Heilige Maurus, bid voor ons. Reeds in de zeventiende eeuw werd dit gebed gepreveld in de Sint-Amanduskerk van Bavikhove. Hoewel Amandus de patroonheilige van de kerk was en is, kwamen vele mensen ‘dienen’ bij het beeld en de relieken van de Heilige Maurus. Van heinde en verre. In de parochiearchieven bevindt zich een brief uit de Verenigde Staten, waar een immigrant aldaar vraagt om opgenomen te worden in het ‘Broederschap van de heilige Maurus’, waarvoor hij een dollar overmaakt…
Vanuit de wijde omgeving trokken mensen gedurende de julimaand, ten tijde van de noveen, naar Bavikhove. Mijn grootmoeder kwam vanuit de Deerlijksesteenweg te Harelbeke, met haar drie kinderen, zodat die de kinderzegen konden ontvangen. Om ze stil te houden moesten ze naar het beeld van Maurus (in de rechterzijkapel) kijken. Als ze heel braaf waren, zou die af en toe eens zwaaien!
Wie was die Maurus toch, wat had hij in zijn leven gedaan en waarvoor werd hij zoal aanroepen? Het meeste dat we over diens leven weten, komt uit de geschriften van paus Gregorius de Grote (540-604). In zijn ‘Dialogen’ beschrijft hij het ontstaan van het monnikenwezen in West-Europa door Benedictus van Nursia (480-547). Die stichtte een kloostergemeenschap in Monte Cassino (529), waar hij ook de bekende kloosterregel voor de Benedictijnen opstelde. Vele van de vroege volgelingen die hem daar werden voorgesteld, waren kinderen uit vooraanstaande romeinse families. Na de val van het Romeinse Rijk en de overheersing door de Germanen wilden die een degelijke, traditionele, christelijke opvoeding voor hun zonen. Zo kwam ook een zekere Maurus (510-584) als jonge knaap in het klooster terecht, waar hij gehoorzaam in de voetsporen van zijn leermeester Benedictus trad en hem uiteindelijk als abt in Subiaco opvolgde.
Al vroeg werd de jonge Maurus ingeschakeld bij de opleiding van jonge novicen. Zo ook een zekere Placidus, een nogal onbezonnen knaap die lak had aan kloosterreglementen en zich dan ook buiten de muren van het klooster (claustrum, ‘slot’) begaf. Spelend aan de oever van de rivier viel hij plots in het water. Hij kon niet zwemmen en dreef steeds verder van de oever af. Maurus had het gezien en rende naar Benedictus, om hem toestemming te vragen om zich buiten het klooster te begeven. Pas daarna rende hij naar het water toe, om – godsvruchtig en gehoorzaam – net als Jezus over het water te lopen tot bij de drenkeling. Die trok hij (bij de haren of bij zijn pij?) naar de veilige oever terug. Dit fragment wordt uitgebeeld op het linkse retabel van het hoofdaltaar in de kerk, en ook op één van de vier bidkapelletjes van de ‘ommegang’ buiten de kerk.
Resultaat van dit gebeuren is dat men Maurus aanroept bij allerlei kwalen die met H²0 te maken hebben: ‘waterzucht’ (oedeem), verkoudheden, reuma en jicht. De overige afbeeldingen van de ommegang zetten ons op weg om ook de andere ‘baten’ die aan zijn voorspraak worden toegeschreven, te verklaren. ‘Genezing van een kreupele’ en ‘genezing van een (doof)stom en lam kind’. Vandaar: heilige Maurus, patroon voor en helper van kreupelen, doofstommen en verlamden. Ook de aanroeping tegen hernia, tegen heesheid, en natuurlijk ook de kinderzegen (en de vervulling van een kinderwens).
In een niet in Bavikhove uitgebeeld mirakel zou Maurus ook iemand genezen hebben wiens gelaat door kanker was aangetast. Zodoende wordt hij ook aanroepen tegen huidziekten, gezwellen en kanker.
In 1727 werd een relikwie van Maurus naar onze kerk overgebracht, en in 1742 werd een ‘Broederschap van de heilige Maurus’ opgericht, waaraan de paus van toen een ‘volle aflaat’ toestond bij lidmaatschap.
In die lijn wordt jaarlijks een noveen ter ere van Maurus gehouden. Vanaf het eerste tot en met het tweede weekend van juli staat in onze kerk van Bavikhove alles in het teken van deze heilige. Dagelijkse eucharistie, noveenkaarsen, inschrijving in het ‘Broederschap’ en gelegenheid tot ‘ommegang’, naast de zegening met de relikwie (op het einde van elke mis).
Door corona gaat de kermis wel niet door, maar de noveen wel!
Iemand zei me ooit: ‘Een “neen” heb je, een “ja” kan je krijgen.’ Als we het op Christus en Zijn Kerk toepassen: waarom zouden we het dan niet vragen? Misschien kan Maurus als voorspreker of tussenpersoon dienen? ‘Waar twee eensgezind op aarde iets vragen, voorwaar, zullen zij het verkrijgen van Mijn Vader die in de hemel is.’ (Mt. 18, 19)
PROGRAMMA NOVENE
Zaterdag 3 juli - Begin van de noveen t.e.v. de H. Maurus
09.00 u. Heilige Mis voor leden en overleden leden van het broederschap van de H. Maurus
Zondag 4 juli
9.00 u. Heilige mis voor onze overledenen
Maandag 5 juli
09.00 u. Heilige Mis om voorspraak van Sint-Maurus
Dinsdag 6 juli
09.00 u. Heilige Mis voor bijzondere intentie
Woensdag 7 juli
14.30 u. H. Mis voor onze zieken, voor leden en overleden leden van Samana
Donderdag 8 juli
09.00 u. Heilige Mis in de noveen van Sint-Maurus
Vrijdag 9 juli
17.00 u. Uitstelling van het Heilig Sacrament en eucharistische aanbidding
18.00 u. Heilige mis in de noveen van Sint-Maurus
Zaterdag 10 juli
09.00 u. Heilige Mis voor bijzondere intentie
Zondag 11 juli - Afsluiten van de noveen t.e.v. de H. Maurus
9.00 u. Heilige mis voor de leden en overleden leden van onze plaatselijke verenigingen van Bavikhove