IMPRESSIE VAN DE TWEEDE ONTBIJTBIJEENKOMST
Op zaterdag 1 oktober was het de beurt aan gebedsleiders en voorgangers allerhande om de hoofden bij elkaar te steken. De Pastorale eenheid die we beogen, onder impuls van het bisdom, wil geen afbreuk doen aan wat er in de verschillende parochies, rusthuizen, scholen en spiritualiteitsgroepen leeft. Het veelkleurige palet mag er zijn. 'Geen eenheidsworst' zei deken Ronald. En om ons aan te moedigen een blijde boodschap uit te dragen, nodigde hij ons uit om met een uitgebreid ontbijt elkaar te ontmoeten. Het mag feestelijk zijn, want het evangelie heeft een feestelijk karakter.
Wel werden we handig gemixt met kleurkaartjes zodat we uit ons kleine clubje moesten treden. Zo kwam ieder in een telkens wisselend gezelschap.
Om het geheel te kaderen gaf Ronald met een power-point enkele cijfers en statistieken over het breder geheel waar we naartoe groeien. Zo zagen we bijvoorbeeld dat de bevolking van het Kiel heel wat jonger is dan dat van Wilrijk, vooral door de aanwezigheid van mensen met een migratie-achtergrond. Of we vernamen dat zo'n 3,7% van de inwoners in dat breder verband OCMW-steun nodig hebben. En dan was daar nog niet iedereen in meegerekend. Verwijzend naar Martin Luther King werden ook wij opgeroepen 'to have a dream' 'to walk hand in hand' in het besef 'We are not alone !'
De Pastorale eenheid werd beschreven als 'een lokaal verband van parochie- en geloofskernen, die met elkaar verbonden zijn in de katholieke kerk.' In 2018 zouden die pastorale eenheden officieel in werking moeten treden. Met een decreet wordt de samenstelling vastgelegd. Het personeelsbeleid wordt op die eenheid afgestemd en de bisschop verleent canonieke bevoegdheden aan de geschikte mensen. Zij kunnen op een deelterrein werken maar hun bevoegdheid is geldig overal in die pastorale eenheid. De teamleden worden benoemd voor 6 jaar en krijgen een moderator.
Zo wil men een volwaardig pakket van diensten en zorg uitwerken over dat groter geheel.
Een parochiekern kan blijven gaan voor iets waarin het sterk is, terwijl het aanvulling krijgt van wat ter plaatse niet allemaal meer kan aangeboden worden. Benadrukt wordt dat men niet van bovenuit alles naar zich toe wil trekken. Men wil de bestaande verscheidenheid herkennen en erkennen. Met de verbinding wel men een kwalitatieve meerwaarde scheppen. Het plan om Pastorale eenheden te creëren staat ook los van het kerkenplan, waarin men kan overwegen om bepaalde kerkgebouwen te sluiten of een andere bestemming te geven. Dat is dus een heel andere zaak. Wat ons hier samen brengt is het uitbouwen van een nieuw netwerk ten dienste van de mensen.
En ja, we geraakten aan de praat met elkaar. Praktijkervaring en inzichten werden gedeeld. 'Ha, doen jullie dat zo, bij ons....' In het groepje van voorgangers waarin ik terecht kwam werd afgewogen of gebedsdiensten en eucharistievieringen in evenwicht waren.
Ook kwam het idee van de 'zondagskerk' weer boven drijven. Volgens het bisdom zou één kerk elk weekend een eucharistie hebben, waar de gebedsleiders ook op verwacht worden, waarna ze op hun eigen plek een gebedsdienst met de meegebrachte communie kunnen organiseren. We waren het roerend met elkaar eens dat zoiets zeker niet realistisch is. Bovendien waren er ook principiële bezwaren. Waarom alles concentreren in één kerk. We zouden liever hebben dat afwisselend de eucharistie in de verschillende kerken zou worden gevierd. En... waarom de woord- en communiedienst niet ten volle waarderen in plaats van als een tweederangs-gebeuren af te schilderen !
En dan was het ogenblik daar om voluit te dromen. Eerst persoonlijk, daarna samen gelegd in ons groepje, dan getoetst aan een ander groepje. Tenslotte werden de dromen aangebracht op een bord en zullen ze verwerkt worden door de organisatoren.
Er volgt nog een tweede ontbijtvergadering voor deze invalshoek 'rond gebed en liturgie', waarvoor ieder van ons op zoek moet gaan naar nog iemand, die 5 jaar jonger is dan wijzelf. Geen gemakkelijk huiswerk. Moest jij, die dit leest en ietwat jonger zijt, interesse hebben.... aarzel niet om je bekend te maken. Dan trekken we de leeftijdsgrens naar beneden.
Jan De Roeck
Wil je een nog uitgebreider verslag, dat kan je hier vinden.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.