Historisch bezoek
Franciscus doet wat geen enkele paus hem voordeed: hij reist naar Irak, een bestemming die nooit zonder gevaar is.
De christelijke gemeenschappen in Irak kijken halsreikend uit naar het pausbezoek, een blijk van erkenning, een enorme opsteker. Hoewel hun aanwezigheid in de regio dateert van de vroegste christelijke tijd, houdt de verschopte minderheid zich maar moeizaam staande.
Talloze christenen verlieten hun land, omwille van aanhoudend geweld en vervolging. Rond het jaar 2000 waren er nog anderhalf miljoen, vandaag blijven er daar slechts 250.000 van over.
“U zijt allen broeders”
Dit is het thema van de pausreis in Irak, het land van herkomst van Abraham, de vader van de gelovigen in één God. Paus Franciscus hoopt de geboorteplaats van Abraham te Ur te bezoeken. Ook aan Najaf, een voor sjiitische moslims heilige stad is een bezoek gepland. Hij zal in de hoofdstad Bagdad verschillende religieuze en politieke leiders ontmoeten.
Verder zal de paus naar Qaraqosh reizen, een stad in de vlakte van Ninive, het christelijke hartland van Irak, alsook naar Mossul in het noorden van het land.
H. Mis op 7 maart in Erbil
Ongeveer 10.000 personen worden verwacht voor de H. Mis die de paus opdragen zal in het stadion Erbil in Noord-Irak (Koerdistan) op zondag 7 maart. Vele christenen uit Mossoul en Ninive zijn naar die streek gevlucht. Het is het enige massa-gebeuren van het pauselijk bezoek, ook al door de dreiging van de corona-pandemie.
De Mis zal door de paus in het Latijn opgedragen worden, met gezangen in het Arabisch en het Aramees. Het was een gelegenheid om oecumenisch samen te werken met christenen van verschillende kerken, verklaarde Mgr. Nathanael Nizar Semaan, de Syrisch-katholieke bisschop van Hadiab in Irakees Koerdistan.
“Onze christelijke gemeenschap is klein en arm, maar levendig en gesterkt door hen die de vervolgingen hebben doorstaan, vertrouwvol in onze Heer Jezus Christus”, aldus de bisschop.
Bid voor paus Franciscus
We moeten het onze paus nageven: hij heeft moed en durf. Zijn encycliek “fratelli tutti” / “Allen broeders” zet hij meteen in daden om.
Laten wij voor hem bidden, zoals hijzelf dat altijd vraagt aan het einde van een audiëntie of van een angelus-gebed op zondagmiddag.