Ja, wij horen het bij vele bedevaarders: "Het is weer een toffe, zinvolle en deugddoende bedevaart juli 2022 geweest! Stemmige vieringen met sterke samenzang, de viering aan de Grot, krachtige symbolen zoals bij het kaarsenmoment en de ziekenzalving, de stille verzoeningsviering, de mooie kruisweg". Een biddende en zingende gelovige gemeenschap!
En tussendoor waren er weer de vele onverwachte ontmoetingen. Boeiend en verrijkend! Adressen en e-mails werden uitgewisseld, want "Wij houden contact hé". En dan is het tijd om afscheid te nemen van elkaar en van Lourdes. Je moet het weer 'loslaten'. Die intense eigen ervaring van Maria' s 'aanwezigheid' voelen, bij wie je steun en kracht vindt, is weer voorbij. De bedevaart is voorbij, je vertrekt terug naar je thuis. Maar naast herinneringen neem je ook aandenkens en souvenirs mee: water van de Bron om uit te delen, kaarsen die je moest meebrengen, een Mariabeeldje voor een kleinkind ... tekens en symbolen die de aanwezigheid van Maria, haar zorg en steun 'dicht bij' jou houden.
In Vlaanderen beleven vele mensen dat dichtbij zijn in een grote eerbied en verering voor Maria. Wij noemen haar Onze Moeder. De Persoon waarmee je steeds in gesprek kan gaan: je vertelt haar je zorgen, je deelt haar je pijn...
Omwille van die steun en zorg voor zoveel mensen zijn er daarom, doorheen vele jaren en generaties, talrijke kapellen gebouwd...Je vindt ze overal te lande! In West-Vlaanderen alleen al 2530! Naast vele Mariakapellen zijn er ook andere kapellen: kapellen voor St. Jozef, voor het H. Hart en nog andere! Wellicht staat er 1 in jouw straat of buurt?! Vele worden perfect onderhouden. Sommige zijn verwaarloosd... Jammer! Alle kapellen zijn te vinden op de site: www. Vlaamse Kapellen. Ze zijn gerangschikt per provincie, arrondissement, stad, gemeente en dorp...iedere kapel met adres en foto!
In Lourdes heb ik mensen ontmoet die fier een foto van 'hun' kapel lieten zien. Ik heb iemand ontmoet die een heuse kapelletjesroute rond Wingene heeft opgesteld. Iemand vertelde over zijn facebook pagina 'kapellen langs Vlaamse Wegen'. Iemand vertelde dat zij in haar buurt een totaal verwaarloosde kapel wist staan. Ook hoorde ik vertellen dat bij de kapel in hun wijk nog steeds in mei de rozenkrans gebeden wordt...
Vanuit al die ontmoetingen en verhalen te Lourdes is volgend idee gegroeid: er is een duidelijke bezorgdheid en bekommernis voor het voortbestaan van 'onze' kapellen. Zij waren en zijn een uitstraling van onze Vlaamse overtuiging en geloof in Maria. Wij willen iets doen om de beleving van dit geloof (terug) levendig te houden! Wij willen al wat er leeft rond onze kapellen kenbaar maken en meedelen aan zoveel mogelijk bedevaarders en gelovigen.