Woensdag 17 februari is de St.-Gertrudiskerk van Vlassenbroek opengesteld voor een bezoek en stil gebed tussen 15u. en 19u.
Het is een mooie gelegenheid om even stil te staan bij de symboliek van het as en van het kruisje. Op Aswoensdag kunnen we jammer genoeg, wegens corona, niet getekend worden met het kruisje. Maar er is wel plaats voor gebed in de nabijheid van het kruis.
Vastentijd is ook ‘Broederlijk delen’-tijd. U kunt steunen door uw bijdrage te deponeren achteraan in de kerk bij elke opendeurdag tot en met Pasen 4 april, of door overschrijving aan Broederlijk delen BE12 0000 0000 9292, waarvoor dank! Delen doet goed!
Leen Mij
Leen mij uw handen, Jezus,
- voor 40 dagen lang -
om met helende toewijding
uw boodschap te realiseren en om ze te vouwen tot hoopvol gebed.
Leen mij uw oren, Jezus,
- voor 40 dagen lang -
om alleen naar waarheid te horen
wat anderen over anderen spreken en om in scherpe taal toch iets goeds te vernemen.
Leen mij uw voeten, Jezus,
- voor 40 dagen lang -
om zo snel te leren stappen
dat de traagste mij kan volgen en om af en toe naar hem toe te kunnen gaan.
Leen mij uw ogen, Jezus,
- voor 40 dagen lang –
om de schoonheid te bewonderen
van mensen die uw wil volbrengen en om van zondigheid te kunnen leren.
Leen mij uw hele leven, Jezus,
- voor 40 dagen lang -
om in woord en daad te worden
naar wie ik steeds heb opgezien en om hier al - met Pasen als het kan –
uw verrijzenis te beleven zodat het ook aan mij gebeurt.
De rijke symboliek van het as waarmee een kruisje wordt gemaakt?
As staat symbool voor de menselijke eindigheid en sterfelijkheid. Op Aswoensdag worden we er dus aan herinnerd dat we slechts een beperkte tijd op aarde hebben. Enerzijds kan dat besef ons triestig en moedeloos maken. Anderzijds kan het ons ook aanmoedigen om de kostbare tijd die we hebben zo kwaliteitsvol mogelijk in te vullen, zowel in de relatie met onszelf, de ander, de natuur en als in onze verhouding tot het overstijgende, het betekenisvolle of tot God.
In de lijn hiervan wijst as er ons ook op dat we niet volmaakt zijn. We zijn niet alleen 'beperkt' in onze levensduur (kwantiteit), maar ook 'kwaliteitsvolle' omgang in onze relatie met onszelf, anderen, de natuur of met God laat soms te wensen over. Met het askruisje drukken we dan ook het besef uit dat we fouten en tekortkomingen hebben (groot of klein) en dat we hiermee, gedurende de komende vastentijd, aan de slag willen gaan.
Bovendien heeft as een reinigende kracht. In primitieve culturen werd as zelfs gebruikt om te wassen. Deze symboliek onthult dan ook dat de vastenperiode gezien kan worden als een periode van 'reiniging'.
Voor de laatste betekenis die schuilgaat achter het 'as' van het askruisje verwijzen we naar een eeuwenoude gewoonte om braakland af te branden om de grond zo opnieuw heel vruchtbaar te maken. Vruchtbaarheid ofwel nieuw leven dat hieruit volgt wordt ons dus toegewenst bij het opleggen van het askruisje. Met andere woorden: niet onze tekortkomingen worden in de verf gezet, maar juist de nieuwe kansen die we krijgen. Als dat geen hoopgevende boodschap is.
STEVENS, P., Aswoensdag. Laat de maskers vallen
De rijke symboliek van het kruisje?
De as die op zich al een heel diepe symbolische betekenis heeft, wordt al sinds de twaalde eeuw in de vorm van een kruisje aangebracht. Dit kruisje geeft de kern van het christelijk geloof weer: niet de dood heeft het laatste woord, maar wel het goede, de verrijzenis, het leven! 40 dagen lang willen christenen zich richten op die hoopvolle boodschap, met als bedoeling uiteraard dat deze 'oefentijd' ook nog lang daarna zijn vruchten afwerpt. Hiervoor worden zij geïnspireerd door Gods droom en het voorbeeld van Jezus die deze droom handen en voeten geeft. Deze droom weerspiegelt een leven waar het goed is voor elke mens en al wat leeft. Met dit kruisje geven christenen aan dat ze willen 'denken, spreken en doen' zoals Jezus.
CORNU, I., Haal jij ook een askruisje op Aswoensdag?