DE LOKALE GEMEENSCHAPPEN VAN DE PASTORALE EENHEID
Een kennismaking met de Lokale Pastorale Ploeg van Sint-Jozef
Sinds 29 september 2019 zijn de zes Harelbeekse parochies opgegaan in een nieuw geheel: de Pastorale Eenheid ‘De Jordaan’. Dat betekent dat de grenzen tussen onze parochies zijn uitgeveegd en dat ze samen één nieuwe parochie vormen. De grootste verandering is dat het beleid van de zes parochies sindsdien wordt gevoerd op het niveau van de Pastorale Eenheid. Er is één leidinggevend Pastoraal Team, dat borg staat voor een gemeenschappelijke visie op het pastorale werk.
De vroegere parochieraden zijn dus niet langer verantwoordelijk om het beleid te bepalen in hun vroegere parochie. Toch hebben zij nog steeds een belangrijke opdracht. De grootste uitdaging van de Pastorale Eenheid is immers dat de lokale gemeenschappen vanuit hun eigenheid blijven participeren aan het geheel. Zo blijven doopsels, uitvaarten en huwelijken in elke lokale gemeenschap doorgaan.
De verbinding maken tussen de lokale gemeenschappen en het Team van de Pastorale Eenheid is precies de rol die de vroegere parochieraden invullen. Ze kregen de naam van ‘Lokale Pastorale Ploeg’ en ze nemen de taak op om de werking ter plaatse te coördineren. Wat plaatselijk leeft, kunnen ze ook aan het Team signaleren. Op die manier hebben ze grote impact om het beleid van het Team van de Pastorale Eenheid in hun lokale gemeenschap te verankeren.
We gingen op bezoek bij voorzitster Christiane Vantieghem van de lokale gemeenschap Sint-Jozef op ’t Eiland en vroegen haar hoe de Lokale Pastorale Ploeg daar functioneert. In de komende weken gaan we ook kennis maken met de andere Lokale Pastorale Ploegen van de PE De Jordaan Harelbeke.
Christiane: ‘Onze Lokale Pastorale Ploeg Sint-Jozef bestaat uit twaalf leden. Veelal zijn deze mensen ook actief in andere entiteiten van onze lokale gemeenschap. Zo is er iemand van het koor Jocanti, iemand van de kerkraad, iemand van de gebedsgroep Salve Regina, iemand van de Ziekenpastoraal, iemand van de lectoren, … Wij komen met hen een zestal keer per jaar samen.’
Hoe verloopt zo’n bijeenkomst?
‘Na het welkomstwoord beginnen we altijd met een gebedsmoment. Dat kan uitgebreid of kort zijn. Soms is er een PowerPoint presentatie, zoals bij de voorstelling van de Grondtoon ‘de Vreugde van het Evangelie’. En daarover wordt dan aansluitend gepraat. Vervolgens is er een evaluatie over het voorbije kerkgebeuren: we bespreken wat er goed was en wat er minder goed was. En dan volgt de agenda met de nieuwe initiatieven en de komende activiteiten die moeten besproken worden. We eindigen altijd met een babbelronde en een drankje’.
Wat wordt tijdens de vergadering besproken?
‘Eigenlijk wordt tijdens de vergadering alles besproken wat in de kerk gebeurt. Daarnaast komen de activiteiten aan bod die vanuit de kerk naar buiten gaan. Bijvoorbeeld in de vakantiemaanden juli en augustus hadden we afgesproken dat we kaartjes zouden maken om aan mensen te bezorgen die geen vakantie hebben. Mensen die in de vakantieperiode misschien nooit iemand zien. We vroegen aan bijkomende medewerkers om zo’n kaartje mee te nemen als ze iemand kenden en het bij hen af te geven of toe te sturen vanwege de parochie. We hebben dat ook met Kerstmis gedaan. We legden toen kerstkaartjes in de kerk en iedereen die het wenste, kon er eentje meenemen om te versturen of te bezorgen aan zieke of ‘vergeten’ mensen. Een kerstactie vanuit de parochie. Onze agenda volgt dus het programma van het werkjaar. We kijken altijd twee à drie maanden vooruit. In juni maken we bijvoorbeeld de planning op voor het nieuwe werkjaar dat in september van start gaat. Dan maken we een ideeënlijst en kijken we wat we willen herhalen of wat we nieuw willen introduceren. In juni kijken we ook naar wat we tijdens de vakantieperiode kunnen doen, alsook naar de eerste zondag van september. Dan is er hier de jaarlijkse fietszegening. In september kijken we al uit naar het nieuwe werkjaar. We werken immers graag met het jaarthema. Dit jaar is dat ‘De Vreugde van het Evangelie’.
Hoe worden al die ideeën van de Lokale Pastorale Ploeg uitgewerkt?
‘Iedereen werkt mee volgens zijn of haar talenten. Zo hebben we iemand die bijzonder goed is in versiering; de adventskrans, het vastenkruis,… Of iemand die graag kleine werkstukjes maakt. En dan zijn er nog de werkgroepen die aangestuurd worden. De werkgroep Ziekenpastoraal is een groep van een twintigtal mensen die de plus 80-jarigen en zieken van de lokale gemeenschap twee keer per jaar bezoeken, een verjaardagkaartje naar hen sturen, een attentie in de brievenbus steken,… Zelfs in de Corona-periode willen we tonen dat we aan hen denken. De vormselwerking gaat elk jaar eind november van start. In de agenda van de werkgroep vormselwerking is voorzien dat de vormelingen aan bod komen telkens er een eucharistieviering is. We proberen hen de eucharistie echt te laten smaken. Zo zorgen we dat telkens twee vormelingen aansluiten bij de twee vaste misdienaars. Anderen mogen dan weer de voorbeden voorlezen. En als er kinderen aan de vieringen deelnemen, komen er ook jonge ouders naar de kerk. Zondag laatst waren we hier met 140 personen, waaronder veel jonge mensen. We maken veel promotie voor onze lokale werking via sociale media. We hebben een Facebook pagina van de parochie en we hebben een blog van de parochie. Zo bereiken we toch wel veel mensen’.
Bedankt Christiane om ons deelgenoot te maken van jullie initiatieven
Lieven Defour