In een vorig artikel kan je het verloop van het parochieberaad van 7 juni lezen. Die avond stonden we met meerderen stil bij de vraag hoe de weekendvieringen vanaf september in onze nieuwe parochie in Gent-Centrum best gepland worden. We ontvingen ook vanuit de wandelgangen bemerkingen. Op de reflectiedag van de parochieploeg-in-wording namen we het geheel door, om u na een allerlaatste bespreking nu het nieuwe rooster voor te leggen.
Te herbestemmen kerkgebouwen
We houden aan dat een kerkgebouw dat een nieuwe bestemming zal krijgen, vanaf september geen weekendviering meer heeft. Zolang dit gebouw voor de eredienst bestemd blijft als parochiekerk, kunnen er wel nog andere vieringen doorgaan, zoals huwelijken en uitvaarten of een weekdagviering. Doopselvieringen gebeuren in een andere kerk omwille van de verbondenheid van het doopselsacrament met de zondag.
Op 10 juni ging dit reeds in voor het kerkje van de Muide (Sint-Theresia van Avila), nadat ook in Sint-Anna geen nieuwe weekendvieringen meer zijn opgestart. Concreet geldt dit nu ook voor Sint-Macharius en voor Sint-Coleta. De laatste parochiale weekendviering in Sint-Coleta is gepland op 3 september. Ondertussen loopt de procedure voor de herbestemming van het kerkgebouw, koorgedeelte en het schip in samenspraak met de kerkfabriek, het woonzorgcentrum, de zustergemeenschap en de VZW die mee zal instaan voor de nieuwe ontwikkeling van het gebouw.
De kerkgebouwen voor eredienst bestemd
Omgekeerd hebben we ernaar gestreefd in ieder kerkgebouw dat voor eredienst bestemd blijft één weekendviering te voorzien. Voor de meeste kerken, inclusief de kathedraal die parochiekerk is, treden dan ook geen wijzigingen op.
Het vieringenschema is zo opgemaakt dat voor elke kerk één viering als parochiale viering is voorzien of ingekleurd. Meer bepaald wordt zo de zondagviering in Sint-Stefanus om 10.00u niet als parochiale viering meer opgenomen, wel enkel nog de zaterdagviering van 18.00u. De zondagviering blijft weliswaar bestaan maar wordt nu als conventmis met publiek karakter ingekleurd, zoals bij de Karmelieten en de Coletienen. In Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieters blijft de viering om 11.00u, maar valt de avondmis weg.
Een vroege zondagsviering
We hoorden tijdens het parochieberaad de roep om een zondagsviering te hebben op een vroeger uur. Vanaf september voorzien we deze eucharistie in de kerk van Sint-Salvator, met name om 9.30u. Wie nog vroeger wil deelnemen aan een eucharistie verwijzen we naar de gemeenschap van de Coletienen, om 8.00 u.
Eén zondagavondviering
De twee zondagavondvieringen in Sint-Jakobs en O.-L.-Vrouw Sint-Pieters gaan op in één viering, met name in Sint-Jakobs. Het aanvangsuur is een tussenuur tussen 18u en 19u, dus 18.30 u. We hopen zo dat al wie geregeld op zondagavond aansluit, zich verbindt in deze ene viering, die trouwens met orgel en (voor)zang begeleid blijft en goed verzorgd wordt.
Niet parochiaal gebonden vieringen
In Kerk en Leven zal voortaan dus een liturgische agenda ‘samen bidden en vieren’ te zien zijn voor de parochiale eucharistievieringen. Daarin worden ook de overige weekendvieringen opgenomen. Daarnaast geven we in een overzichtskader de weekdagvieringen weer.
Voorgangers
Het rooster is zo opgemaakt dat de vieringen zo maximaal mogelijk door priesters in actieve dienst kunnen worden voorgegaan. Enkele priesters-emeriti die hiertoe bereid zijn, zullen waar nodig vervangen en voorgaan of concelebreren.
De parochiekerk en de andere kerken
De zondagsviering om 11.00u in de kathedraal is de centrale viering van het weekend. De kathedraal vervult haar eigen rol als parochiekerk naast de andere bestemmingen die ze heeft als bisschopskerk, kapittelkerk en culturele ruimte. Het is dan ook goed dat we als parochie in Gent-Centrum op geregelde tijdstippen samen kunnen vieren. Zeker op de derde zondag van elke maand, waarop de Zondagse Ontmoetingen doorgaan: dan nodigen we ook bijzondere doelgroepen uit zoals wie zich voorbereiden op de volwasseninitiatie, het doopsel, eerste communie, vormsel en huwelijk.
Daarnaast vervullen de andere kerken hun eigen rol en hebben ze hun betekenis. Dit hangt samen met hun ligging of met het specifieke karakter van de liturgische viering (b.v. gregoriaans gezongen viering in Sint-Niklaas, regenboogviering in Sint-Antonius, viering met de Sint-Michielsbeweging in Onze-Lieve-Vrouw Presentatie). Dat alleen de kerken in het hartje van de stad gelegen of aan het Sint-Pietersplein een viering zouden behouden, wensen we tegen te gaan door in Sint-Salvator en Sint-Antonius een zondagsviering te blijven toekennen.
Een veelkleurige parochie
Zijn er dus enkele wijzigingen ingevoerd, in Gent-Centrum blijft er – zeker in vergelijking met andere nieuwe parochies – een ruime kans om deel te nemen aan de zondagseucharistie, mede dankzij het feit dat we ons in een veelzijdig en –kleurig centrum begeven. Het zijn er meer bepaald negen in plaats van dertien. In elk van deze vieringen komen we als parochie samen, die op haar beurt verbonden doorheen het dekenaat met ons bisdom zich opent op de wereldkerk. Dit toont zich nog het duidelijkst in en door de zondagsviering in de parochiekerk.
De parochieploeg-in-wording beseft anderzijds goed dat waar een viering is weggevallen of zal wegvallen de trouwe kerkgangers zich ontheemd voelen, evenals liturgische medewerkers. We voelen daarin mee vanuit een stevige waardering voor wat in de voorbije jaren ter plekke werd uitgebouw en lange tijd is mogelijk gebleken. We nodigen hen dan ook uit om niet bij de pakken te blijven zitten. We willen niet dat ze ontgoocheld zouden worden om hun geloof verder te beleven. We nodigen hen daartoe uit in een van de andere kerken van onze stad, omdat dit zich niet beperkt tot het ene kerkgebouw. Elke vierende gemeenschap is gastvrij en dient het te zijn voor al wie aansluit. Elk van deze vieringen is een cel van het grote lichaam. Het is goed dat zoals cellen zich verbinden elk van deze vieringen zich met de ‘couleur locale’ opgenomen weet in het parochiale gebeuren en zelf ook bijdraagt tot de kleur en schoonheid ervan.
Dank aan u allen om dit door de Geest bewogen samen mogelijk te maken.
Jürgen François
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.