De voormalige parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Rozenkrans aan de Heistraat in Antwerpen-Wilrijk werd op zondag 1 september door de katholieke Kerk formeel overgedragen aan de Roemeens-orthodoxe Kerk.
De Roemeens-orthodoxe metropoliet Joseph Pop wijdde het gebouw in tijdens een orthodoxe liturgie in aanwezigheid van bisschop Johan Bonny, eerste gedeputeerde Luk Lemmens, schepen Tom Meeuws en districtsburgemeester Kristof Bossuyt.
Op die manier wordt een herbestemmingsproces afgerond, waarbij het kerkgebouw bestemd blijft voor de christelijke eredienst.
Op 24 oktober 2016 keurde de Antwerpse gemeenteraad in samenspraak met het bisdom Antwerpen een parochiekerkenplan goed. De herbestemming van de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Rozenkrans is één van de projecten in uitvoering van de beleidsopties uit het parochiekerkenplan.
Het kerkgebouw van de Rozenkrans werd gewijd in 1953 naar een ontwerp van V. Cols en J. De Roeck van 1931-1935.
Op 12 november 2018 besliste bisschop Johan Bonny om de katholieke parochies van ‘Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Rozenkrans’ en ‘Sint-Jan Maria Vianney’ samen te voegen tot één nieuwe parochie.
De Roemeens-orthodoxe Kerk was al sinds februari 2017 de voornaamste gebruiker van het kerkgebouw van de Rozenkrans, onder de verantwoordelijkheid van priester George Valcu, de rector van de parochie, en hulppriester Mario Dorin Mihai, en investeerde er onder meer in een indrukwekkende iconostase voor de orthodoxe liturgie.
George Valcu: “De Roemeens-orthodoxe parochie ontstond in 1993, toen nog voor enkele honderden Roemeens-orthodoxe christenen uit de ganse provincie Antwerpen. De afgelopen tien jaar is de Roemeens-orthodoxe gemeenschap sterk gegroeid. Vandaag is het de grootste christelijk-orthodoxe gemeenschap in Antwerpen.”
Met ingang van 1 september 2019 is de voormalige parochiekerk van de Rozenkrans nu ook formeel onttrokken aan de katholieke eredienst en ingewijd als Roemeens-orthodox kerkgebouw. De Roemeens-orthodoxe metropoliet Joseph Pop, hoofd van het Roemeens-orthodox bisdom voor West- en Zuid-Europa kwam daarvoor speciaal naar Wilrijk.
Na afloop van de liturgie overhandigde Mgr. Johan Bonny de sleutels van het kerkgebouw aan de metropoliet.
Het kerkgebouw wordt door de katholieke kerkfabriek verkocht aan de Roemeens-orthodoxe kerkfabriek die verantwoordelijk wordt voor het beheer en het onderhoud conform het eredienstendecreet van 7 mei 2004.
Ingevolge de bepalingen van het eredienstendecreet neemt de provincie Antwerpen de taak van toezichthoudende overheid over van de stad Antwerpen.
Bij de verkoop werden volgende bijzondere voorwaarden overeengekomen:
a) het kerkgebouw moet behouden blijven als gebouw voor de eredienst voor een christelijke geloofsovertuiging;
b) de Rooms-katholieke kerkgemeenschap zal de sacristie, de winterkapel en de zijbeuk kosteloos verder mogen gebruiken, in functie van de eredienst. Wat betreft de sacristie zal dit een gedeeld gebruik zijn met de koper;
c) het orgel dat thans aanwezig is, dient behouden te blijven.
Samen met de verantwoordelijken van het vicariaat Antwerpen, de pastorale eenheid Heilige Damiaan en de kerkfabriek van de Heilige Rozenkrans is bisschop Johan Bonny blij dat het kerkgebouw van de Rozenkrans kerk blijft, en de vaste thuis wordt van de 5.000 Roemeens-orthodoxe gelovigen uit de Antwerpse stadsregio.