Verslag Lourdesbedevaart in 2024 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid Heilige Maria Magdalena Hoeselt

Pastorale Eenheid Heilige Maria Magdalena Hoeselt

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wekelijks overzicht van de misintenties & hoe ze aanvragen... Gehuwd Overleden Gedoopt Abonnement Kerk&Leven, inzendingen&contact PE Team Pastorale Eenheid Kindernevendienst & gezinsvieringen Hoeselt-centrum Samenkomsten 1ste communie Samenkomsten vormselcatechese Missiewerking Jeugdverenigingen RAAK Hoeselt OLV-Neder Samana Romershoven Samana Hoeselt-centrum, OLV-Neder, Schalkhoven Samana Alt-Hoeselt FERM (kvlv) Alt-Hoeselt FERM (kvlv) Hern Landelijke Gilde Romershoven
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Wekelijks overzicht van de misintenties & hoe ze aanvragen... Gehuwd Overleden Gedoopt Abonnement Kerk&Leven, inzendingen&contact PE Team Pastorale Eenheid Kindernevendienst & gezinsvieringen Hoeselt-centrum Samenkomsten 1ste communie Samenkomsten vormselcatechese Missiewerking Jeugdverenigingen RAAK Hoeselt OLV-Neder Samana Romershoven Samana Hoeselt-centrum, OLV-Neder, Schalkhoven Samana Alt-Hoeselt FERM (kvlv) Alt-Hoeselt FERM (kvlv) Hern Landelijke Gilde Romershoven

Verslag Lourdesbedevaart in 2024

Laatste aanpassing op zondag 11 augustus 2024 - 14:47
Afdrukken

 

Onze Lourdesbedevaart in drie afleveringen

Van 14 tot 19 juli trokken zo’n 400 Limburgers met de diocesane bedevaart naar Lourdes. Van die 400 waren er 125 zieken en rolstoelers die hun verzorgers en ‘chauffeur’ nodig hadden. Verder waren er een twintigtal jongeren plus een zestal jong-brancardiers, 13 kinderen die ook een eigen opvang kregen en voor het overige was het een heel divers publiek waarvan de oudste bedevaarder hoog in de tachtig was. Van die 400 waren ook nog eens een honderdtal mensen uit ons eigen (groot) dekenaat waaronder drie misdienaars uit de basiliek. Ook nog even melden dat daarnaast een 100-tal scouts uit Hasselt in Lourdes aanwezig waren op doortocht naar hun kamp in Spanje maar tijdens onze bedevaart in Lourdes kampeerden en zich ten dienste stelden van onze zieken en rolstoelers. Zij waren een belangrijke en zeer gewaardeerde hulp. We mogen trouwens nu al zeggen dat er opvallend veel jong volk in Lourdes was.

Zondagmorgen. Stipt om 11u09 vertrok onze gecharterde TGV vanuit Tourcoing om, zoals voorzien, om 18u09 in Lourdes aan te komen. Rond 19u00 zat iedereen aan tafel en velen gingen na het souper nog even tot aan de grot om Maria te groeten.

Openingsviering

Voor de openingsviering wordt de traditionele Limburgse groepsfoto gemaakt op de trappen van de Rozenkransbasiliek.

Samen met ons bisdom waren de bedevaarten van de bisdommen Antwerpen, Brugge en Gent in Lourdes aanwezig alsook de bedevaarders van Intersoc en van Samana Gent. De openingseucharistie vierden we samen in de Pius X – basiliek met zo’n 2000 Vlamingen. De grootse intredeprocessie met vele vlaggen en een vijftigtal diakens, priesters en bisschoppen werd toepasselijk begeleid met het mooie lied ‘Maria, wij komen u zingende begroeten’ tegelijk een knipoog naar de Hasseltse Virga Jessefeesten. Het algemene thema ‘Ga aan de priesters zeggen dat men hier in processie naartoe komt’ werd nog eens belicht. Het thema is een van de boodschappen die Maria aan Bernadette meegeeft. Al bezetten we met z’n allen maar een beperkte plaats in de ruime basiliek, het meezingen en meebidden klinkt alsof de basiliek vol zit. Dat is onder andere een van de mooie en deugddoende dingen in Lourdes: men geneert zich niet om luidop mee te bidden en zingen. Aan het einde van de viering mag iedereen een 19 centimeter hoog krijten Lieve Vrouwebeeldje afhalen, geïnspireerd op het guimauve snoepje uit de Sinterklaastijd. En het zal niet verwonderen dat de basiliek daverde als we Vlaanderens populairste Marialied ‘Liefde gaf u duizend namen’ zongen bij de uittredeprocessie gevolgd door een daverend applaus. Straf begin.

Verzoeningsviering

Om 15 uur verzamelen de Limburgse bedevaarders in de Rozenkransbasiliek voor de verzoeningsviering. We willen samen voor God gaan staan en vergeving vragen voor onze kleinheid en zwakheid. Het verhaal van de Vader en zijn twee zonen (de verloren zoon) is de leidraad. Het wordt in vijf stukken gelezen onderbroken door de bedenkingen van de zonen en de vader, gelezen en visueel sterk onderlijnd door de jongeren.

Het uitdrukkelijk verzoeningsmoment nodigt de aanwezigen uit om tot het beroemde schilderij van Rembrandt te naderen, het aan te raken en het eigen hart te laten raken door de drie figuren die ook in onszelf leven.

Tegelijk ontvangen priesters, verspreid in de kerk, allen die een persoonlijke belijdenis willen doen en de sacramentele vergeving wensen te ontvangen. De stilte is indrukwekkend tijdens de lange processie af en toe onderbroken door het refrein ‘Shaloom, Gods vrede kome over u’. Het is ook een sterk moment als de twee broers, armen om elkaars schouder, psalm 32 voordragen: ‘Gelukkig degene wiens fout werd vergeven’. Tenslotte ontvangt iedereen ook nog een herinneringskaart.

Sacramentsprocessie

Omwille van het warme weer werd de dagelijkse Sacramentsprocessie om 17u00 gehouden in de ondergrondse basiliek Pius X. Het bisdom Hasselt mocht voorgaan. Talrijke zieken en rolstoelers waren ook hier aanwezig om hulde en lof te brengen aan de Zoon van Maria, onder ons aanwezig in de heilige Hostie. Want Lourdes is niet alleen Maria, het is ook dank en hulde aan God, bron van ons bestaan. De grote monstrans werd door vicaris Bart Coenegrachts door de grote menigte heengedragen en uitgestald op het altaar. Plechtige gezangen en aanroepingen werden afgewisseld met stiltemomenten. Duizenden mensen in stilte bijeen, indrukwekkend. De zegen met het Allerheiligste maakte onze eerste dag in Lourdes compleet.

Een drukke dag weliswaar maar het hield de diehards niet tegen om toch nog naar de lichtprocessie te gaan kijken.

Rik Palmans


 

Lourdesgrot in Zutendaal

 

Onze Lourdesbedevaart in drie afleveringen

Onze tweede dag van het verblijf in Lourdes, dinsdag, begint met een eucharistieviering in het hart van onze ziekenopvang, hopital Sant-Frai. We komen samen in de grote bovenzaal en beleven met onze bedevaart een intense viering. Het intredelied herinnert ons eraan wie we zijn ‘Volk van God zijn wij hier samen’ en de lezingen roepen ons op om beschikbaar te zijn voor de roepstem van God. De tussenzang ‘Ja, hier ben ik, riep gij mij Heer?’ blijft nazinderen en de acclamatie ‘Uw Woord, Heer, heeft een wondere kracht’ verdiept de boodschap. Voorganger vicaris Bart Coenegrachts herinnert nog eens aan het thema van onze bedevaart ‘Kom in processie naar hier toe’. Het Magnificat ‘Mijn hart zingt voor de Heer’ klinkt hemels.

Na de viering mogen we een kijkje nemen waar onze zieken gelogeerd zijn. Mooi, fris en modern.

 

Bij de grot

In de namiddag passeren onze zieken en allen die dat wensen door de grot. Dichter bij Maria kan je niet komen. Weeral een ontroerend moment. Daarna beleven we ‘het gebaar van het licht’. Van de grot gaan we naar de overkant van de Gave om in een korte gebedsdienst alle kaarsen die mensen meehebben voor zichzelf of voor de thuisblijvers te zegenen. Ook onze dikke bedevaartskaars is erbij. Samen brengen we ze naar de lichtkapellen om ze daar brandend achter te laten als een verlengd gebed.

We vervolgen onze weg naar de kruiswegstaties waar we in kleinere groepen het lijden en de verrijzenis van Jezus overwegen. Ondertussen hebben heel wat mensen de grote kruisweg gedaan, individueel of in kleine groepjes.

 

Lichtprocessie

Het is een heel drukke dag want ‘s avonds nemen we met z’n allen nog deel aan de lichtprocessie. Limburg mag de processie openen. Als we na onze tocht over de esplanade op het plein voor de Rozenkransbasiliek aankomen mogen de rolstoelen tot tegen de trappen maar de stappende volgers moeten tot onze aanvankelijke frustratie langs de zijkanten gaan staan. Later zal blijken dat er zoveel volk is dat het plein voor de basiliek helemaal wordt ingenomen door rolstoelen. Gebeden en gezangen blijven over het plein en de esplanade rollen. Het is 22u15 als ons een goede nachtrust wordt toegewenst. Nu de zieken nog naar huis brengen en in bed leggen. Die helpers hebben toch serieus hun werk en morgen moeten ze er weer vroeg bij zijn voor de internationale viering.

 

Internationale viering

Het is woensdag, dag van de grootse internationale eucharistieviering om 09u30. De ondergrondse basiliek waar het heerlijk koel is, loopt vol met duizenden pelgrims. Kort voor het begin van de viering worden we in het Nederlands verwelkomd wat op een luid gejuich wordt onthaald. We zijn duidelijk de talrijkste of toch de luidst roepende groep. De intredeprocessie met tientallen vlaggen en massaal veel diakens, priesters en zeven bisschoppen neemt heel wat tijd in beslag maar is indrukwekkend mooi. Toch knap hoe die die massabijeenkomsten telkens weer perfect gedirigeerd worden. Het is een hoogfeest van zang en gebed dat je meerdere keren kippenvel bezorgt. Na het uittredelied volgt een lang en daverend applaus voor elkaar maar ook voor de diakens, priesters en bisschoppen. Mensen dragen hun leiders in het hart.

De ‘vrije namiddag’ leidt mensen overal naartoe: naar de stad, naar de schaapstal in Bartrés, Cité Secours, de Pic de Jer, winkelen, ... Zelf heb ik me voorgenomen om de drie kerken boven de grot te bezoeken. Het is een hele klim maar langzaam stappend lukt het wonderwel.

 

Rozenkransgebed en avondwake

Om 17u00 wordt het rozenhoedje gebeden in de Chapelle Notre Dame des Douleurs. Door een misverstand mis ik de groep en breng dan maar een stil bezoek aan de kleine Sacramentskapel bij de Sint-Bernadettekerk. Daarna volg ik de Sacramentsprocessie in de ondergrondse kerk.

Ondertussen is onze bisschop aangekomen.

Een ander pakkend moment is de avondwake in Taizéstijl in de Sint-Bernadettekerk en helemaal voorbereid door de jongeren. Met melodieuze refreinen die meermaals herhaald worden, beklijvende teksten en meelevende aanwezigen wordt het weer een bijzondere avond. De kaarskensprocessie is al afgelopen als we over de brug van de Gave naar ons hotel trekken. De vermoeidheid laat zich voelen maar het is toch allemaal zo mooi en deugddoend.

 

Rik Palmans


 

 

Onze Lourdesbedevaart in drie afleveringen (3)

Mis aan de grot

Donderdag is onze laatste dag in Lourdes. Het wordt een zeer warme dag. Met de vier Vlaamse bisdommen samen mogen we Eucharistie vieren aan de grot. Onze zieken en rolstoelers zullen de voormiddagzon moeten trotseren maar zo dicht bij Maria zijn mag een beetje moeite kosten.

De openingsprocessie onder het zingen van ‘Mijn hart zingt voor de Heer: Magnificat’ brengt ons gelijk in de goede stemming. Voorganger bisschop Johan Bonny belicht in zijn homilie nog eens het thema van de bedevaart ‘Zeg dat men in processie hier naartoe komt’. Dat hebben we dus meerdere keren gedaan dezer dagen. De mee-beleving van de duizenden pelgrims is duidelijk voelbaar en hoorbaar. We sluiten de viering af met een krachtig ‘Salve Regina’, een lofzang tot Maria die gewoonlijk in de avond wordt gezongen maar zo wondermooi klinkt met duizenden stemmen deze voormiddag op het plein voor de grot.

 

Ziekenzalving en zendingsviering

Na de middag vertrekken we als Limburgers voor de zoveelste keer in processie. Deze keer gaan/rijden we naar de Sint-Bernadettekerk aan de overkant van de Gave voor de ziekenzalving en de zendingsviering. Er heerst een zenuwachtige drukte die plaats maakt voor een ingetogen stilte als de intredeprocessie zich opstelt. Het intredelied ‘Laten wij met vreugde en dankbaarheid zingen van wondere dingen die Jezus deed’ klinkt luid en oprecht. Iedereen is zich er blijkbaar van bewust dat het de laatste grote viering is die we dit jaar samen hebben.

Er zijn twee belangrijke momenten. Vooreerst de ziekenzalving. Onze bisschop gaat voor en belicht in zijn homilie vanuit het Emmaüsverhaal hoe Jezus met ons op weg gaat. Deze ziekenzalving wil een teken zijn van Gods nabijheid in moeilijke tijden. ‘Uw Woord, Heer, heeft een wondere kracht’ hebben we gezongen als antwoord op de voorlezing van het Emmaüsverhaal. Een zieke vraagt in naam van de 40 bedevaarders die het sacrament aangevraagd hebben om de ziekenzalving te mogen ontvangen. De handen worden individueel opgelegd. Plechtig wordt de Heilige Olie binnengedragen: ‘Zalving ten zegen’ wordt er gezongen en zeven priesters zalven de zieken die een hartelijk applaus en een bloemetje ontvangen na de zalving.

 

Dankbaarheid

Het is traditie maar het blijft een heel ontroerend moment als mensen om hun inzet even in de bloemetjes worden gezet. Een medaille voor 3, 5 of 18 jaar deelnemen als (jong)brancardier (jongere, brancardier of in de ziekendienst). Dit jaar zijn een tiental (ik ben even de tel kwijt) mensen aan de beurt. Er is een vijfendertigjarig priesterjubileum en een veertigjarig huwelijksjubileum en nog wat mensen die om hun verdiensten in de kijker worden gezet. De dankbaarheid is groot, heel groot.

De bisschop sluit zich aan bij zoveel dankbetuigingen maar zendt ons ook met de boodschap om het vriendschapswonder van Lourdes thuis uit te dragen. Daartoe zegent hij ons allen. En het gaat door merg en been als een doedelzakspeler Highland Cathedral door de grote kerk laat galmen. Een luid en dankbaar applaus sluit onze bedevaart van dit jaar af.

 

Terugreis

Vroege vogels beleven mee de Eucharistie om 06u30. Om 08u30 is de bus er om ons naar het station te brengen. Vele helpende handen brengen de valiezen vanuit de bus naar het perron. Daar is er een grote bedrijvigheid en alles wordt voor de bedevaarders netjes op de juiste plaats in de TGV geplaatst. Niemand hoeft zich zorgen te maken. Stipt om 10u04 zoals voorzien vertrekken we. Onder het beluisteren van het ‘Te Lourdes op de bergen’ – meezingen is even moeilijk - werpen we vanuit de trein nog een laatste blik op de grot en de kerken erboven dankbaar voor alles wat we hebben mogen beleven. Velen hebben in stilte tot Maria gezegd ‘tot volgend jaar’. Dan zullen we er weer met velen zijn van donderdag 17 juli tot dinsdag 22 juli.

Onze TGV loopt om 17u49 zoals voorzien het station van Tourcoing binnen. Nog even geduld oefenen tot de juiste bus eraan komt die ons om 21u45 afzet op de parking aan de E 313 in Genoelselderen.

Dank voor zoveel hulp, zoveel vriendschap, zoveel dienstbaarheid. Tot volgend jaar.

 

 

Rik Palmans

 


 


 

Lees meer

Meer dan 1 op 5 Vlamingen las in 2022 Kerknet of Kerk & Leven
readmore

Meer dan 1 op 5 Vlamingen leest Kerknet of Kerk & Leven

icon-icon-nieuws
Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel
Mediazondag  - Werelddag voor de Sociale Communicatiemiddelen 2020 © William Iven via Pixabay
readmore

Kerkelijke media: verhalen die verbinden

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook