mikwi gaan op twee manieren te werk om het afbranden te laten stoppen. Enerzijds
door het promoten van groenbemesters om de grond vruchtbaar te maken. Anderzijds door te
lobbyen bij de plaatselijke overheid om de bestaande wetten tegen ongecontroleerd.
Gaza lijkt door de Israëlische blokkade een openluchtgevangenis. Als jongere hier opgroeien, is niet
makkelijk. Gelukkig hebben Retaj en Yassen als uitlaatklep de workshops van Theater Day
Productions. Via dans en theater kunnen ze uitdrukking geven aan hun emoties, frustraties, zorgen
en dromen.
In Bolivia selecteert boer Wildo de beste aardappelsoorten en laat deze opnemen in een
gemeenschappelijk register. Zo verzet hij zich tegen de multinationals die de monocultuur van één aardappelsoort promoten.
Dat is duur voor boeren zoals Wildo, omdat ze deze soort moeten
ondersteunen met meststoffen en pesticiden, maar ook omdat het een aanval is op de immense biodiversiteit in de Andes.

Covid-19
We voelden het allemaal tijdens de lockdown, tijdens de maanden waarin we terugplooiden op onze
bubbels dicht bij huis. Er is een draagvlak voor verandering. De geesten beginnen te rijpen om niet
meer terug te gaan naar het ‘normaal’ van voor corona. Om te veranderen naar een nieuw normaal.
Deze crisis is als de kanarie in de koolmijn. Het is duidelijk dat we te ver zijn gegaan in de obsessie
van altijd maar meer. Luisteren we naar dit signaal en gooien we het roer om? Bij Broederlijk Delen
hopen we alvast van wel.
Praktisch zal de campagne er waarschijnlijk anders uitzien dan andere jaren. We stellen daarom een
paar alternatieven voor om coronaproof activiteiten te organiseren of om andere activiteiten en
acties te ondernemen. Coronaproof, maar daarom niet minder verbindend en enthousiasmerend.
Vorig jaar kwam Corona heel onverwacht, en moesten we helaas een heleboel activiteiten
stopzetten, met minder campagne-inkomsten tot gevolg. We hopen dat we er de komende
campagne opnieuw kunnen staan met een enthousiaste ploeg medewerkers en vrijwilligers. Zodat
we van de campagne van 2021 een daverend succes kunnen maken.
Bij Broederlijk Delen willen we jullie voor de volle 100% ondersteunen. Wij blijven bereikbaar. Aarzel
dus niet om te bellen of te mailen als je vragen of bezorgdheden hebt!


 

Actie 2021 © BD

Lees meer

Lazarus leeft © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Lazarus leeft

icon-icon-artikel
De blindgeborene © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Niet meer blind

icon-icon-artikel
Jezus en de Samaritaanse vrouw bij de bron © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ De vrouw bij de put

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook