‘Mensen helpen als er problemen zijn’ | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid De Jordaan Harelbeke

Pastorale Eenheid De Jordaan Harelbeke

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Contactgegevens binnen de pastorale eenheid Sacramenten
      DoopselEerste communieVormselHuwelijkSacrament van verzoeningZiekenzalving
      Blog en Facebook van de plaatselijke werkingen Welzijnsschakel De Spie Katholiek Basisonderwijs Harelbeke De Bron Decanaal nieuws

‘Mensen helpen als er problemen zijn’

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 28 mei 2024 - 13:15
Afdrukken
8 MEI: INTERNATIONALE DAG VAN HET RODE KRUIS

Jaarlijks wordt op 8 mei de Dag van het Rode Kruis georganiseerd. Het is de geboortedatum van oprichter Henri Dunant die voor zijn werk de eerste Nobelprijs voor de Vrede ontving. Het Rode Kruis is met bijna 100 miljoen leden en vrijwilligers en 192 nationale verenigingen veruit de grootste humanitaire organisatie in de wereld. Elk jaar opnieuw staat zij opnieuw miljoenen mensen bij tijdens conflicten, natuurrampen of andere crisismomenten. Ook dichter bij huis kom je op koersen, kermissen en andere evenementen de medewerkers regelmatig tegen. In Harelbeke is Andy Wouters (55j.) Eventhulpverlener. Hij werd 37 jaar geleden vrijwilliger en we gingen naar aanleiding van deze Dag van het Rode Kruis met hem kennismaken.

Waarom ben je destijds vrijwilliger bij het Rode Kruis geworden?

Andy: ‘Ik was toen 18 jaar. Ik wilde mensen helpen. Ik wilde ergens bij horen. Het Rode Kruis had op mij een grote impact. Ik vond dat een prachtige organisatie en het leek me tof om mensen te kunnen helpen als er problemen zijn’.

Je bent Eventhulpverlener. Moest je daar een examen voor afleggen?

‘Als je bij de hulpdienst wil, moet je eerst een basiscursus EHBO gevolgd hebben. Dat zijn 10 lessen die iedereen gratis kan volgen. Daarna volg je een extra cursus en word je Eerstehulpverlener en kan je mee op kleine hulpdiensten. De volgende stap is een intensievere cursus die leidt tot Eventhulpverlener. Mensen die dan nog verder willen, kunnen bijvoorbeeld voor ambulancier Niet Dringend Liggend Ziekenvervoer gaan of simulant of zelf lesgever worden. Er zijn altijd wel  mogelijkheden om nieuwe lessen te volgen om je nog meer te bekwamen en nog meer en beter mensen te kunnen helpen. Onder ons hebben we een gezegde: ‘met het Rode Kruis ben je nooit meer thuis’. Maar dat is zo fijn aan het Rode Kruis: het is allemaal vrijwillig. Dus je doet wat je wil, wanneer je het wil en op je eigen tempo’.

Wat doe je concreet als hulpverlener?

‘Preventieve hulpverlening kan op een voetbalwedstrijd, een wielerwedstrijd, een concert,… voor eender welk evenement zijn er wel hulpverleners nodig. Soms zijn we met twee en soms zijn we met tien, afhankelijk van de grootte van het evenement. En dan ben je ofwel echt op het terrein, ofwel in de hulppost. Er is dus altijd een hulppost, waar de mensen vrijwillig naar toe kunnen komen. Of je bent op pad met een tas en een radio mee, zodat je in contact kunt blijven en eventueel hulp bijvragen of het slachtoffer naar de tent voeren. Dikwijls gaat het over kleine interventies. Enkele weken geleden was er bijvoorbeeld de Buitenspeeldag. Dan komen er  duizenden kinderen naar de Gavers en dan is er altijd wel eentje die z’n voet verzwikt of eentje die een snijwondje of een splinter heeft. Dat zijn allemaal kleine verzorgingen, maar die kinderen werden wel allemaal geholpen’.

Wat vind je daar zo leuk aan?

‘Aan mensen helpen? Ik doe dat gewoon graag. In mijn dagelijkse leven ook. Ik ben ook bij het oudercomité van de lagere school geweest en bij de ouderraad op de middelbare school van de kinderen. Je steekt samen als ploeg een schoolfeest in elkaar. Je bent bezig, je komt onder de mensen. En het is wel grappig: als ik in Harelbeke rondloop zijn er nu veel mensen die mij kennen van al die verschillende evenementen’.

Wat biedt het Rode Kruis hier in Harelbeke?

‘We hebben verschillende diensten. Om te beginnen, organiseren we die cursus om in tien lessen EHBO te leren. De mensen leren er de basishandelingen voor als er thuis iets gebeurt, of als bijvoorbeeld iemand in de omgeving een hartaanval krijgt. Hoe moet je iemand reanimeren? Het voornaamste is niet ‘ik kan het’, maar ‘ik durf het’. Want dat is meestal het grootste probleem voor mensen: ze zien het gebeuren, ze panikeren of denken dat een andere het wel zal doen. En voor ze het goed en wel beseffen, is er al veel tijd verloren. Dus initiatief nemen en durven mensen helpen, dat is eigenlijk de belangrijkste les van die cursus. Dat is iets wat we aanbieden aan de bevolking van Harelbeke. Daarnaast hebben ook bloedcollectes op 4 verschillende plaatsen in Harelbeke. Daar kunnen mensen vier keer per jaar bloed gaan geven. Er is ook het Jeugd Rode Kruis (JRK). Die organiseert ontspannende activiteiten en kampen, die eigen zijn aan een jeugdbeweging. Maar bij het JRK wordt de focus gelegd op mensen helpen en er zijn ook wel wat lessen aan verbonden. Van daaruit wil men kinderen rekruteren om later bij het Rode Kruis vrijwilliger te worden. Harelbeke heeft één van de grootste JRK-afdelingen van Vlaanderen. Het lokaal is gevestigd in de Veldstraat op het Eiland. En dan is er uiteraard ook nog de hulpdienst’.

Wie kan een beroep doen op de hulpdienst het Rode Kruis?

‘Iedereen. Ieder bedrijf, iedere organisator kan ons contacteren. Als het stadsbestuur in Harelbeke een activiteit organiseert en daarvoor een hulppost nodig heeft, kan het ons contacteren. Maar ook een firma die bijvoorbeeld een opendeurdag organiseert, kan ons contacteren voor een hulppost’.

Ook een particulier?

‘Ik denk niet dat je als particulier het Rode Kruis kan vragen om op je tuinfeest een hulppost te komen doen. Als er dan iets gebeurt, moet je de 100 bellen. Maar als particulier kan je wel les komen volgen en dan de mensen helpen. Bij het Rode Kruis kunnen we altijd iets vinden waarmee je ons kunt helpen. Er is altijd veel werk en weinig handen.’.

Wat zou je mensen adviseren die dat overwegen?

‘Neem met ons contact op: pr@zwevegem-harelbeke.rodekruis.be en volg de EHBO-cursus. Het is ook een meerwaarde voor je dagelijkse persoonlijke leven. Als je kinderen een valpartij maken en je kunt een wonde verzorgen, dan is dat toch fantastisch? En als iemand in je omgeving een hartaanval krijgt en je kunt binnen de eerste seconden beginnen met de reanimatie, dan heeft die mens zo veel meer kans om er door te geraken. Het kan ook zijn dat je gaat fietsen en dat je een accident ziet gebeuren. Als je dan mensen kunt helpen, dan is dat toch fantastisch? En iedereen kan dat leren. Je moet alleen maar de drempel overwinnen, want uiteindelijk kun je niet iets misdoen. Het feit dat je iets doet is sowieso altijd beter dan niets doen’.

 

Lieven Defour

Andy Wouters: ‘Mensen helpen, dat doe ik gewoon graag’ © Andy Wouters

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid De Jordaan Harelbeke

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook